Τα παραμύθια και οι «σανοφάγοι» τελείωσαν, ο κόσμος ξέρει να τιμωρεί
«Πιστεύω τα ίδια πράγματα σε ολόκληρη τη διαδρομή μου, είμαι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και σήμερα ο μόνος που την εγγυάται είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
«Μένω πάντα απέναντι στον λαϊκισμό, υποστηρίζω φιλελεύθερες ευρωπαϊκές λύσεις και αταλάντευτα πιστεύω στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην ελεύθερη αγορά» τονίζει στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Γρηγόρης Ψαριανός, υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. «Παραμένω πάντα «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». όπως λέγαμε με τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Και σήμερα ο μόνος χώρος που μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο είναι η Νέα Δημοκρατία – και ο Κυρ. Μητσοτάκης, που δεν είναι ένας δημαγωγός σαν αυτούς που γνωρίσαμε, αλλά περιγράφει καθαρές λύσεις και συγκεκριμένα πράγματα».
Πώς σας βλέπουν παλιοί και νέοι ψηφοφόροι της ΝΔ που συναντάτε;
«Αυτό που μου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως συναντώ ανθρώπους που στη μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν πειστεί ότι τελείωσαν τα παραμύθια που πούλαγε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τεσσεράμισι χρόνια που πέρασαν. Αντιμετωπίζουν με σαρκασμό τις σημερινές προεκλογικές υποσχέσεις του Πρωθυπουργού, στις οποίες αναγνωρίζουν και το αίσθημα πανικού που τον έχει κυριεύσει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη μεγάλη ήττα που υπέστη το κόμμα του. Οι «σανοφάγοι» τελείωσαν και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πληρώνει το γεγονός ότι προσπάθησε να υποτιμήσει τους πολίτες. Γιατί ο κόσμος δεν θέλει ελεημοσύνες, θέλει εργασία και αξιοπρέπεια. Και ξέρει να τιμωρεί. Βλέπετε, στο μόνο που έπεσε μέσα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν στο προεκλογικό της σύνθημα, όταν έλεγε πως ήρθε η ώρα των πολλών. Πράγματι, η ώρα των πολλών ήρθε. Και οι πολλοί μίλησαν. Και έχουν να πουν και ακόμα περισσότερα στις 7 Ιουλίου.
Πιστεύετε πως η κάλπη της επόμενης Κυριακής θα φέρει ακόμα πιο σκληρό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Εκτιμώ ότι η διαφορά θα είναι σε διψήφιο νούμερο, στο 12%, ίσως και παραπάνω. Βλέπετε, ο Αλέξης Τσίπρας πληρώνει το γεγονός ότι δεν άκουσε τα στελέχη του που τον συμβούλευαν να κάνει τις εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Θα είχε να αντιμετωπίσει μια μικρότερη ήττα, καθώς ένα μέρος της οργής των ψηφοφόρων ενδεχομένως να περιοριζόταν στην ευρωκάλπη. Και το χειρότερο είναι πως στο ένα λάθος απαντά με ένα άλλο, όταν προκηρύσσει σε έναν μόλις μήνα εκλογές. Είναι βέβαιο πως την ήττα θα τη διαδεχτεί μια συντριβή, εδώ θα ‘μαστε να το δούμε».
Σας γνωρίσαμε στα έδρανα της άλλοτε Δημοκρατικής Αριστεράς και μετά βουλευτή με το Ποτάμι. Γιατί τώρα με τη ΝΔ; Αλλάξατε, «πιστεύω» και ιδεολογία;
«Προσωπικά λέω και πιστεύω τα ίδια πράγματα σε ολόκληρη τη διαδρομή μου. Υποστηρίζω σταθερά τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, την ορθολογική λειτουργία του κράτους σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία. Επαναλαμβάνω συνεχώς ότι υπάρχει ανάγκη να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και να πάψει να είναι κάτι σαν κατσαπλιαδιστάν. Το 2010 φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργήσαμε τη ΔΗΜΑΡ για να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική, αλλά δυστυχώς η ΔΗΜΑΡ, διά του Φώτη Κουβέλη, αποφάσισε τη σταδιακή επιστροφή της στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα αυτό το σχέδιο ουδέποτε με περιελάμβανε. Κάποια παρόμοια λάθη σε μικρότερη κλίμακα επανέλαβε το Ποτάμι. Γι’ αυτό και τα δύο αυτά αρχηγοκεντρικά κόμματα από το 7% που είχαν κατέληξαν στον άσο. Αυτά λοιπόν μετακινήθηκαν, όχι εγώ, που σταθερά τα ίδια πιστεύω και λέω. Μένω πάντα απέναντι στον λαϊκισμό, υποστηρίζω φιλελεύθερες ευρωπαϊκές λύσεις και αταλάντευτα πιστεύω στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην ελεύθερη αγορά. Παραμένω πάντα «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις», όπως λέγαμε με τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Σήμερα ο μόνος χώρος που μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο είναι η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ατζέντα που έχει βάλει, στο σχέδιο που πρόκειται να υλοποιήσει και στον ίδιο. Δεν είναι ένας δημαγωγός σαν αυτούς που γνωρίσαμε, αλλά περιγράφει καθαρές λύσεις και συγκεκριμένα πράγματα».
Είστε υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Ποια είναι τα μείζονα θέματα για την περιοχή;
«Κατ’ αρχάς πρόκειται για μια μεγάλη και ανομοιογενή περιοχή, που τη γνωρίζω καλά και την εκπροσωπώ στη Βουλή 12 χρόνια. Εδώ περιλαμβάνονται οι φτωχογειτονιές του Ταύρου, τα προσφυγικά της Καισαριανής, αλλά και οι ακριβές περιοχές με ιδιαίτερα ευκατάστατα νοικοκυριά. Πολλά και διαφορετικά λοιπόν τα προβλήματα. Κάποια βέβαια είναι και διαδημοτικού χαρακτήρα. Θα έλεγα πως το εμβληματικότερο είναι το ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η εν γένει ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου από το ΣΕΦ ως τις ακτές της Ανατολικής Αττικής. Η υπόθεση του Ελληνικού χρονολογείται από το 1995, με διάφορα προγράμματα, μελέτες και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς να εκπονούνται κατά καιρούς είτε από το ΕΜΠ, είτε από άλλους φορείς για την αξιοποίησή του. Κάθε φορά, όμως, προσέκρουαν σε εμπόδια, ως δάση και αρχαία ανακάλυψαν εδώ κάτι μυστήριοι. Ανθρωποι, συμφέροντα και «συλλογικότητες» με παρωχημένα ιδεολογήματα περασμένων αιώνων που θεωρούν ότι η όποια αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου ισοδυναμεί με ξεπούλημα. Με τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατό να προχωρήσει καμία ανάπτυξη και ακυρώνονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μόνο μια κυβέρνηση που αληθινά πιστεύει στη δυναμική του επιχειρείν και στη δημιουργία ευκαιριών εργασίας για όλους, που θα προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις, μπορεί να φέρει πραγματική ανάπτυξη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Υγεία, ανεργία, ασφάλεια
Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές;
«Κυρίαρχη προτεραιότητα θα έλεγα πως είναι να νιώσει επιτέλους ανακούφιση ο μέσος πολίτης από αυτό το άγος που κουβαλά όλα αυτά τα χρόνια. Ενα αβάστακτο βάρος από όσα συμβαίνουν στη ζωή του, όπου αρκεί να δει κανείς μερικά νούμερα για να αντιληφθεί το μέγεθός του. Σήμερα, για παράδειγμα, 130.000 νοικοκυριά φοβούνται και αγωνιούν αν θα χάσουν τα σπίτια τους κι άλλοι είναι ήδη ενοικιαστές στα δικά τους. Σήμερα η Ελλάδα είναι η πρώτη ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ σε ανεργία, με ποσοστό κοντά στο 19%, όπως και πρώτη σε ποσοστό μακροχρόνια ανέργων. Σήμερα εργάζεται μόνο το 55% του ενεργού πληθυσμού, ενώ σε ό,τι αφορά τους νέους η ανεργία αγγίζει το 43,6%. Σήμερα 500.000 Ελληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, οι περισσότεροι στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τεσσεράμισι περίπου εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν χρέη προς την Εφορία, ενάμισι περίπου εκατομμύριο προς ασφαλιστικά ταμεία, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν υποστεί κατάσχεση στους λογαριασμούς τους. Θέλετε κι άλλα; Να μιλήσουμε για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη; Καταγράφονται, ξέρετε, πάνω από 200 διαρρήξεις και ληστείες σε σπίτια και καταστήματα καθημερινά, ανατινάξεις ΑΤΜ, εμπρησμοί, μολότοφ, «Ρουβίκωνες», αποφυλακίσεις δολοφόνων… Στα Εξάρχεια κάθε μέρα ξέρετε τι γίνεται; Να πούμε και για την κατάσταση στην παιδεία, που σήμερα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν γίνει άντρα ανομίας; Να μιλήσουμε για την κατάσταση στην υγεία, που η Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας είναι μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες; Να μιλήσουμε για τη γραφειοκρατία; Χρειάζεται λοιπόν να αναδιαρθρωθεί ο κρατικός μηχανισμός, το Δημόσιο, η παιδεία, η Δικαιοσύνη, οι θεσμοί, τα πάντα. Και βέβαια να γίνει και μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, πλήρης και οργανωμένη. Ολα αυτά μαζί αποτελούν την πρώτη γραμμή, όλα είναι προτεραιότητες».

