Οχι μία, ούτε δύο, αλλά πολλές… «γέφυρες» επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας για να ενισχύσει περισσότερο το μήνυμά του ότι είναι ο βασικός παράγοντας πλέον στον προοδευτικό χώρο. Οι κινήσεις που ετοιμάζει το επόμενο διάστημα θα στοχεύουν σε ευρύτερες δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού χώρου ή στην άλωση της Κεντροαριστεράς.

Ο ίδιος, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, ακόμη και από το βαθύ κόμμα και τη μικρή απήχηση που είχε η πρωτοβουλία, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο εγχείρημα και όπως λέει κυβερνητικός παράγοντας, «οι κινήσεις του σηματοδοτούν την προγραμματική προοδευτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλέον μορφοποιείται και θα συνεχιστεί». Ενδεικτική των κινήσεών του είναι η απόφασή του να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές σε κάθε νομό τουλάχιστον ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν πολύ θετικά την εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας για την παρουσίαση των 105 πρώτων υπογραφών της «Πρωτοβουλίας πολιτών »Γέφυρα» για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων». Το κείμενο υπέγραψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ ομιλητές στην εκδήλωση ήταν πρόσωπα που είχαν ταυτιστεί με το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα και στήριξαν την πορεία του Κώστα Σημίτη.

Οι άλλοτε συνοδοιπόροι

Μεταξύ αυτών είναι πρόσωπα που έχουν προέλευση από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ που είχε στηρίξει τον Ομιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) την περίοδο που πρόεδρος στο ΠαΣοΚ ήταν ο Κ. Σημίτης, όπως οι Αντ. Λιάκος και Ν. Μουζέλης, άλλοι με προέλευση από την ανανεωτική Αριστερά, τα κοινωνικά κινήματα και την αυτοδιοίκηση.

Ο Ν. Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας του LSE, θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής Αριστεράς και στις αιτιάσεις διαφόρων υπογραμμίζει ότι η πολιτική ωρίμαση του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά ρεαλιστική τη συνεργασία σε ισότιμη βάση.

Η στήριξη Μουζέλη γίνεται με σκωπτική ματιά καθώς, αν και έχει εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα, σημειώνει πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει λάθη με τον τρόπο που χειρίζεται τα ζητήματα της αυτονομίας των θεσμών, της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών.

Το ενδιαφέρον όμως σημείο των εκτιμήσεων Μουζέλη είναι ότι απέναντι σε όσους εμμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκτιμά πως το κυβερνών κόμμα σιγά-σιγά θα προχωρήσει σε έναν σοσιαλδημοκρατικό δρόμο.

Για τον Αντ. Λιάκο το ενδιαφέρον είναι ότι «γύρω από αυτή την κυβέρνηση άρχισε να δημιουργείται ένα κλίμα, μια κοινή ώσμωση ενός προοδευτικού χώρου». Και όπως είπε στον απόηχο της παρουσίασης του κειμένου, «η κυβέρνηση σε βασικές γραμμές κατόρθωσε να υποστηρίξει τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, είχε αποφασιστική πολιτική δικαιωμάτων, ενώ είχε τόλμη στα εθνικά ζητήματα, καθώς έδειξε ότι δεν την ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας, πρέπει να διευρυνθεί και να επανιδρυθεί ο προοδευτικός χώρος που είχε δώσει τη σφραγίδα της εξέλιξης από την εποχή της μεταπολίτευσης αλλά και μετά το 2015 και σε αυτή την προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωταγωνιστής.

Εκσυγχρονιστική στήριξη

Αν και δεν υπογράφουν το κείμενο της Πρωτοβουλίας «Γέφυρα», υπάρχουν ακόμη πρόσωπα που κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό, εκσυγχρονιστικό και φιλελεύθερο χώρο που συντάσσονται μαζί της.

Ενας από αυτούς είναι ο καθηγητής της Νομικής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος που δήλωσε δημόσια ότι συμφωνεί με τη «Γέφυρα», αλλά διευκρίνισε πως θέλει να εκφράζεται ατομικά και λιγότερο οργανωμένα.

Για τον καθηγητή κ. Σταθόπουλο είναι σωστή η κίνηση του Πρωθυπουργού να στρέφεται προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς, όπως είπε, «αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπει κάποιες ακραίες θέσεις που είχε ως τώρα».

Για όλους σχεδόν που είχαν στηρίξει το εγχείρημα Σημίτη είναι αντιαριστερή τοποθέτηση να λοιδορούνται όσοι συμμετέχουν στη «Γέφυρα» και επιμένουν ότι δεν διεκδικούν θέση στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών ή των εθνικών. Και όπως είπε και ο Αντ. Λιάκος «όσοι συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία θα μπορούσαμε να την έχουμε αν θέλαμε».

Υπέρ της πρωτοβουλίας Τσίπρα για προγραμματικό διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος υποστηρίζοντας ότι ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς ακόμη και με πολιτικό κόστος έχει ταχθεί κατά του λαϊκισμού.

Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός θα εντείνει το επόμενο διάσημα ο ίδιος τις κινήσεις του για την άλωση της κοινωνικής βάσης της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας και, όπως λένε συνεργάτες του, ο στόχος δεν είναι η ηγεσία αλλά η βάση της Κεντροαριστεράς. Μια πρόγευση των πρωτοβουλιών του θα δοθεί και με τη σημερινή ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει μια μεγάλη εκδήλωση, αύριο το απόγευμα την οποία συνδιοργανώνουν η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ελληνικό Γραφείο του Friedrich – Ebert – Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών που ηγείται η Λούκα Κατσέλη, παρουσία και του Ούντο Μπούλμαν, προέδρου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός θα στείλει μήνυμα για την ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων και τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις ανά την επικράτεια με στόχο πολίτες με σαφή αντιδεξιά χαρακτηριστικά.

Οι απεσταλμένοι

Το εγχείρημα για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου έχουν αναλάβει παρασκηνιακά οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ κινήσεις κάνει σε δεύτερο ρόλο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο Χρ. Σπίρτζης έχει αναλάβει το αποκαλούμενο λαϊκό ΠαΣοΚ, στελέχη δηλαδή του κόμματος που αποχώρησαν, ενώ ο Χριστ. Βερναρδάκης συνομιλεί με τα πρόσωπα του εκσυγχρονιστικού μπλοκ που είτε συντάχθηκαν είτε όχι με τη «Γέφυρα». Παράλληλα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κινείται στο συνδικαλιστικό κομμάτι του ΠαΣοΚ, ενώ άλλα πρόσωπα έχουν επαφές με στελέχη της Κεντροαριστεράς σε μαζικούς πολιτικούς χώρους, όπως Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, κ.ά.

Αυτές οι διεργασίες δεν ξεκίνησαν τώρα, αλλά όπως επισημαίνει ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Αντώνης Κοτσακάς, εδώ και δύο χρόνια. Οπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κινδυνεύει από ΠαΣοΚοποίηση, ενώ μιλά για συνεννόηση που υπάρχει με το μεσαίο στελεχικό δυναμικό και τη βάση του ΚΙΝΑΛ.

Το κείμενο της «Γέφυρας» είχε ως βασικό στοιχείο την εξής αναφορά: «Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς. Καλούμε επίσης το ΚΙΝΑΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στον φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου με άξονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το κείμενο υπογράφουν, μεταξύ άλλων, εκτός από τον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, οι πανεπιστημιακοί Κωστής Βαΐτσος, Σωτήρης Βαλντέν, Θόδωρος Γεωργίου, Τάκης Καφετζής, Παντελής Λαζαρίδης. Αχιλλέας Μητσός, Θόδωρος Σακελλαρόπουλος. Από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, οι Γιάννης Μπουτάρης, Φώτης Προβατάς, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, Γιώργος Μακρινός. Από τις κινήσεις Δικαιωμάτων και Διπλωματίας η Ντόρα Γροσομανίδου. Από τον επιστημονικό χώρο ο Δημήτρης Φωτόπουλος, η Αννα Χατζηγιαννάκη, η Ακριβούλη Ζωή, η Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου. Από τον χώρο της τέχνης ο Κυριάκος Αγγελάκης, ο ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης, κ.ά.