• Αναζήτηση
 • Τι κρύβει η σύγκρουση Μητσοτάκη – Βούτση

  Η ΝΔ κατηγορεί τον Πρόεδρο της Βουλής για συστηματική μεροληψία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι υποδαυλίζει τέτοια επεισόδια

  Στα άκρα έφτασε η κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Βούτση την Τρίτη κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή

  Η σύγκρουση του Κ. Μητσοτάκη και του Ν. Βούτση στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού θα μείνει σίγουρα στα κοινοβουλευτικά χρονικά ως μια από τις πιο έντονες και ακραίες αντιπαραθέσεις μεταξύ αρχηγού της αντιπολίτευσης και Προέδρου της Βουλής. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι δύο θεσμικοί ρόλοι συγκρούονται. Από την εποχή της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας (1985) και τα οργισμένα πυρά του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατά του εκτελούντος χρέη Προέδρου της Βουλής Μιχαήλ Στεφανίδη για τα… βεραμάν ψηφοδέλτια έως την περίοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τους ομηρικούς καβγάδες με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον προκάτοχό της Ευ. Μεϊμαράκη (2015), υπήρξαν στιγμές όξυνσης και διαφωνιών. Ωστόσο αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ανέδειξε την έντονη φόρτιση και τα πολιτικά πάθη που επικρατούν σε βαθμό οριακό. Η διάσταση ήταν πολιτική και όχι προσωπική. Και κατέδειξε πέραν όλων των άλλων ότι ακόμα και στο υψηλότερο θεσμικό επίπεδο εντός του Κοινοβουλίου μία σπίθα αρκεί για να ξεφύγει η κατάσταση.

  Οι στιχομυθίες

  «Είπατε κάτι; Αν είστε κουρασμένοι, μπορείτε να περάσετε έξω» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούσαν σε όσα έλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Παρακαλώ, μην κάνετε υποδείξεις. Σας παρακαλώ, κύριε πρόεδρε» του είπε ο κ. Βούτσης προκαλώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ, με τον πρόεδρό της να δηλώνει: «Υποδείξεις τέτοιες όχι σε μένα. Να περάσετε έξω αν δεν θέλετε να ακούσετε». Ο Πρόεδρος της Βουλής τού επισήμανε ότι «εγώ προεδρεύω, δεν προεδρεύετε εσείς και δι’ εμού να μιλάτε, αυτό λέει ο Κανονισμός», ενώ ο κ. Μητοτσοτάκης τού τόνισε ότι «δεν δέχομαι υποδείξεις», καλώντας τον «να κάνετε καλά τη δουλειά σας». «Θα δέχεστε υποδείξεις» του αντέτεινε ο κ. Βούτσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ να τον προτρέπει: «Σταματήστε να φέρεστε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά πια!» . Μάλιστα είπε στον κ. Βούτση «κάντε τη δουλειά σας, αλλιώς κατεβείτε και πηγαίνετε κάτω», ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής τον προέτρεψε «αυταρχισμό και αλαζονεία αλλού, καταλάβατε;».

  «Τώρα, κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας. Να κατεβείτε κάτω αν δεν μπορείτε» επέμεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο κ. Βούτσης τον κατηγόρησε για «τεχνητή ένταση», με τον κ. Μητσοτάκη να τον εγκαλεί ότι «δεν μπορείτε να επιβάλετε την τάξη ή δεν θέλετε να επιβάλετε την τάξη» και ότι «μεροληπτείτε συστηματικά εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας, γιατί είστε κομματικός Πρόεδρος». Επίσης, καταλόγισε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «συστηματικά ασχημονούν και δεν λέτε κουβέντα». «Θα την επιβάλω εγώ την τάξη, αφού δεν μπορείτε να την επιβάλετε εσείς» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, με τον κ. Βούτση να του απαντά: «Καθόλου δεν ασχημονούν. Δεν βρίσκεστε σε τάξη σχολείου ούτε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Σιγά να μην επιβάλετε και την τάξη εδώ μέσα. Σας παρακαλώ πολύ!», προτρέποντάς τον: «Ο καθένας στον ρόλο του».

  Δυσφορία ΝΔ

  Η δυσφορία της ΝΔ κατά του Προέδρου της Βουλής συνεχίστηκε με «διαρροές» προς τους δημοσιογράφους που έκαναν λόγο για προσβλητικές αναφορές από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Μητσοτάκη αλλά και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει ορίσει ακόμη την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει η ΝΔ για το Προσφυγικό, ούτε την πρόταση νόμου του κόμματος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, για το ότι οι υπουργοί δεν έρχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών κ.ά.

  Στη ΝΔ τού προσάπτουν ότι μεροληπτεί υπέρ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις, ενώ από το 2016 ο κ. Μητσοτάκης με επιστολή του έχει θέσει τα ζητήματα του τρόπου νομοθετικής λειτουργίας αλλά και των διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου και το 2017, με αφορμή την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στο προαύλιο της Βουλής και την απελευθέρωση των μελών του, κατάγγειλε ως «θεσμικά αδιανόητο να προσφέρεται ανοχή». Ενώ στην προτροπή του κ. Βούτση να προχωρήσει η ΝΔ εφόσον το επιθυμεί στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής διαδικασία υποβολής πρότασης μομφής κατά του Προέδρου, η ΝΔ απάντησε με το σχόλιο «μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη». «Ούτε με γκλίτσες ούτε με τσοπάνηδες έχω σχέση!» ήταν η απάντηση του κ. Βούτση, ο οποίος επικαλέστηκε τις πρόνοιες του Συντάγματος περί πρότασης μομφής εναντίον του.

  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη ότι υποδαυλίζει με τον τρόπο του τέτοια επεισόδια. «Προκαλεί αντιδράσεις με προσωπικές αναφορές προς βουλευτές και δηκτικά και υποτιμητικά σχόλια προς την αίθουσα, ενώ είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος, και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητάει από το Προεδρείο να τον προφυλάξει» υποστηρίζουν, προσάπτοντάς του πως «με τη συμπεριφορά του επιδεικνύει ότι αγνοεί το Προεδρείο».

   

   

   

   

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk