Τα πολιτικά σύνορα με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τα πολιτικά σύνορα με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ | tovima.gr

Με ένα βίντεο 15 λεπτών που εμπεριείχε τον κορμό των πολιτικών του θέσεων, τις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε, την Τετάρτη, τη διακήρυξή του. Το όλο σκηνικό (ακόμα και η μουσική υπόκρουση ήταν μια ροκ εκδοχή των «Κάρμινα Μπουράνα») παρέπεμπε στο ΠαΣοΚ. Ελάχιστες ήταν οι αναφορές στο Κίνημα Αλλαγής.

«Διεκδικώ την ηγεσία του ΠαΣοΚ, για να καταστήσουμε το Κίνημα αυτό μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση και αύριο μεταρρυθμιστική δύναμη εξουσίας» ανέφερε. Ο κ. Λοβέρδος, όπως είπε, στοχεύει σε μια «Πράσινη Επανάσταση», η οποία «θα διαμορφώσει το ΠαΣοΚ του 21ου αιώνα». Το ΠαΣοΚ, λοιπόν,  επανέρχεται με το όνομά του και το σύμβολό του: τον πράσινο ήλιο, «το σύμβολο του Διαφωτισμού, του φωτός, των ιδεών και των αγώνων μας». Ο κ. Λοβέρδος επεφύλαξε αιχμές για τη Φώφη Γεννηματά. «Αφήνουμε πίσω μας θέσεις πολιτικά κενές κι αμήχανες, τα γνωστά «ούτε-ούτε» και τις επικλήσεις σε μια αυτονομία, που αποτελεί μεν αυτονόητη επιλογή, αλλά δεν εμπεριέχει θετική και ενεργητική στάση πολιτικής. Αφήνουμε πίσω μας την περίοδο που καθορίζαμε τις θέσεις μας από το τι λένε και τι κάνουν οι άλλοι. Ο ετεροπροσδιορισμός είναι αναξιοπρεπής»τόνισε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε τις διαχωριστικές γραμμές απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ «είναι το κόμμα των ελίτ, αποτελεί τον ιδεολογικό, αλλά και τον παραδοσιακό μας αντίπαλο. Είναι το κόμμα που καταψήφισε και πολέμησε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠαΣοΚ και σήμερα υπηρετούν τον λαό».Και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με το ΠαΣοΚ που «είναι το κόμμα των λαϊκών ανθρώπων, των μη προνομιούχων, του κόσμου της εργασίας», είναι ένα κόμμα που εκφράζει τον λαϊκισμό.

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυταρχικές αντιλήψεις και πολιτικές, που αντιλαμβάνονται τις θεσμικές εγγυήσεις της Δημοκρατίας ως αρμούς εξουσίας, τους οποίους μπορούν οι κυβερνήσεις να υφαρπάζουν. Οσα κόμματα συμμερίζονται παρόμοιες αυταρχικές-ολοκληρωτικές απόψεις, δεν είναι προοδευτικά. Αρα τα πολιτικά μας σύνορα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον υπαρξιακό μας αντίπαλο, είναι απολύτως ευδιάκριτα».

Η διακήρυξη του Α. Λοβέρδου θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους προοδευτικούς πολίτες ώστε να λάβει την τελική της μορφή τον Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk