Τα ραντεβού στο Μαξίμου για επενδύσεις

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Στις αρχές Οκτωβρίου, λίγο προτού πάει στα Ασπρα Σπίτια για να εγκαινιάσει τον νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο του ομίλου Μυτιληναίος, μια επένδυση ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοίταζε το πρόγραμμα της μίνι περιοδείας του στη Βοιωτία. «Μόνος μου θα πάω εκεί;» ρώτησε τους συνεργάτες του. «Οχι» του απάντησαν εκείνοι και του έδωσαν έναν κατάλογο με τα ονόματα είκοσι δύο μελών της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός τον αγνόησε και έφτιαξε τη δική του λίστα, η οποία περιλάμβανε τέσσερα ονόματα, τους απολύτως αρμοδίους. Το περιστατικό, είτε είναι πραγματικό είτε ελαφρώς τραβηγμένο, έχει κάνει, από στόμα σε στόμα, τον γύρο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Οχι εξαιτίας της σπουδής των υπουργών να ενταχθούν στο πλαίσιο του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, που είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ του Μεγάρου Μαξίμου· αλλά επειδή οι επιχειρηματίες συνειδητοποιούν ότι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάπτυξη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βρίσκεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στις αρχές Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, στη Σανγκάη.
Ο Πρωθυπουργός συναντά όλους τους σοβαρούς επενδυτές στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αδιαφάνειας. Στις συναντήσεις αυτές, για να μη δίνεται η εντύπωση προσωπικής επαφής, παρευρίσκονται τις περισσότερες φορές και οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι συχνά συναντούν για πρώτη φορά τους επιχειρηματίες και επενδυτές στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και ασχοληθεί με τα venture capitals, αποδίδει μεγάλη σημασία στις συνεννοήσεις με τους επιχειρηματίες. Επιπλέον, όσο ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασχολήθηκε με τα θέματα που τον ενδιέφεραν να προωθήσει εφόσον αναλάμβανε την πρωθυπουργία και προσπαθεί να επισπεύσει τις συζητήσεις, ακούγοντας και την πλευρά της αγοράς.
Η τακτική αυτή άλλοτε αποδίδει, καθώς μεγάλοι επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι αναζητούν ουσιαστικές εγγυήσεις προκειμένου να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, προγραμματίζουν δεύτερες και τρίτες επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Και άλλοτε γίνεται αφορμή για κριτική. «Γιατί πρέπει να ασχολείται ο Πρωθυπουργός με τις χρεώσεις στα ΑΤΜ ή με τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη; Υπουργούς δεν έχει;» είναι η απορία που ακούγεται κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης συγκαλεί συσκέψεις για θέματα καθημερινής διαχείρισης και όχι στρατηγικής διακυβέρνησης.
Απρόσκλητες επισκέψεις
Δύο πρόσφατες συναντήσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου έκαναν πολλά φρύδια να σηκωθούν. Την προηγούμενη Τετάρτη δέχθηκε τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την απόφαση του Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς (αντί του αναβατορίου), καθώς και την ανανέωση-αναβάθμιση του νυχτερινού φωτισμού στον αρχαιολογικό χώρο, κόστους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνάντηση παρέστησαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος και σύζυγος του κ. Παπαδημητρίου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η οποία συμμετέχει ως μέλος στην προσφάτως συσταθείσα Ομάδα Repositioning Greece του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Παπαδημητρίου ήταν γνωστός φίλος της προηγούμενης κυβέρνησης. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών συγκλήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση, έπειτα από διαβουλεύσεις με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, του Ιδρύματος Ωνάση για εξαγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς. Το Ιδρυμα θα προσέφερε κατόπιν το νοσοκομείο στο Δημόσιο, και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πανηγυρικά την είδηση στο twitter μαζί με μια φωτογραφία της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο τότε υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο κ. Πολάκης, ο κ. Παπαδημητρίου και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Να σημειωθεί ότι έναν μήνα νωρίτερα, στις αρχές Μαρτίου, ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε φωτογραφική τροπολογία μέσω της οποίας εξαιρούνταν το Ιδρυμα Ωνάση από τους φόρους για τα ακίνητά του. Και οι δύο περιπτώσεις είχαν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ.
Από τον Αλέξη
στον Κυριάκο
Τη Δευτέρα, στις πολυθρόνες του πρωθυπουργικού γραφείου κάθισε ο Ιβάν Σαββίδης. Ο ομογενής επιχειρηματίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη δεν έκρυβε καθόλου την προτίμησή του για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος, κατά δήλωσή του, του θύμιζε όταν τον έβλεπε στη Βουλή τον Πούτιν. Λίγοι στη ΝΔ έχουν ξεχάσει τη δήλωσή του ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ του πρωθυπουργός» και την αντίδραση του κόμματός τους ότι «το μέλλον της Ελλάδας θα το αποφασίσει ο λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες».
Από τότε πέρασαν δύο χρόνια και η αντιπαράθεση στην οποία είχαν εμπλακεί και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασε τη δυναμική της, άλλωστε οι βουλευτικές εκλογές άλλαξαν το περιβάλλον. Στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, στην οποία σύμφωνα με την ολιγόλογη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου συζητήθηκε το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η επένδυση στο Παλιούρι Χαλκιδικής, δεν υπήρχαν υπουργοί, μόνο ο διευθυντής του Γραφείου Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.
Συνέχεια στη σελίδα Α4

