• Αναζήτηση
 • Επίθεση στον Σκάι: Τα πέντε άγνωστα «ίχνη» των βομβιστών

  Πού ψάχνει η Αστυνομία τους δράστες της επίθεσης στον Σκάι. Πώς συνδέεται η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» με προηγούμενες ενέργειες. Οι καταθέσεις και οι παλιές επιθέσεις

  Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν το σημείο της έκρηξης έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018. Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού στο Νέο Φάληρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές (File: 20466126.jpg )

  «Εδωσα τα στοιχεία της ταυτότητάς μου σε μια εταιρεία αγοράς αυτοκινήτου, πριν από ενάμιση χρόνο, σε υπηρεσία της Νέας Ιωνίας για να πάρω αναρρωτική άδεια από τη δουλειά μου, για την ενοικίαση δύο σπιτιών στη Ν. Χαλκηδόνα και στους Αμπελοκήπους. Οπως και σε συγκεκριμένο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας…».

  Η κατάθεση αυτή, που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2017 από έναν 32χρονο από την Καλαμάτα σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών για να εντοπιστούν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει βάσιμες υπόνοιες ότι ένα από τα βασικά μέλη της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών», που προχώρησε στην επίθεση κατά του Σκάι, χρησιμοποιεί σε διάφορες ύποπτες ενέργειες την ταυτότητα του 32χρονου. Και αναζητεί να τον εντοπίσει μέσω του τρόπου που βρήκε το συγκεκριμένο έγγραφο.

  Η πέμπτη γενιά

  Από τις μυστικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την οργάνωση, που θεωρείται ότι αποτελεί την 5η γενιά του «εγχώριου αντάρτικου πόλης» στη χώρα μας, έχουν εντοπιστεί πέντε άγνωστα «ίχνη».

  Η επίθεση στον Σκάι με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο έχει εντυπωσιακές ομοιότητες ως προς τον τρόπο κίνησης των δραστών με τα χτυπήματα της ΟΛΑ στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, στο υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Σανταρόζα και στο Εφετείο Αθηνών την περίοδο 2015-2017.

  Η ΟΛΑ είχε ξεκινήσει τη δράση της τον Ιανουάριο του 2013, με επιθέσεις με Καλάσνικοφ και ρουκέτες εναντίον των τότε γραφείων της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού. Ακολούθησαν την περίοδο 2013-2014 οι επιθέσεις στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι, σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη, αλλά και οι δεκάδες πυροβολισμοί στην πρεσβεία του Ισραήλ.

  Εσωτερικές αλλαγές

  Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η ΟΛΑ παρουσίασε τα τελευταία χρόνια αρκετές εσωτερικές αλλαγές και έχει πλέον συρρικνωθεί. Σήμερα εκτιμάται ότι έχει έναν πυρήνα δράσης 4-6 ατόμων που δεν είναι σεσημασμένα.

  Πρόκειται για άτομα που είχαν στρατολογηθεί προσεκτικά την περίοδο 2012-2013 και ορισμένα εξ αυτών ίσως συνεργάστηκαν με τον Νίκο Μαζιώτη και τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα στη βομβιστική επίθεση το 2014 στην Τράπεζα της Ελλάδος, που ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας».

  Τα ίδια άτομα φαίνεται να είχαν βοηθητικό ρόλο στις πρώτες επιθέσεις της ΟΛΑ (στα γραφεία της ΝΔ, στο σπίτι του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι και αλλού), με ποινικούς και αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν στους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» και είχαν προχωρήσει την περίοδο 2012-2015 σε τουλάχιστον 15 ληστείες τραπεζών (Κλειτορία, Μέθανα, Ακράτα, Νεμέα και αλλού).

  Σύμφωνα με την κύρια αστυνομική εκδοχή, επειδή το 2015 συνελήφθησαν σε Μαγνησία και Φθιώτιδα οι «ληστές του Διστόμου» και βρέθηκαν γιάφκες τους στις περιοχές αυτές, αλλά και στον Μαραθώνα, ανέλαβε τα χτυπήματα της οργάνωσης ο δεύτερος αλώβητος «πυρήνας» της οργάνωσης.

   

  Τι γνωρίζει η ΕΛ.ΑΣ. για τους «αφανείς» δράστες

  Το πρώτο ίχνος των συγκεκριμένων «αφανών» βομβιστών φαίνεται να προέκυψε από τις έρευνες σε γκαράζ στον Βύρωνα και τη σύλληψη του αναρχικού Αντώνη Σταμπούλου (αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία) για τη βομβιστική επίθεση στις 10 Απριλίου 2014 στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τότε, από μια σειρά ερευνών για ενοικίαση σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας, τη χρήση πλαστών ταυτοτήτων κ.λπ., είχε αναδειχθεί η παρουσία 2-3 ατόμων που δεν είχαν ταυτοποιηθεί. Ακόμη είχε γίνει έλεγχος σε κατοικία στο κέντρο της Αθήνας όπου είχαν βρεθεί αλεξίσφαιρα γιλέκα.
  Οι αστυνομικοί μάλιστα υπενθύμιζαν ακόμη την παρέμβαση της Πόλας Ρούπα στην προηγούμενη δίκη του «Επαναστατικού Αγώνα» στις 19 Δεκεμβρίου 2011: «Δεν γνωρίζετε και δεν πρόκειται να μάθετε ποτέ αν στον “Επαναστατικό Αγώνα” ήταν 10, 20, 50, πόσοι ήταν». Το δεύτερο ίχνος της ΟΛΑ προέρχεται από ένα πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για ένα τυχαίο εύρημα σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή που φαίνεται ότι ανήκε σε σεσημασμένο για ναρκωτικά. Το άτομο αυτό φέρεται να είχε πολυετείς σχέσεις με δύο από τους «ληστές του Διστόμου» που ζούσαν σε γειτονικές περιοχές.

  Στο σπίτι του βρέθηκε σφαίρα από Καλάσνικοφ που, όπως διαπιστώθηκε, προέρχεται από το ίδιο όπλο με το οποίο είχαν χτυπηθεί τα γραφεία της ΝΔ. Οι ένοπλοι της ΟΛΑ πιθανολογείται ότι ενημερώθηκαν για το συγκεκριμένο συμπτωματικό εύρημα της ΕΛ.ΑΣ. όταν ανακρίθηκε ο κρατούμενος που είχε τη σφαίρα στην κατοχή του γι’ αυτό το Καλάσνικοφ-«σφραγίδα» της ΟΛΑ το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη λεωφόρο Συγγρού και εξαφανίστηκε μετά την εν λόγω ανακάλυψη. Το τρίτο ίχνος αφορά την παρουσία άγνωστου ατόμου στο πλευρό της Πόλας Ρούπα που εκτιμάται ότι πιθανόν έχει ενταχθεί στην ΟΛΑ και συνδέεται με την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο, τον Ιανουάριο του 2016, από τις φυλακές Κορυδαλλού που είχε οργανώσει η σύντροφος του Ν. Μαζιώτη.

  Ο προσδιορισμός αυτού του υπόπτου γίνεται σε κατάθεση οδηγού ταξί από τη Θήβα, που ανέφερε ότι μετά την αναγκαστική προσγείωση του ελικοπτέρου στις Ερυθρές η Πόλα Ρούπα επιβιβάστηκε στο όχημά του και αφού παρέλαβαν συνεργό της από την περιοχή της Πάρνηθας, κατευθύνθηκαν στους Αμπελοκήπους.

  Οπως περιέγραψε ο οδηγός, «ήταν ηλικίας περίπου 45 ετών, είχε μεγάλο κούτελο και μαύρα μαλλιά χτενισμένα προς τα πίσω και μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν Ελληνας γιατί μιλούσε καθαρά ελληνικά». Τα δύο τελευταία ίχνη άγνωστων αντιεξουσιαστών που πιθανόν έχουν ενταχθεί στην ΟΛΑ βρέθηκαν, στις αρχές του 2017, σε κατοικία της οδού Ζαΐμη στην Ηλιούπολη. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν συνολικά τρεις πλαστές ταυτότητες με φωτογραφίες άγνωστων ατόμων που πιθανολογείται ότι συμμετέχουν στη ομάδα «κρούσης» της ΟΛΑ και για τους οποίους έχει σταθεί αδύνατον να ταυτοποιηθούν. Επιπλέον, στο σπίτι-οπλοστάσιο της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη βρέθηκε σημείωμα με δρομολόγια άφιξης και διαφυγής για χτύπημα σε δικαστήρια που παραπέμπουν στο περυσινό χτύπημα της ΟΛΑ στο Εφετείο. Ακόμη σε αυτές τις έρευνες έχουν βρεθεί δείγματα DNA και αποτυπώματα που επίσης δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk