Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τη φορολόγηση της Apple με συντελεστή 0,005%

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τη φορολόγηση της Apple με συντελεστή 0,005% | tovima.gr

Το Ευρωπαϊκό Εφετείο απέρριψε την περασμένη Τετάρτη εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Apple να επιστρέψει στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας μη καταβληθέντες φόρους 13 δισ. ευρώ, τους οποίους όμως αρνούνταν και το Δουβλίνο να εισπράξει προκειμένου να μη χάσει το ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις καθεστώς που εφαρμόζει. Η Κομισιόν διατηρεί τη δυνατότητα να προσβάλει την απόφαση του Εφετείου και να ζητήσει την εκδίκαση της υπόθεσης σε τρίτο βαθμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα η αρμόδια για τον ανταγωνισμό επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ διέταξαν την καταβολή εκ μέρους της Apple «δίκαιων φόρων» στην Ιρλανδία, όταν διαπίστωσαν ότι για το έτος 2014 η αμερικανική εταιρεία κατέβαλε ως φόρο ποσοστό 0,005% των κερδών που αποκόμισε στη χώρα. Το εδρεύον στο Λουξεμβούργο Δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό της Apple ότι δεν έπραξε τίποτα το επιλήψιμο και ότι ενήργησε εντός των πλαισίων των ιρλανδικών και των αμερικανικών φορολογικών νόμων.

Η «lady tax»

Ο ευρωπαϊκός Τύπος κάνει λόγο για προσωπική ήττα της Βεστάγκερ, η οποία έχει χτίσει ένα προφίλ άτεγκτης σε θέματα ελεύθερου ανταγωνισμού και φορολογικής δικαιοσύνης επιτρόπου. Πέρα από τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβάλει για μονοπωλιακή συμπεριφορά και φοροδιαφυγή σε αμερικανικούς κολοσσούς και δη στην περίφημη GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), για τα οποία ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ της έχει προσάψει το παρατσούκλι «lady tax», η δανέζα επίτροπος έχει βάλει στο στόχαστρο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω χαριστικών φορολογικών πρακτικών που παραβιάζουν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού και βλάπτουν τους εταίρους τους στην ΕΕ, αφού λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι.

Εν προκειμένω η απόφαση ίσως λειτουργήσει ως δεδικασμένο ή πιθανόν να καθυστερήσει την εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων της Κομισιόν κατά της Nike, της Ikea και άλλων εταιρειών. Πέρυσι, άλλωστε, το ίδιο δευτεροβάθμιο Δικαστήριο ανέτρεψε αίτημα της Βεστάγκερ προς τη Starbucks να αποδώσει μη καταβληθέντες φόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk