Το Εθνικό Σχέδιο εξάλειψης πρέπει να συνεχιστεί

Το Εθνικό Σχέδιο εξάλειψης πρέπει να συνεχιστεί | tovima.gr

1. Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας σε όλες τις χώρες σημαίνει σημαντική μείωση της συχνότητάς της, ώστε το 2030 να έχουμε τουλάχιστον 90% λιγότερες νέες λοιμώξεις, 80% των υπαρχόντων ασθενών θεραπευμένους και 65% λιγότερους θανάτους σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση. Ως υπάρχουσα κατάσταση θεωρούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας κατά την προετοιμασία Εθνικού Σχεδίου. Στη χώρα μας υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Εξάλειψης μόνο της Ηπατίτιδας C, που ετοιμάστηκε το 2017 και άρχισε να εφαρμόζεται το 2018, ενώ δεν υπάρχει ακόμη Εθνικό Σχέδιο Εξάλειψης της Ηπατίτιδας Β.

2. Βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την ηπατίτιδα C, πολύ σημαντική είναι η διαθεσιμότητα ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων που επιτυγχάνουν εκρίζωση του ιού σχεδόν σε όλους τους ασθενείς, αλλά δεν είναι αρκετή, αφού πάνω από 70% των ασθενών παραμένουν αδιάγνωστοι. Βασικό βήμα για μείωση της υποδιάγνωσης στον γενικό πληθυσμό θεωρείται η εμφάνιση παραθύρου υπενθύμισης για εξέταση ηπατίτιδας C σε όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945-1980 στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που ξεκίνησε την 1/2/2019, αλλά δεν έχει ποτέ αξιολογηθεί. Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα στοχευμένα προγράμματα εξάλειψης της ηπατίτιδας C σε ομάδες υψηλούς κινδύνου (χρήστες ναρκωτικών, κρατούμενοι κ.λπ.).

Στην Ελλάδα, έχουμε ένα καλό Εθνικό Σχέδιο Εξάλειψης της Ηπατίτιδας C, του οποίου η εφαρμογή πρέπει να συνεχιστεί και επεκταθεί, ενώ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η δημιουργία και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Εξάλειψης της Ηπατίτιδας Β!

Ο κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης είναι καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», πρόεδρος-συντονιστής Επιτροπής για την Υλοποίηση και Παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα C, πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk