Οδός Κυψέλης. Ο πιο εμπορικός δρόμος την ομώνυμης συνοικίας των Αθηνών. Μια βόλτα είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των επιπτώσεων από την πολύχρονη κρίση. Τα κατεβασμένα ρολά κυριαρχούν. Στις βιτρίνες μαγαζιών που έχουν κλείσει οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τα ειδοποιητήρια τραπεζών σχηματίζουν στοίβες. Στα μαγαζιά που λειτουργούν κυριαρχούν οι επιγραφές: «Ξεπούλημα», «Τιμές κάτω του κόστους». Και όμως τα μαγαζιά είναι άδεια. Κίνηση καταγράφεται στα καταστήματα που πωλούν ρούχα με το κιλό.
Οι αλλοδαποί είναι πολλοί. Βοηθούν όμως την οικονομία, όπως λένε οι μαγαζάτορες, γιατί είναι πολύτεκνοι και μια ελάχιστη δυνατή κατανάλωση την κάνουν.
Επειδή όμως και οι ίδιοι οι αλλοδαποί αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα προτιμούνται από τους ομοεθνείς τους. Είτε είναι αιθιοπικά καφενεία είτε αλβανικά μπαρμπέρικα, ή ακόμη και.. βουλγαρικά σουπερμάρκετ. Στην ερώτηση αν με το 10ήμερο των εκπτώσεων που ήδη τρέχει υπάρχει προσδοκία για κάτι καλύτερο, οι καταστηματάρχες γελούν. «Εχουμε συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους όσο δεν πάει. Είμαστε μόνιμα σε εκπτώσεις. Επιδιώκουμε να κάνουμε ικανοποιητικούς όγκους πωλήσεων με κράχτη τις χαμηλές τιμές ώστε στο τέλος της ημέρας να μένει κάτι και στην τσέπη μας. Ανάλογα με τη συγκυρία μπορεί στο τέλος της περιόδου των εκπτώσεων το πρόσημο να είναι και αρνητικό για τα μαγαζιά μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
H εικόνα της οδού Κυψέλης είναι εφάμιλλη πολλών άλλων περιοχών αλλά ξενίζει το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε στο όγδοο έτος της κρίσης και η οικονομία υποτίθεται ότι έπιασε πάτο το καλοκαίρι του 2015, εν τούτοις η αγοραστική δύναμη παραμένει στο ναδίρ. Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες εντοπίζουν το κακό: «Κάθε σπίτι έχει έναν ή δύο ανέργους. Η κατανάλωση για αυτούς περιορίζεται στα απαραίτητα και βασικά στο σουπερμάρκετ. Εκεί όμως κυριαρχούν οι πολυεθνικές και οι ακριβές τιμές. Για εμάς δεν μένει σχεδόν τίποτα». Και η λύση; «Παλαιότερα θα σου έλεγα να αυξηθούν οι μισθοί, όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση με τον κατώτατο. Τα προϊόντα μας είναι κυρίως εισαγόμενα, άρα για να φύγουν θέλουμε ισχυρή κατανάλωση όπως στο παρελθόν. Ξέρεις, ετήσιες αυξήσεις μισθών 5%-6% και πάρτι με τις πιστωτικές. Αυτό όμως είναι ουτοπία. Μόνο αν μειωθεί η ανεργία με επενδύσεις παραγωγικές και αυξηθεί η απασχόληση θα μπορέσουμε και εμείς να αναπτυχθούμε σε πραγματικά υγιή βάση»!