Τα μηνύματα που (δεν) στέλνει ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων

Τα μηνύματα που (δεν) στέλνει ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων | tovima.gr

Σε ένα περιβάλλον έντονης πολιτικής κινητικότητας και ενώ ήδη διακινούνται φήμες και πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού στις αρχές του 2022, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του «ανασχηματισμού» των γενικών και γραμματέων στις αρχές της εβδομάδας, ο οποίος περιέλαβε τις εξής αλλαγές:

l      Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής: Στη θέση της Σοφίας Νικολάου τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

l      Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης: Τη θέση της Βίκυς Λοΐζου κατέλαβε η Ολυμπία Αναστασοπούλου.

l      Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: Τον Γιάννη Μαστρογεωργίου αντικατέστησε ο Δημήτρης Γαλαμάτης.

l      Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας: Ο Εμμανουήλ Μαστρομανώλης τοποθετήθηκε στη θέση της Αθηνάς Καλύβα.

l      Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέλαβε στη θέση του Παναγιώτη Πρεζεράκου.

l      Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων: Στη θέση του Κωνσταντίνου Αραβώση τοποθετήθηκε ο Πέτρος Βαρελίδης.

Την ίδια στιγμή συστάθηκαν νέες γενικές γραμματείες, με τους εξής επικεφαλής:

l      Γενική Γραμματεία Δασών: Κωνσταντίνος Αραβώσης.

l      Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης: Γιάννης Μαστρογεωργίου.

l      Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων: Παναγιώτης Αλεξόπουλος.

l      Τη Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων (υποσύνολο της υφιστάμενης ΓΓ Εργασίας) ανέλαβε η Αννα Στρατινάκη και τη Γενική Γραμματεία Ενίσχυσης της Απασχόλησης (υποσύνολο της υφιστάμενης ΓΓ Εργασίας) η Ελένη Γιώτη.

l      Τη θέση της Ειρήνης Αγαπηδάκη στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ανέλαβε ο Ηρακλής Μοσκώφ, ενώ στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τοποθετήθηκε η Μαριαλένα Αθανασοπούλου, στη θέση του Φώτη Κουρμούση.

Ταυτόχρονα, η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Εργου ενσωματώθηκε στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Μόνο δύο θα είναι υποψήφιοι

Οι αλλαγές αυτές ερμηνεύτηκαν ως μία πρώτη ένδειξη προεκλογικής προετοιμασίας. Παρά ταύτα, μόνο δύο από τους πρώην γενικούς γραμματείς παραιτήθηκαν εξαιτίας της πρόθεσής τους να πολιτευθούν, με ορίζοντα το 18μηνο έως το καλοκαίρι του 2023 (Σοφία Νικολάου, Βίκυ Λοΐζου). Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αλλαγές ήταν προγραμματισμένες ή αποτέλεσμα κάποιων ντόμινο. Αίσθηση ωστόσο προξένησε η απομάκρυνση του Παναγιώτη Πρεζεράκου από το υπουργείο Υγείας και η αντικατάστασή του από την Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Με την αλλαγή αυτή ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του συνόλου της ομάδας, η οποία διαχειρίστηκε τις πρώτες φάσεις της πανδημίας. Κατά κάποιες εκτιμήσεις, η απομάκρυνση του Π. Πρεζεράκου επιχειρήθηκε να συνδεθεί με την πρόσφατη κρίση, εξ αφορμής της έκθεσης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα για την κατάσταση του ΕΣΥ. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες ωστόσο η σχετική φημολογία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk