Το καλοκαίρι του σινεμά!
Μια ματιά σε περισσότερες από 40 από τις πολλές ταινίες που αναμένεται να απασχολήσουν το κοινό κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η πρόβλεψη ότι, ακόμα περισσότερο από το περσινό, το εφετινό καλοκαίρι θα είναι ο παράδεισος των σινεφίλ, ή όσων απλώς απολαμβάνουν τη βραδινή δροσιά παρακολουθώντας σινεμά σε θερινή αίθουσα, δεν είναι καθόλου «τραβηγμένη». Η ανάγκη του κοινού να «αναπνεύσει» ξανά είναι δεδομένη και γι’ αυτό εξάλλου σχεδόν όλες οι εταιρείες εκμετάλλευσης ταινιών έχουν ταινίες για τη θερινή περίοδο. Ταινίες όλων των ειδών και πολύ περισσότερες από την επιλογή που θα δείτε πιο κάτω, στην οποία αναφέρουμε αυτές που στα χαρτιά τουλάχιστον δείχνουν οι πιο εκλεκτές. Ταινίες που ανήκουν σε όλα τα είδη, που προέρχονται από μια ποικιλία χωρών και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.
Βιογραφίες
Τέσσερις ταινίες που ασχολούνται με τη ζωή θρυλικών προσωπικοτήτων είναι προγραμματισμένες για τη θερινή περίοδο και η Λαίδη Νταϊάνα της Κρίστεν Στιούαρτ στη «Σπένσερ» ίσως να είναι η πιο ελκυστική, λαμβανομένου υπόψη ότι η 32χρονη αμερικανίδα ηθοποιός κέρδισε για αυτήν την πρώτη υποψηφιότητά της για το Οσκαρ. Το στενάχωρο αυτό φιλμ σκηνοθέτησε ο Χιλιανός Πάμπλο Λαρέν, δημιουργός και της «Jackie», για την οποία η Νάταλι Πόρτμαν προτάθηκε για το Οσκαρ στην ίδια κατηγορία ως Τζάκι Κένεντι.
Ο «Ελβις» του Μπαζ Λούρμαν θα κάνει εφέτος παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες και από εκεί θα βρει τον δρόμο του στις αίθουσες (η ελληνική ημερομηνία του είναι η 23η Ιουνίου). Η ταινία εξερευνά τη ζωή και τη μουσική του θρυλικού τραγουδιστή Ελβις Πρίσλεϊ (1935-1977) ιδωμένη μέσα από το πρίσμα της περίπλοκης σχέσης του με τον αινιγματικό μάνατζέρ του, συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ, τον οποίο υποδύεται ένας εντελώς αγνώριστος Τομ Χανκς δίπλα στον Οστιν Μπάτλερ (Πρίσλεϊ).
Τον Ιούλιο ένα πρόσωπο που κινεί το ενδιαφέρον είναι ο «Αϊφελ» τον οποίο υποδύεται ο Ρομάν Ντουρίς στην ταινία του Μαρτέν Μπουρμπουλόν που εξετάζει το παρασκήνιο για τη δημιουργία του Πύργου του Αϊφελ στο Παρίσι. Πριν από λίγο καιρό, η ταινία σήκωσε την αυλαία του τελευταίου φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας.
Ο λιγότερο γνωστός των τεσσάρων προσώπων αυτής της ενότητας είναι ο Λούις Γουέιν, ένας βρετανός εικαστικός καλλιτέχνης που στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε γνωστός για τις σουρεαλιστικές ζωγραφιές του με γάτες. Στην ταινία «The Electrical Life of Louis Wain» του Γουίλ Σαρπ, προγραμματισμένη για διανομή μέσα στον Μάιο, ο Γουέιν έχει τη μορφή του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.
Αστυνομικοί, δολοφόνοι και βαμπίρ…
To best seller του Ιάπωνα Κοτάρο Ισάκα «Bullet train», του οποίου η ιστορία τοποθετείται σε ένα «τρένο-σφαίρα» της Ιαπωνίας στο οποίο επιβαίνουν αρκετοί δολοφόνοι που κυνηγούν ο ένας τον άλλον, προκάλεσε το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ και έτσι η αγγλόφωνη ταινία με τους Μπραντ Πιτ και Σάντρα Μπούλοκ αναμένεται να είναι ένα από τα hits του καλοκαιριού (διανέμεται στις 28/7). Επαγγελματίες δολοφόνοι όμως είναι και οι ήρωες του «The Man From Toronto» του Πάτρικ Χιουζ, μόνο που εδώ η αφορμή για τα λάθη και τις παρεξηγήσεις που προκαλούνται είναι η κακή συνεννόηση για Airbnb. Η Κάλεϊ Κουόκο, ο Γούντι Χάρελσον και η Ελεν Μπάρκιν ανήκουν στο καστ. H εξιχνίαση ενός φόνου από έναν αστυνομικό που έχει αποσυρθεί (Τσάρλι Χάναμ) πυροδοτεί το «Waldo» του Τιμ Κέρκμπι στο οποίο παίζει και ο Μελ Γκίμπσον, ενώ έναν δολοφόνο αναζητεί και η τυφλή ηρωίδα της Ιλένια Παστορέλι στα «Μαύρα γυαλιά» («Dark Glasses»), που φέρουν την υπογραφή του άρχοντα του ιταλικού giallo Ντάριο Αρτζέντο. Από τη Σκανδιναβία έρχεται η «Συγκάλυψη» («The Marco Effect»), μεταφορά του μυθιστορήματος «Αναμονή» του Δανού Γιούσι Αντλερ-Ολσεν, συγγραφέα των ευπώλητων «Ο φύλακας των χαμένων υποθέσεων» και «Βεβήλωση», όπου κυριαρχεί η φιγούρα του επιθεωρητή του τμήματος ανεξιχνίαστων υποθέσεων της Κοπεγχάγης Καρλ Μερκ (Ούλριχ Τόμσεν). Μυστήριο θα βρούμε και στη γαλλική ταινία του Γιαν Γκοζλάν «Μαύρο κουτί» («Boite Noir»), όπου ο Πιερ Νινέ, ειδικός αναλυτής μαύρων κουτιών αεροπλάνων, αντιλαμβάνεται συνωμοσία πίσω από ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Τέλος, σε κάτι με αμιγώς μεταφυσικές διαθέσεις, ο σκηνοθέτης Γκάρι Ντάουμπερμαν επιστρέφει στους βρικόλακες του Στίβεν Κινγκ, όπως ο διάσημος συγγραφέας τους κατέγραψε στο ομότιτλο και κλασικό μυθιστόρημά του «Salem’s Lot».
Η εξόρμηση των Γάλλων
Μια τρομερή κινηματογραφική ποικιλία από τη Γαλλία μάς περιμένει τους μήνες του καλοκαιριού με ταινίες όλων των ειδών. Σκληρά γυναικεία δράματα όπως το βραβευμένο με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία «Γεγονός» («L’Evenement») της Οντρέ Ντιουάν γύρω από τις εμπειρίες μιας εγκύου κοπέλας (Αναμαρία Βαρτολομέι) στη Γαλλία της δεκαετίας του 1960, όταν η έκτρωση απαγορευόταν διά νόμου, αλλά και μεταφορές σπουδαίων έργων της λογοτεχνίας όπως οι «Χαμένες ψευδαισθήσεις» («Illusions Perdues») του Ονορέ ντε Μπαλζάκ από τον Ξαβιέ Τζιανολί, ταινία που σάρωσε στα εφετινά Σεζάρ με επτά βραβεία. Ο Ζακ Οντιάρ φτιάχνει μια πολύ όμορφη, σύγχρονη διαφυλετική σχέση στο «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» («Paris, 13th District») και η Ναταλί Μπάιγ υποδύεται μια αρχιμοδίστρα του οίκου Ντιόρ που θα «υιοθετήσει» μια νεαρή κλέφτρα (Λίνα Κουντρί) και θα τη μυήσει στον κόσμο της «Υψηλής ραπτικής» («Haute Couture») στην ταινία της Σιλβί Οαγιόν. Ηδη από τις 5 Μαΐου οι αίθουσες θα φιλοξενήσουν το «À plein temps» του Ερίκ Γκραβέλ που περιγράφει την καθημερινή οδύσσεια μιας εργαζομένης σε ξενοδοχείο εντός του παριζιάνικου κέντρου (Λορ Καλαμί), η οποία αγκομαχά για να είναι συνεπής στην ώρα της καθότι ζει στα προάστια. Αργότερα η Καλαμί θα μας απασχολήσει στην υπερεπιτυχημένη και εντελώς διαφορετικού περιεχομένου κομεντί της Καρολίν Βινιάλ «Ο γάιδαρος, ο εραστής μου κι εγώ» («Antoinette Dans les Cevennes»), ενώ, βεβαίως, από όλη αυτή τη γαλλική εξόρμηση δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ που υποδύεται τον πασίγνωστο ήρωα των μυθιστορημάτων του Ζορζ Σιμενόν, επιθεωρητή Μεγκρέ, στον «Maigret» του Πατρίς Λεκόντ.
«Κανόνια» από το παρελθόν
Αμέσως μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών (17-28 Μαΐου), η ταινία «Top Gun: Maverick» του Τζόζεφ Κοσίνσκι, που σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή του Τομ Κρουζ στον ρόλο του πιλότου Μάβερικ (που τον έβαλε στον χάρτη των σουπερστάρ με το «Top Gun» στη δεκαετία του 1980), θα διανεμηθεί στις αίθουσες παγκοσμίως. Τα χρόνια έχουν περάσει, ο Μάβερικ μεταφέρει πλέον τις εμπειρίες του σε νεότερους εκπαιδευομένους, αλλά όταν το καθήκον τον καλέσει να σκίσει και πάλι τους αιθέρες θα το κάνει και με το παραπάνω. Περισσότερα στις 26 Μαΐου.
Η τρίτη ταινία του κύκλου «Jurassic World» που συνέχισε την τριλογία «Jurassic Park» είναι το «Jurassic World: Κυριαρχία» του Κόλιν Τρέβοροου που αναμένεται να μονοπωλήσει τα θερινά σινεμά στις 9 Ιουνίου. Ο Κρις Πρατ, η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, ο Σαμ Νιλ και ένα νέο πρόσωπο, η Ντίτσεν Λάχμαν, θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με τους δεινόσαυρους, οι οποίοι απ’ ό,τι φαίνεται εξακολουθούν να γοητεύουν το κοινό περίπου 30 χρόνια μετά το «Jurassic Park» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Για τις 7 Ιουλίου είναι προγραμματισμένο το «Θεέ μου, τι σου κάναμε; 3» («Qu’est-ce Qu’on a Tous Fait au Bon Dieu?»), η τρίτη συνέχεια του «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» (2014), τεράστιας εμπορικής επιτυχίας του γαλλικού κινηματογράφου, με τους Κριστιάν Κλαβιέ και Σαντάλ Λομπί στους ρόλους των συντηρητικών γονέων τεσσάρων θυγατέρων οι οποίες αναστατώνουν την αρμονία της ζωής των πρώτων όταν παντρεύονται τέσσερις άντρες διαφορετικών θρησκειών και εθνικοτήτων.
Γεύση από Ελλάδα
Η εκ νέου διανομή της ταινίας του Γρηγόρη Καραντινάκη «Σμύρνη μου αγαπημένη» ενδεχομένως να είναι μια εμπορικά καλή κίνηση, καθώς η πιο συζητημένη ελληνική ταινία της περσινής χρονιάς, μια «επιστροφή» στην καταστροφή της Σμύρνης βασισμένη στο θεατρικό έργο της πρωταγωνίστριας Μιμής Ντενίση, δεν είχε την ανταπόκριση που θα περίμενε κανείς λόγω του ότι διανεμήθηκε εν μέσω πανδημίας. Το εφετινό καλοκαίρι πάντως θα έχει αρκετό ελληνικό χρώμα τόσο από εγχώριες παραγωγές όπως η «Αγέλη προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου με τους Δημήτρη Λάλο, Αρη Σερβετάλη και τα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση, όσο και από ξένες παραγωγές που γυρίστηκαν στη χώρα μας: Η Ολίβια Κόλμαν διεκδίκησε το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου παίζοντας στη «Χαμένη κόρη» («The Lost Daughter») της Μάγκι Τζίλενχααλ που γυρίστηκε στις Σπέτσες (προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου), ενώ ο σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Εστλουντ με το «Triangle of Sadness», που θα διανεμηθεί τέλη Αυγούστου, διαγωνίζεται εφέτος στις Κάννες. Στην ταινία όπου πρωταγωνιστούν οι Σάρλμπι Ντιν, Χάρις Ντίκινσον και Γούντι Χάρελσον, δύο μοντέλα που βρίσκονται στο κρίσιμο σημείο της καριέρας τους καταλήγουν σε μια ηλιόλουστη ελληνική τοποθεσία που δεν είναι άλλη από τη Χιλιαδού της Εύβοιας…
Aπ’ όλον τον κόσμο
Art house ταινίες από διάφορα σημεία του κόσμου είναι επίσης προγραμματισμένες για διανομή στην περίοδο του καλοκαιριού και ανάμεσα σε αυτές που κινούν την περιέργεια είναι η ισπανική «Το καλό αφεντικό» («El Buen Patron») του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα («Δευτέρες με λιακάδα») με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ στον ρόλο του τίτλου, τα ιταλικά «Τρία πατώματα» («Tre Piani») του Νάνι Μορέτι, ένα δράμα που διαδραματίζεται σε ένα τριώροφο σπίτι της Ρώμης με πρωταγωνιστές τον σκηνοθέτη, τον Ρικάρντο Σκαρμάτσο και την Αλμπα Ροχαρβάχερ, και ο «Χειρότερος άνθρωπος του κόσμου» («The worst person in the world») του Δανού Γιοακίμ Τρίερ για τον οποίο η Νορβηγίδα Ρενάτε Ρέινσβε απέσπασε το βραβείο ερμηνείας πέρυσι στο Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια εφέτος για το Οσκαρ σεναρίου και διεθνούς ταινίας. Μια επίσης διακεκριμένη ταινία, η φινλανδική «Βαγόνι Αριθμός 6» («Compartment No 6») του Γιούχο Κουοσμάνεν, στην οποία παρακολουθούμε τα δρώμενα ανάμεσα σε δύο άγνωστους συνεπιβάτες στο ίδιο βαγόνι ενός τρένου που ταξιδεύει από τη Φινλανδία στη Ρωσία, βρίσκεται επίσης στον καλοκαιρινό προγραμματισμό.
Επανεκδόσεις
Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει καλοκαιριάτικα, οι ταινίες του αποδεικνύονται πάντα χρυσωρυχεία, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει. Επομένως το μενού του «σεφ της αγωνίας» περιλαμβάνει τις «Υποψίες» («Suspicion», 1941) για τις οποίες η Τζόαν Φοντέν κέρδισε το Οσκαρ Α’ ρόλου δίπλα στον Κάρι Γκραντ, τον «Αγνωστο του εξπρές» («Strangers on a Train», 1955) που είναι η πρώτη μεταφορά μυθιστορήματος της Πατρίτσια Χάισμιθ στον κινηματογράφο και το «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» («North by Northwest», 1959) και πάλι με τον Γκραντ, ίσως την ωραιότερη κινηματογραφική περιπέτεια που έχει γυριστεί ποτέ! Ο προγραμματισμός περιέχει επίσης το «Blow up» (1966) του Μικελάντζελο Αντονιόνι, την αθάνατη κωμωδία του Μπίλι Γουάιλντερ «Μερικοί το προτιμούν καυτό» («Some Like it Hot», 1959) με το αλησμόνητο τρίο Μέριλιν Μονρόε, Τζακ Λέμον και Τόνι Κέρτις, αλλά και αρκετές ταινίες του Λουί Μαλ, όπως η «Ατλάντικ Σίτι» («Atlantic City», 1980) με τους Μπαρτ Λάνκαστερ και Σούζαν Σαράντον και το κλασικό νουάρ που τον καθιέρωσε, το «Ασανσέρ για δολοφόνους» («Ascenseur Pour l’Echafaud», 1958), με τη Ζαν Μορό, τον Μορίς Ρονέ, τον Λίνο Βεντούρα και τις τζαζ νότες του Μάιλς Ντέιβις.
Για το παιδί
Από την επιστροφή των αξιολάτρευτων σκανδαλιάρικων «Minions» με μια δεύτερη «προσωπική» τους ταινία, ως τη νέα, σόλο περιπέτεια μιας κούκλας από τις ταινίες «Toy Story», του αστροναύτη Μπαζ Λάιτγιαρ στο «Lightyear», οι animation δημιουργίες που έχουν στόχο τις μικρές κυρίως ηλικίες είναι και αυτές αρκετές. Θα βρούμε επίσης το «Fireheart» όπου μια 16χρονη ονειρεύεται να γίνει διάσημη πυροσβέστης, τη συνέχεια της επιτυχίας «Ο γιος του Μεγαλοπατούσα» (2017), δηλαδή το «Big Foot Family», αλλά και το «Dogtanian» ή αλλιώς τους τέσσερις σωματοφύλακες του Αλέξανδρου Δουμά με μορφές… σκύλων!

