Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Με στόχο να καταστεί η ελληνική κεφαλαιαγορά ελκυστικότερη για τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς προχωρεί στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, στην ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Εχει ξεκινήσει ο διάλογος με τις εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να εφαρμοστεί χωρίς προσκόμματα ο νέος νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση, που περιλαμβάνει νέα κριτήρια αξιολόγησης για τα μέλη του ΔΣ (πολιτική καταλληλόλητας), δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών (NED) και εισάγει ποσόστωση 25% για την πολυμορφία των φύλων – υποχρέωση εκπροσώπησης ανά φύλο στα ΔΣ.
Παράλληλα, εκδόθηκαν κανονιστικές αποφάσεις για την εξειδίκευση του συστήματος προσδιορισμού, υπολογισμού και επιμέτρησης του ύψους των κυρώσεων ανά παράβαση, κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της πολιτικής καταλληλόλητας, ενώ ρυθμίζονται και θέματα εσωτερικού ελέγχου, την ώρα που η ΕΚ έχει τη δυνατότητα αλλαγών στο ΔΣ των εταιρειών.
Επιπλέον, προβλέφθηκε ένας νέος τύπος οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων για να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για επενδύσεις, ενώ προχώρησε η άρση των φορολογικών αντικινήτρων ώστε να εγκατασταθούν εταιρείες διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ακόμη και εάν ο διαχειριστής επιλέγει τα funds να βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για παρέμβαση που δίνει τη δυνατότητα να γίνεται από την Ελλάδα η διαχείριση και να είναι εδώ εγκατεστημένες οι εταιρείες, κάτι που μέχρι πρότινος δεν συνέβαινε, ενώ γίνονται πλέον δεκτά και ενημερωτικά δελτία στην αγγλική γλώσσα.
Διενεργούνται επίσης έλεγχοι με μεγαλύτερη συχνότητα σε εποπτευόμενους φορείς, ενώ εστάλησαν σχετικές επιστολές στις εισηγμένες με συγκεκριμένες υποδείξεις, ώστε να προλαμβάνονται πρακτικές κατάχρησης αγοράς. Θα ακολουθήσει και η αποστολή δεύτερης επιστολής με ανάλογο περιεχόμενο για επιπλέον μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση.
Για παράδειγμα, προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις που έχουν τα διευθυντικά στελέχη ως προς τη διενέργεια συναλλαγών σε ευαίσθητες περιόδους, ενώ αυξήθηκε ο έλεγχος για τον εντοπισμό προσώπων – νομικών και φυσικών – που καλούν το κοινό σε επενδύσεις, αν και δεν έχουν τη σχετική άδεια. Επίσης υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΚ και ΕΛΤΕ, εξετάζονται εταιρείες που εμφανίζουν μεγάλα ποσά άυλων περιουσιακών στοιχείων, ενώ έχουν ήδη αυξηθεί οι έλεγχοι σε χρηματιστηριακές εταιρείες προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Guardian Trust.
Δημιουργείται μητρώο εταιρειών
Με πρώτο βήμα τη δημιουργία μητρώου όλων των εταιρειών που παρέχουν σχετικές υπηρεσίες, υιοθετούνται οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες για βιώσιμη ανάπτυξη, ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ αναμορφώνεται το πλαίσιο για τα θέματα των κρυπτονομισμάτων, μέσω μέριμνας ελέγχου για το ξέπλυμα χρήματος μέσω cryptoassets. Σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το πλαίσιο με το οποίο θα αλλάζει η τήρηση των λογαριασμών στους οποίους τηρούνται τα χρηματοπιστωτικά στοιχεία των επενδυτών (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.). Η Επιτροπή βρίσκεται σε διαβούλευση για γενικότερη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ενώ ξεκίνησε έναν κύκλο συναντήσεων με φορείς προκειμένου να καταγραφούν τα σημεία που θεωρούνται αντιπαραγωγικά και αυξάνουν το κόστος.