Ισχυρούς τριγμούς στο Κίνημα Αλλαγής δημιουργεί η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων, μέρος των οποίων θα ανακοινωθεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Οι υποχωρήσεις στις πιέσεις των βουλευτών που θέλουν τα ψηφοδέλτια «κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους», η προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες ανάμεσα στα κόμματα και τις κινήσεις που αποτελούν τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς και η πληθώρα υποψηφιοτήτων έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα, με τους «αποκλεισμένους» από τα ψηφοδέλτια να διαμηνύουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι «θα τους βρουν απέναντι».

Θέλουν την πρώτη
θέση στο Επικρατείας

Ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και τη ΔΗΜΑΡ που δεν έχει σχέση μόνο με τον «αποκλεισμό» του μέλους της ΔΗΜΑΡ Χρήστου Μέγα από τα ψηφοδέλτιο του Νομού Αρτας, το οποίο δεν θα ανακοινωθεί σήμερα, όπως ζήτησε η Αγίου Κωνσταντίνου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο «Βήμα» ότι η ένταση με τη ΔΗΜΑΡ έχει να κάνει με άλλα δύο ζητήματα.

Το πρώτο αφορά την υποψηφιότητα του Θανάση Θεοχαρόπουλου που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη στη συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή. Η θέση της Αγίου Κωνσταντίνου είναι ότι από τη στιγμή που τα άλλα δύο κόμματα (ΠαΣοΚ, ΚΙΔΗΣΟ) που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής εξασφαλίζουν την κοινοβουλευτική τους παρουσία μέσω των αρχηγών τους, που δεν μπαίνουν στη διαδικασία του σταυρού, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τη ΔΗΜΑΡ. Ζητούν, επί της ουσίας, την τοποθέτηση του Θ. Θεοχαρόπουλου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενδεχόμενο που αποκλείουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής.

Το δεύτερο και σοβαρότερο είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας των Πρεσπών. Η πληροφορία ότι η Χαριλάου Τρικούπη προσανατολίζεται στο να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη διαδικασία ψήφισής της από τη Βουλή είναι αυτή που δημιούργησε ένταση στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Ο κ. Θεοχαρόπουλος, σε αντίθεση με τη θέση του Κινήματος Αλλαγής που θεωρεί τη συμφωνία «βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα» και θα την καταψηφίσει, δεν εμφανίζεται το ίδιο αρνητικός. Η θέση του είναι ότι εφόσον τα τελικά κείμενα διασκεδάζουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στα θέματα γλώσσας και εθνικότητας και υπό την προϋπόθεση ότι αμέσως μετά την ψήφισή της ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, θα έχει θετική στάση. Η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει ότι η στάση της δεν θα καθοριστεί από την κομματική πειθαρχία που ενδεχομένως θα θέσει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. «Είμαστε ξεχωριστό κόμμα» αναφέρουν στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου.

Σε κάθε περίπτωση έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό κλίμα, το οποίο συνοδεύεται από μια έντονη φημολογία περί προσέγγισης της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προκαλεί έντονο εκνευρισμό στους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις «να ξεκαθαρίσει άμεσα και ανεξαρτήτως κόστους».

Επίθεση Γεννηματά
στο «ταγκό της πόλωσης»

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζεται έντονα προβληματισμένη από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως εκτιμά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποφασίσει να χορέψουν το «ταγκό της πόλωσης» με στόχο να βγάλουν έξω από το κάδρο της εκλογικής μάχης το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να το λεη-
λατήσουν εκλογικά.

Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο και με αφορμή την πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη στη Βουλή για «στημένο καβγά» τον οποίο «ευνοεί σκανδαλωδώς ο Νίκος Βούτσης». Εχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να μπορέσει να σπάσει αυτή η προσπάθεια τεχνητής πόλωσης θα πρέπει να ανεβάσουν και άλλο τους τόνους της κριτικής προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η συνταγή για να επιβιώσουμε είναι επίθεση, επίθεση, επίθεση» αναφέρουν.

Η κυρία Γεννηματά θεωρεί ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διστάζουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις μικροκομματικές τους επιδιώξεις να παίξουν με τα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας στην προσπάθειά του να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών αναζητεί «προθύμους» τάζοντας ανταλλάγματα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει «να διασύρει την εικόνα της χώρας διεθνώς, παίζοντας με το εθνικό θέμα». Οπως υποστηρίζει, και οι δύο δείχνουν διατεθειμένοι «να παίξουν στα ζάρια την τύχη της χώρας».

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την Παρασκευή η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο και χαρακτήρισε τον κυβερνητικό συνασπισμό «ετοιμόρροπο». Αλλά το ζητούμενο, τόνισε, δεν είναι πότε θα αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αλλά πότε θα αποχωρήσουν συνολικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η επιθετική τακτική θα κορυφωθεί στη συζήτηση του προϋπολογισμού, κατά την οποία θα επισημάνει ότι και οι δύο δείχνουν ανήμποροι να οδηγήσουν τη χώρα εκτός της κρίσης. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του Κώστα Σκανδαλίδη, εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής για τον προϋπολογισμό: «Μοιάζει, δυστυχώς, με διαβατήριο εισόδου της χώρας και της οικονομίας σε ακόμα βαθύτερη κρίση» ανέφερε.

Στάση αναμονής κρατά το Ποτάμι για το Σκοπιανό

Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις τουλάχιστον συνεδριάσεις κομματικών οργάνων του Ποταμιού για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, η στάση του οποίου θα καθορίσει και την τελική θέση του Ποταμιού, βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η ισχυρότερη πίεση ήταν αυτή που δέχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και για την οποία υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Οπως λέγεται, στόχος των πιέσεων δεν ήταν να αναγκαστεί το Ποτάμι να δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά να διαφανεί ότι αλλάζει στάση. Αυτό, όπως εκτιμάται, θα βόλευε το Μαξίμου καθώς θα επέτρεπε στον Πρωθυπουργό να τονίσει ότι το σκηνικό είναι πλέον διαφορετικό, αφού «ο προοδευτικός του εταίρος προσανατολίζεται στο να μην ψηφίσει τη συμφωνία».

Σύμφωνα με τη λογική αυτή, ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί να περάσει η συμφωνία στη Βουλή με σχετική πλειοψηφία και χωρίς τη στήριξη και άλλου κοινοβουλευτικού κόμματος. Στο Ποτάμι υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές πριν από την ψήφιση της συμφωνίας, προκειμένου να αφήσει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του κ. Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού «εξεταστούν τα τελικά κείμενα». Εχει απορριφθεί επίσης το ενδεχόμενο το Ποτάμι να ψηφίσει «παρών», αφού δεν μπορεί να υπάρξει «μεσοβέζικη στάση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα». Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας δεν θα τεθεί.

Το ζητούμενο, με δεδομένο ότι οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας και ο Σπ. Δανέλλης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα την ψηφίσει, είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς και ο Σπ. Λυκούδης. Η στάση και των τριών (ο κ. Λυκούδης είχε αποφύγει να δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, λέγοντας πάντως ότι είναι σε θετική κατεύθυνση) θα καθοριστεί από το κατά πόσο τα τελικά κείμενα δεν θα αφήνουν ανοιχτά ζητήματα στο θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας.