Θεόδωρος Νιάρχος: Εικαστικά αντανακλαστικά
Ο μικρότερος γιος του Φίλιππου Νιάρχου έχει κληρονομήσει την αγάπη της οικογένειας για την τέχνη.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
O πρωτότοκος Σταύρος είναι αγαπημένος των διεθνών δημοσιευμάτων που ασχολούνται με το κοινωνικό γίγνεσθαι, όπως βεβαίως και η δευτερότοκη Ευγενία. Προτού έρθει στον κόσμο η «βενιαμίν» της οικογένειας, Ηλέκτρα, προηγήθηκε ο Θεόδωρος. Το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Φίλιππου Νιάρχου και της Βικτόρια Γκίνες είναι εκείνο που από ό,τι φαίνεται κληρονόμησε την αγάπη του πατέρα και του παππού του για την τέχνη. Ως γνωστόν, ο γιος του αείμνηστου εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες παγκοσμίως και η αξία της συλλογής του, στην οποία περιλαμβάνονται έργα τέχνης καλλιτεχνών όπως ο Πικάσο, ο Γουόρχολ ή ο Μπασκιά, εκτιμάται γύρω στα 2,2 δισ. δολάρια.
Ο 30χρονος σήμερα Τεό, όπως είναι γνωστός ο Θεόδωρος Νιάρχος, έγινε ιδιοκτήτης μιας γκαλερί στο Λος Αντζελες το 2015. Η «6817» άνοιξε με κάθε μεγαλοπρέπεια στη λεωφόρο Μέλροουζ τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς παρουσία φιλικών και συγγενικών προσώπων του ιδιοκτήτη, διασημοτήτων όπως η Χάιντι Κλουμ, καθώς βεβαίως και πολλών εικαστικών οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον φίλο τους. Ως ορισμένοι από τους αγαπημένους καλλιτέχνες του Τεό Νιάρχου αναφέρονται ο Aμερικανός Μπάρι Μακ Γκι – ο πάλαι ποτέ καλλιτέχνης γκραφίτι -, o Ελβετός Ντάνιελ Πφλουμ ή ο Καναδός Στιβ Μπίσοπ, όπως και o Eλβετός Ολιβιέ Μοσέ, ενώ η πρώτη έκθεση που φιλοξένησε η γκαλερί του ήταν αυτή με έργα του αυστραλού καλλιτέχνη Μπέντζαμιν Μπαρέτο. Ολοι τους ως επί το πλείστον αφαιρετικοί, μινιμαλιστές, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει δουλειά τους στην «6817» και ορισμένοι στο μεγάλο billboard της ταράτσας του κτιρίου, όπου το μήνυμα ήταν το μέσο – ο Τεό Νιάρχος έχει σπουδάσει γραφιστική και φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν της κομητείας Οραντζ και κάτι λέει αυτό για τις αισθητικές προτιμήσεις του. Ενα πρόσωπο που είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και δεν δίνει αφορμές στον Τύπο, ακόμα και όταν κάτι τέτοιο θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένο, όπως για παράδειγμα με την ανάδειξη των εκθέσεων της γκαλερί του.
Στην πορεία, γράφτηκε ότι ο Τεό Νιάρχος εξετάζει το ενδεχόμενο μετακίνησης της γκαλερί του στη Νέα Υόρκη, κάτι που όμως μάλλον δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ πρόσφατα η ιστοσελίδα artnet ανέφερε εν τάχει ότι άνοιξε μια νέα γκαλερί μαζί με την αδελφή του Ευγενία στο Λος Αντζελες, στην οποία παρουσιάστηκαν έργα του Μαξ Ερνστ.
Περισσότερα δεν έχουν γίνει γνωστά για την ώρα και απ’ ό,τι φαίνεται και η γκαλερί «6817» δεν λειτουργεί προσωρινά λόγω της κατάστασης με την COVID-19. Είπαμε, ο 30χρονος Τεό διατηρεί χαμηλό προφίλ, αν και ερήμην του πρόσφατα άρχισε να κοσμεί σελίδες περιοδικών και εφημερίδων όταν για παράδειγμα έγινε γνωστό ότι διατηρεί σχέση με την καλλονή Καμίλ Ρόου, πρώην σύντροφο του Χάρι Στάιλς, ο οποίος έγραψε μάλιστα το τραγούδι «Cherry» με αφορμή τον άδοξο χωρισμό τους. Το σίγουρο είναι ότι ο Τεό Νιάρχος είναι λάτρης του σέρφινγκ. Γεννημένος στη Νότια Γαλλία, άρχισε να ζει στο νησί Μάουι της Χαβάης προτού κλείσει την πρώτη δεκαετία της ζωής του και από τα 12 του χρόνια μυήθηκε στο σπορ, για το οποίο αγωνίστηκε μάλιστα και επαγγελματικά. Είπαμε όμως, στο DNA της οικογένειας είναι καταγεγραμμένη η αγάπη για την τέχνη, οπότε μετά την αποφοίτησή του από το Τσάπμαν αγόρασε το ακίνητο στη λεωφόρο Μέλροουζ και άνοιξε την γκαλερί «6817». «Ορισμένες από τις πιο παλιές αναμνήσεις ζωής που έχω είναι από επισκέψεις στην Μπιενάλε της Βενετίας. Οταν όμως ήμουν έφηβος, το μόνο που με ενδιέφερε ήταν το σερφ. Εξάλλου ζούσα στο Μάουι, οπότε δεν είχα τη δυνατότητα να πηγαίνω σε εκθέσεις και δημοπρασίες» περιέγραφε παλαιότερα σε άρθρο του περιοδικού «Interview».
Φιλότεχνο «γονίδιο»
Η οικογένεια Νιάρχου έχει συνδέσει το όνομά της με την τέχνη, πρόσφατα ο αδελφός του Τεό, Σταύρος, παντρεύτηκε την γκαλερίστα Ντάσα Ζούκοβα, ενώ στην κατοχή του «πατριάρχη» Φίλιππου βρίσκονται ορισμένα αριστουργήματα της Ιστορίας της Τέχνης, συγκεκριμένα του ιμπρεσιονισμού και της μοντέρνας τέχνης, μαζί με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.
Ορισμένα από αυτά τα έργα τα κληρονόμησε από τον πατέρα του, Σταύρο Νιάρχο, ο οποίος σύμφωνα με το «Forbes» είχε αγοράσει το 1957 τη συλλογή του ηθοποιού Εντουαρντ Ρόμπινσον για το ποσό των 3 εκατ. δολαρίων. Φρόντισε βέβαια να την εμπλουτίσει. Για παράδειγμα, το 1989 αγόραζε την αυτοπροσωπογραφία του Πικάσο «Yo, Picasso» (1901) για 47,8 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος ο Φίλιππος Νιάρχος διέθεσε την ίδια χρονιά 71,5 εκατ. δολάρια για μια άλλη αυτοπροσωπογραφία, αυτήν του Βαν Γκογκ με το τραυματισμένο αφτί του, αλλά και για μια αυτοπροσωπογραφία του Ζαν Μισέλ Μπασκιά (για 3,3 εκατ. δολάρια). Μάλιστα ήταν από τους πρώτους που διέθεσαν μεγάλο ποσό για έργο του φοβερού παιδιού της νεοϋορκέζικης σκηνής της δεκαετίας του ’80. Επίσης, το 2007 απέκτησε το έργο του Αντι Γουόρχολ «Green Car Crash (Green Burning Car I)» για το ποσό των 17 εκατ. δολαρίων, το οποίο είχε θεωρηθεί τιμή-ρεκόρ εκείνη την εποχή. Υποτίθεται εξάλλου ότι η σειρά των έργων του Γουόρχολ με τίτλο «Skulls» (κρανία) βασιζόταν σε αξονικές τομογραφίες (CAT scans) του κεφαλιού του Φίλιππου Νιάρχου.

