Το «λιοντάρι» από τις Σέρρες που «κατέκτησε» το Λίβερπουλ
Η πορεία του 24χρονου Κώστα Τσιμίκα από τον Λευκώνα Σερρών ως την Αγγλία μέσω Πειραιά
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η στατιστική στο ποδόσφαιρο δεν περιχαρακώνεται πλέον στα στενά όρια των γκολ και των ασίστ. Οι αναλύσεις καταγράφουν επαφές με την μπάλα, πάσες, κλεψίματα, χιλιόμετρα. Μέχρι και ιχνηλασία περιλαμβάνουν αποτυπώνοντας με χρωματιστές κουκκίδες κάθε σπιθαμή που πάτησε ένας ποδοσφαιριστής στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχουν όμως και μη μετρήσιμα χαρακτηριστικά. Οπως επί παραδείγματι τα ευδιάκριτα αιμοφόρα αγγεία στον λαιμό του Κώστα Τσιμίκα κάθε φορά που βρυχάται. Αυτό το πλεόνασμα πάθους δεν φαίνεται σε αριθμούς. Αποτέλεσε, όμως, το καύσιμο που έστειλε τον 24χρονο αριστερό μπακ από τον Λευκώνα Σερρών στο Λίβερπουλ μέσω Πειραιά.
Η εσωτερική δύναμη και το πείσμα τον έβαλαν σε ράγες Premier League και απέτρεπαν τον εκτροχιασμό κάθε φορά που διέτρεχε τέτοιον κίνδυνο. Μέτρησε δε και η αρωγή των οικείων του. Το ταλέντο του, άλλωστε, θα μπορούσε να εγκλωβιστεί στην ΕΠΣ Μακεδονίας, αν η οικογένεια του δεν πλήρωνε περί τις 7.000 ευρώ για να πάρει τα δελτία του Κώστα και του κατά δύο χρόνια μεγαλύτερου αδελφού του Στέργιου από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 2011. Και δεν περίσσευαν τότε τα λεφτά. Ο μάγειρας πατέρας του έφτανε μέχρι τη Σκιάθο για να βγάζει τα προς το ζην.
Τα παπούτσια
του Μιραλάς
Δεν δίστασε, ωστόσο, να καταβάλει τα χρήματα για να επιστρέψουν τα παιδιά στις ρίζες τους, στον Λευκώνα Σερρών, και να ενταχθούν στους Νέους του Πανσερραϊκού. Ο 15χρονος τότε Κώστας έμοιαζε φτερό στο άνεμο μπροστά στους υπόλοιπους, λόγω ηλικίας και σωματικής διάπλασης. Μέσα, όμως, από αυτή τη διαδικασία έμαθε να καταθέτει ψυχή και σώμα για να γεφυρώνει αποστάσεις. Με το λιοντάρι της Αμφίπολης (έμβλημα) στη φανέλα κατέκτησε τα πρωταθλήματα Νέων της Football League το 2011-12 και 2012-13. Μπήκε μάλιστα και στα παπούτσια του Κέβιν Μιραλάς! Είχε παραχωρήσει ένα ζευγάρι του Βέλγου στα αδέλφια Τσιμίκα ο προπονητής και συντοπίτης τους Σάκης Αναστασιάδης (από τον Λευκώνα) που είχε ανοικτή γραμμή με Ρέντη, λόγω της επικοινωνίας με τον επίσης Σερραίο Τάσο Παπάζογλου.
Ακολούθως ο υποβιβασμός της ανδρικής ομάδας του Πανσερραϊκού από τη δεύτερη κατηγορία σήμανε την προαγωγή του Κώστα Τσιμίκα. Μέτρησε 20 συμμετοχές και 5 γκολ ως αριστερός χαφ τη σεζόν 2013-14 στη Γ’ Εθνική πριν αποχαιρετήσει τα πάτρια εδάφη. Είχε προηγηθεί τον Γενάρη το δοκιμαστικό στην ακαδημία του Ολυμπιακού και η θετική εισήγηση του Γρηγόρη Γεωργάτου.
Ετσι, το καλοκαίρι του 2014 το «λιοντάρι» των Σερρών – παρά τη «σφήνα» του ΠΑΟΚ – έγινε Θρυλέων! «Στις πρώτες δύσκολες στιγμές θα νομίζεις ότι όλα τελείωσαν, αλλά δεν είναι έτσι» ήταν η συμβουλή-φυλακτό του Γεωργάτου, που ως γνωστόν εντρύφησε στη θέση του αριστερού μπακ και μεγαλούργησε σε αυτή κατά το παρελθόν, θητεύοντας και στην Ιντερ.
Η εθνική ντροπή
και η εθνική εορτή
Μία ήττα-όνειδος που κλήθηκε να ξεπεράσει ο Κώστας Τσιμίκας καταγράφηκε πάντως σε εθνικό επίπεδο. Με τη Γαλανόλευκη Κ19 έπαιξε 45 λεπτά στον διασυρμό 10-0 από την Ελβετία σε εκτός έδρας φιλικό ματς στις 12 Οκτωβρίου 2014. Από εκείνη την ομάδα του Βασίλη Τζαλακώστα άνοιξαν μετέπειτα την πόρτα της Εθνικής ανδρών μόνο ο σημερινός αριστερός μπακ της Λίβερπουλ (έχει τρεις συμμετοχές), ο Ευθύμης Κουλούρης και ο Τάσος Δώνης. Σε συλλογικό επίπεδο ο πρώτος προπονητής του Ολυμπιακού (στην ανδρική ομάδα) που πίστεψε στο πρότζεκτ Τσιμίκα ήταν ο Μίτσελ. Ο Ισπανός μάλιστα συμπεριέλαβε τον αριστερό μπακ σε μία αποστολή Κυπέλλου τον Σεπτέμβριο του 2014 για παιχνίδι με την Παναχαϊκή.
Το ντεμπούτο του, ωστόσο, στην πρώτη ομάδα των Ερυθρολεύκων καταγράφηκε σε ηλικία 19 ετών, 7 μηνών και 7 ημερών συμπίπτοντας με εθνική εορτή. Στις 28 Οκτωβρίου 2015 ο Μάρκο Σίλβα επιστράτευσε τον Τσιμίκα στο βασικό σχήμα στο 2-2 με τον Πλατανιά στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το Κύπελλο. Παρεμπιπτόντως, εκείνη τη βραδιά οι Πειραιώτες φορούσαν αμιγώς κόκκινη εμφάνιση σαν της Λίβερπουλ! Ο ίδιος προπονητής τού εκχώρησε το δικαίωμα να πάρει και το βάπτισμα του πυρός στη Σούπερ Λίγκα 1 στον αγώνα Καλλονή – Ολυμπιακός 0-2 στις 19 Δεκεμβρίου 2015.
Ο «φάκελος»
Ο «φάκελος» του έλληνα ποδοσφαιριστή στο Λίβερπουλ εμπλουτιζόταν διαρκώς, και είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ρεντς τον παρακολούθησαν σε 18 αγώνες μόνο την τελευταία σεζόν. Και στα βαθιά του Τσάμπιονς Λιγκ και σε πιο βατά παιχνίδια, για να εμβαθύνουν στη νοοτροπία του. Ειρήσθω εν παρόδω, το κοντέρ του 24χρονου παίκτη έγραψε 46 αγώνες και 7 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις με τον Ολυμπιακό το 2019-20, κατακτώντας το πρωτάθλημα, εξασφαλίζοντας πρόκριση στον τελικό Κυπέλλου και προχωρώντας μέχρι τη φάση των 16 του Γιουρόπα Λιγκ.
Ο πήχης ψηλά
Επί των ημερών του Μαρτίνς (φωτογραφία), ο Τσιμίκας πήρε μυϊκό όγκο, συρρίκνωσε τα ποσοστά λίπους, βελτίωσε έκρηξη, αλτικότητα και σάρωνε στις εργομετρικές μετρήσεις. Και ως επιβράβευση των θυσιών είδε κοτζάμ Λίβερπουλ να στέλνει ιδιωτικό αεροσκάφος για να τον παραλάβει. Βέβαια ο Τσιμίκας δεν είναι αιθεροβάμων. Πατάει σταθερά στη γη και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να συνεχίσει να προοδεύει. Ο πήχης, άλλωστε, ανεβαίνει ψηλότερα, δεδομένου ότι ο σκωτσέζος αριστερός μπακ Αντριου Ρόμπερτσον είχε 49 συμμετοχές, 3 γκολ και 12 ασίστ το 2019-20 με τους Ρεντς.
Μόνο με Πορτογάλους
Ο Τσιμίκας έχει συνεργαστεί στην πρώτη ομάδα των Ερυθρολεύκων μόνο με πορτογάλους τεχνικούς. Μέτρησε 9 εμφανίσεις (2 ασίστ) με τον Μάρκο Σίλβα, 3 με τον Πάουλο Μπέντο (ο μοναδικός που δεν τον στήριξε, παρότι επένδυσε στους νέους το 2016-17 βγάζοντας στον αφρό Παναγιώτη Ρέτσο, Γιώργο Μανθάτη, Θανάση Ανδρούτσο) και 74 με τον Πέδρο Μαρτίνς (10 ασίστ).
Χρήζει δε αναφοράς ότι ο 24χρονος αριστερός μπακ (που έχει γενέθλια 12 Μαΐου όπως και το πρότυπό του, ο Μαρσέλο της Ρεάλ Μαδρίτης) κάλυψε τα «θέλω» της Λίβερπουλ χωρίς να σκοράρει ούτε μία φορά με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού (αθροιστικά 86 αγώνες, 12 ασίστ).
Είχε κουνήσει πάντως πλεκτό, ενόσω έκανε το… αγροτικό του (ως δανεικός) εκτός συνόρων! Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2016-17 είχε 13 συμμετοχές και δύο γκολ με τη δανέζικη Εσμπιεργκ (που υποβιβάστηκε), ενώ το 2017-18 μέτρησε έξι τέρματα (και τέσσερις ασίστ) σε 37 εμφανίσεις με την ολλανδική Βίλεμ.
Τότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τα ραντάρ της Λίβερπουλ, που παρακολουθούσε στην ίδια ομάδα τον αδελφό του Τζίνι Βαϊνάλντουμ και τον Ισπανό Πέδρο Τσιριβέλια, αλλά έσπευσε να κυκλώσει και το όνομα του Τσιμίκα.

