Το ανωτέρω ερώτημα αποτέλεσε, αποτελεί και ίσως θα αποτελεί για χρόνια ακόμη αντικείμενο επιστημονικής διχογνωμίας. Οπως γνωρίζουμε, ο κρόκος του αβγού περιέχει αρκετή χοληστερίνη, περίπου 190 χιλιοστά του γραμμαρίου, αλλά παράλληλα και άλλες χρήσιμες ουσίες. Παλαιότερα πολλοί γιατροί απαγόρευαν διά ροπάλου την κατανάλωση αβγών, ιδίως σε άτομα με αυξημένη χοληστερίνη. Ομως το 2013 δύο αναγνωρισμένοι αμερικανικοί οργανισμοί (American College of Cardiology και United States Department of Agriculture, USDA) εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον η πρόσληψη χοληστερίνης μέσω διατροφής συνεπάγεται αύξηση της χοληστερίνης του αίματος. Ειδικότερα, ο  USDA ανέφερε ότι η μεγάλη πρόσληψη χοληστερίνης δεν αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας. Με βάση αυτά τα στοιχεία και άλλα δεδομένα τα αβγά «απενοχοποιήθηκαν».

Εν τούτοις, μόλις πριν από ημέρες δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό «JAMA» (2019;321(11):1081-1095) από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου μια μετα-ανάλυση σοβαρών επιδημιολογικών μελετών μακράς παρατήρησης (17,5 χρόνια, διάμεση τιμή) που ισχυρίζεται τα αντίθετα. Γίνεται αναφορά σε μελέτες που διεξήχθησαν σε έξι κλειστές κοινότητες των ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν άριστη στατιστική μεθοδολογία και προσάρμοσαν τα δεδομένα έτσι ώστε να εξουδετερώνουν στατιστικά την παρεμβολή ορισμένων συγχυτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα, όπως είναι η κατανάλωση ζωικού λίπους, η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η εκπαίδευση, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, η φυσική δραστηριότητα, η αρτηριακή πίεση κ.ά. Δεν συμπεριλήφθηκαν άτομα με εξ υπαρχής γνωστές καρδιοαγγειακές παθήσεις. Το σύνολο των μελετηθέντων ατόμων ήταν περίπου 29.000. Συνολικά κατά το διάστημα της παρακολούθησης σημειώθηκαν 5.400 καρδιαγγειακά επεισόδια που περιλάμβαναν 1.302 θανατηφόρα και μη εγκεφαλικά και 1.897 περιπτώσεις θανατηφόρας και μη καρδιακής ανεπάρκειας.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω