Θέλει διεύρυνση, φοβάται την αυτοκριτική

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία ενδοσκόπησης για την περίοδο της διακυβέρνησής του είναι αρκετά επώδυνη και έχει πολλές φάσεις. Κυρίως όμως περνά μέσα από την αναγνώριση λαθών και παραλείψεων επί των ημερών της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα.
Αργεί η συζήτηση
στα όργανα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει σιγά-σιγά, αν και με δειλά βήματα, να κάνει αυτοκριτική, έστω και με χαμηλή δοσολογία, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε και εάν και υπό ποιες συνθήκες θα γίνει οργανωμένη συζήτηση στα κομματικά όργανα για την περίοδο 2015-2019.
Για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όμως κατά την πρώτη σημαντική φάση του νέου πολιτικού κύκλου που έχει ανοίξει προέχει να αρχίσει να διαμορφώνεται ένα συνεκτικό, εφαρμόσιμο και πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του κόμματος, στα μέσα Μαρτίου 2020.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ορίσει τον καθηγητή Πανεπιστημίου και πρώην υπουργό Γιώργο Σταθάκη ως επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές. Ο Γ. Σταθάκης μάλιστα έχει σχεδιάσει έως το συνέδριο να υπάρξει το γενικό πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο και οι βασικές του αρχές, ενώ σταδιακά θα παρουσιάζονται επιμέρους προτάσεις για σειρά θεμάτων.
Ο κεντρικός στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκπονηθεί, όπως λένε, ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα συμβάλλει στον διάλογο και θα αξιοποιεί τις εμπειρίες διακυβέρνησης αριστερών, πράσινων και σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. «Η Επιτροπή Προγράμματος θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να ετοιμάσει το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης, δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης του τόπου, που φιλοδοξούμε να είναι κυβέρνηση προοδευτική» λέει ο κ. Τσίπρας.
Τις επόμενες ημέρες ο Γ. Σταθάκης θα ηγηθεί της συνεδρίασης της Επιτροπής Προγράμματος όπου συμμετέχουν πρόσωπα από όλες τις τάσεις και αποτυπώνουν και τη διάθεση του πρώην πρωθυπουργού για να υλοποιηθεί ουσιαστικά η διεύρυνση.
Τα πρόσωπα και
η Επιτροπή Διαλόγου
Στην Επιτροπή θα έχει βασικό ρόλο και ο επικεφαλής των «53+» Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ θα συμμετέχουν ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Νίκος Παππάς, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Ιωάννα Κοντούλη, ο Αντώνης Λιάκος, ο Σωτήρης Βαλντέν, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Παναγιώτης Κορκολής.
Παράλληλα, θα υπάρξει και συνδρομή προσωπικοτήτων από τον προοδευτικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο και στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθεί επιτροπή διαλόγου εμπειρογνωμόνων. Σε αυτήν θα συμμετέχουν οι Γιάννης Δραγασάκης, που θα έχει και την υψηλή εποπτεία του προγράμματος, αλλά και πρόσωπα που συμπορεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, όπως ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και ο Νίκος Μουζέλης.
Στο πλαίσιο της διεύρυνσης στην Επιτροπή Διαλόγου θα συμμετάσχει και η Λούκα Κατσέλη που συνομιλεί τακτικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, η ίδια ως επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), πνευματικό παιδί του Γεράσιμου Αρσένη, είχε διοργανώσει μία από τις βασικές εκδηλώσεις (μαζί με το ελληνικό γραφείο του γερμανικού ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung) στον δρόμο προς τις εκλογές, από όπου ο πρώην πρωθυπουργός με μεγάλη ένταση μίλησε πολλές φορές για την Προοδευτική Συμμαχία.
Σε αυτή τη φάση της αντιπολιτευτικής περιόδου, προγραμματίζεται επίσης και η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών. Αυτό το συνέδριο θα έχει ως στόχο να αποτιμηθεί η κυβερνητική εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να αξιολογηθούν τα σωστά και τα λάθη, οι επιτυχίες αλλά και οι παραλείψεις, «ώστε η εμπειρία να μεταφραστεί σε γνώση και τα λάθη να μετατραπούν σε σχέδιο και προετοιμασία ώστε να μην επαναληφθούν», κατά τον πρώην πρωθυπουργό.
Οι εγγραφές και
η απουσία νέων
Το στοίχημα για τον κ. Τσίπρα και την ηγετική ομάδα είναι να καταφέρουν να φέρουν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ όσους τον στήριξαν σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και όσους συμμάχους με διαφορετικές ρίζες και αναφορές βρέθηκαν μαζί στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Γενικά από την ηγετική ομάδα είναι ικανοποιημένοι από τις περιοδείες που γίνονται σε μη προεκλογική περίοδο, αλλά και από τις εγγραφές.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπεροχή στις ηλικίες μεταξύ 18-25, στις εκδηλώσεις που γίνονται δεν υπάρχει συμμετοχή νέων και κυρίως οι συμμετέχοντες είναι άνω των 45 ετών.
Εντός της εβδομάδας θα οριστεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελεχών από την Προοδευτική Συμμαχία και τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο και θα υπάρξει και συνεδρίαση το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ουσιαστικά αυτό το όργανο θα έχει την ευθύνη για όλη την πορεία της ανασυγκρότησης, αλλά και για την έγκριση των πολιτικών κειμένων, των διαδικασιών, της οργανωτικής δουλειάς.

