Φαναράς Στράτος Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis SA

Τα μελλοντικά καθήκοντα του «Βήματος»

«Το Βήμα» συνδέθηκε άρρηκτα με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Εκατό χρόνια τώρα είναι παρόν σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πολυτάραχης πορείας μας, μιας πορείας που πριν και πάνω από όλα κυριαρχήθηκε από το δημοκρατικό αίτημα και την προσπάθεια εμπέδωσης της πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας.

Ενα αίτημα που εκφράστηκε μέσα από σκληρούς εθνικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Και βρισκόμαστε σήμερα μετά από τόσες και τόσες περιπέτειες σε ένα ιστορικό ξέφωτο, υπό την έννοια ότι η ιστορική αναδρομή δείχνει ότι ξεπεράσαμε πολύ πιο δύσκολες στιγμές από αυτές που αντιμετωπίζουμε τώρα, άλλοτε μόνοι, άλλοτε μαζί με τις δημοκρατικές δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Σταθήκαμε όρθιοι ενάντια στον αυταρχισμό και τους ολοκληρωτισμούς κάθε είδους.

Ομως το ξέφωτο αυτό δεν είναι μόνο για απολογισμό, είναι κυρίως για να ανιχνεύσουμε το μέλλον γιατί οι αλλαγές στον κόσμο πυκνώνουν και επιταχύνονται.

Κανένα έθνος και καμία κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει και να ευημερήσει αν δεν έχει αναπτύξει ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης στους βασικούς θεσμούς της. Και ο Τύπος αποτελεί κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό και κατά τούτο η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών μαζί του είναι απαραίτητη προϋπόθεση υγιούς διαλόγου, παραγωγικών διαφωνιών και εφικτών συγκλίσεων.

Ομως στο πέρασμα του χρόνου διαπιστώνουμε ένα διπλό πρόβλημα.

Το πρώτο είναι πως η ψηφιακή εποχή σταδιακά αλλάζει την αναγνωστική συμπεριφορά δίνοντας την πρωτοκαθεδρία στα ψηφιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν τους δικούς τους κανόνες.

Και το δεύτερο είναι πως όχι μόνο τα έντυπα αλλά το σύνολο των μέσων ενημέρωσης, ψηφιακών ή μη, πλήττονται από την εκτεταμένη καχυποψία που σκεπάζει σχεδόν όλους τους θεσμούς με την εξαίρεση ελαχίστων (αυτών που ονομάζονται μη-διαιρετικοί και έχουν ως αποστολή να προασπίζουν την εθνική μας ακεραιότητα ή αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές όπως ο Στρατός, η Πυροσβεστική κ.τ.λ.).

Τα προβλήματα αυτά νομίζω ότι περιγράφουν και τα μελλοντικά καθήκοντα του «Βήματος».

Ως ηγέτιδα εφημερίδα χρειάζεται να ανταποκριθεί όσο καλύτερα γίνεται στη νέα ψηφιακή εποχή αλλά και στο μέτρο που της αναλογεί να δώσει τη μάχη της αξιοπιστίας, να μπαίνει στα γραφεία της ελίτ της χώρας μαζί με τον αναγνώστη, μαζί με τον πολίτη

Ως ηγέτιδα εφημερίδα χρειάζεται να ανταποκριθεί όσο καλύτερα γίνεται στη νέα ψηφιακή εποχή αλλά και στο μέτρο που της αναλογεί να δώσει τη μάχη της αξιοπιστίας, να μπαίνει στα γραφεία της ελίτ της χώρας μαζί με τον αναγνώστη, μαζί με τον πολίτη που διεκδικεί πρόσβαση στην πληροφορία, σωστή ιεράρχηση των ειδήσεων, αξιοπιστία, σαφήνεια συλλογικών επιλογών και στόχων.

Το βάρος αυτό δεν μπορούμε να το αναλάβουμε εμείς «του ’60 οι εκδρομείς» που σταδιακά κλείνουμε τον παραγωγικό μας κύκλο. Δεν γίνεται και δεν πρέπει να μιλάμε εμείς για το μέλλον σαν να είμαστε αθάνατοι.

Είναι τώρα η ώρα να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις οι νέες γενιές κι εμείς θα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους ως αρωγοί.

Παντού, στις τέχνες, στον τρόπο ζωής, στη σύγχρονη ματιά στη ζωή αλλά και στα «πυρηνικά» θέματα της Δημοκρατίας, στην πολιτική, στη συμμετοχή, στη Δικαιοσύνη, στο σύγχρονο νόημα του Ελληνισμού, οι νέοι μας πρέπει να μπουν μπροστά και «Το Βήμα» έχει τις αξίες εκείνες που του επιτρέπουν να πάρει αυτές τις μεγάλες πρωτοβουλίες και να τους φέρει στο προσκήνιο.

Θα έλεγα λοιπόν ότι η πιο δυνατή μου ευχή για το μέλλον του είναι να δώσει τη μάχη της αξιοπιστίας και της αναγέννησης.

Τη μάχη της νέας γενιάς.

Γιατί αν δεν μπορεί «Το Βήμα», τότε ποιος μπορεί;

ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ