Το βουνό είναι ένας αγαπημένος προορισμός όταν καταφέρνουμε να ξεκλέψουμε μερικές μέρες από την εργασία. Περπατώντας στο βρεγμένο χώμα, σίγουρα θα δούμε συστάδες μανιταριών να απλώνονται σε διάφορα σημεία του δάσους. Και αφού θαυμάσουμε την ομορφιά τους, θα αναρωτηθούμε ενδεχομένως αν μπορούμε να τα μαζέψουμε για έναν χειμωνιάτικο μεζέ στην επιστροφή. Είναι όμως μανιτάρια που μπορούμε να φάμε ή το Σαββατοκύριακο θα μας βγει… ξινό καταναλώνοντας έναν δηλητηριώδη μεζέ; Με νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι επιστήμονες αναγνώρισαν κομβικά γονίδια τα οποία παράγουν μια τοξίνη που περιέχεται σε διαφορετικά είδη μανιταριών και είναι υπεύθυνη για χιλιάδες δηλητηριάσεις κάθε χρόνο. Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα γονίδια τα οποία ευθύνονται για την παραγωγή των συγκεκριμένων τοξινών δεν κληρονομήθηκαν από έναν κοινό πρόγονο των μανιταριών αλλά μεταφέρθηκαν από το ένα είδος μανιταριού στο άλλο. Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες με ποιον τρόπο οι επιστήμονες αποκάλυψαν μερικά από τα πιο… θανάσιμα μυστικά των μανιταριών.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω