Το «κενό» της οικονομικής πολιτικής

Το «κενό» της οικονομικής πολιτικής | tovima.gr
Τον Ιανουάριο του 2015 ο Γκίκας Χαρδούβελης, τελευταίος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, παραδίδοντας το υπουργείο στη νέα κυβέρνηση, άφησε στο υπουργικό γραφείο, στον έκτο όροφο του κτιρίου επί της πλατείας Συντάγματος, έναν φάκελο.
Ο φάκελος έκρυβε την απόρρητη, τότε, μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον τίτλο «the VAT gap».
Οπως αποκάλυψε λίγες εβδομάδες αργότερα «Το Βήμα», η μελέτη που είχε συνταχθεί εν όψει και των μέτρων – κατάργηση δεκάδων απαλλαγών και εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ – που απαιτούσε η τρόικα έλεγε:
Η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο έσοδα της τάξης των επτά δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό από τον ΦΠΑ από χαριστικές ρυθμίσεις και την αδυναμία είσπραξης του φόρου.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, το ποσό των 7 δισ. ισοδυναμούσε με 3,8% του ΑΕΠ (3,4% σήμερα) ή με το πρωτογενές πλεόνασμα που η χώρα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει μέχρι το 2022.
Εκτοτε, παρά την αύξηση κατά μία μονάδα των συντελεστών του ΦΠΑ (από 23% στο 24%), την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, την κατάργηση των γενναίων εκπτώσεων στα νησιά – Κυκλάδες και Δωδεκάνησα – και παρά την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, το περίφημο αυτό «κενό του ΦΠΑ» όχι μόνο δεν περιορίστηκε αλλά διευρύνθηκε.
Αυτό αποκαλύφθηκε στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής, η οποία υπογραμμίζει ότι «το κενό, δηλαδή η διαφορά μεταξύ προσδοκώμενων και πραγματικών εσόδων από ΦΠΑ στην Ελλάδα, διευρύνεται συνεχώς από το 2014 και αυξήθηκε κατά 28%».
Πλέον το «κενό» αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ ετησίως (!!!).
Δικαίως η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση, αποτυχία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οπως επισημαίνει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «η επιλογή της κυβέρνησης, με την ανοχή των δανειστών, να αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως την έμμεση φορολογία, αποδεικνύεται πλέον εσφαλμένη. Εκτός των νέων βαρών που πλήττουν εισοδήματα και στερούν πόρους από την ανάπτυξη, διογκώθηκε και η φοροδιαφυγή».
Η εξέλιξη αυτή είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk