Τα μεγάλα projects του τουρισμού

Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια τουριστικών επιχειρήσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν σε όλη τη χώρα ως το τέλος του 2019

Χρονιά σημαντικών επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού αναμένεται να είναι το 2019. Πέραν των μεγάλων τουριστικών projects που πρόκειται να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν – λειτουργήσουν ως το τέλος του χρόνου, το «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους έλαβαν πρόσφατα και εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα.

Ηδη ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα επιδοτηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» ανήλθε σε 1.786. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν επιπλέον 1.063 επενδυτικά σχέδια, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση της Ιδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Η δημόσια δαπάνη για το σύνολο των 1.786 επενδυτικών σχεδίων θα ανέλθει στα 290,76 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις το ποσό αυτό θα εκτοξευτεί στα 581,89 εκατ. ευρώ.

Εμπλουτισμός του ελληνικού branding

Τα σχέδια αφορούν μια σειρά τουριστικών επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, επιδοτείται η ίδρυση ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, η λειτουργία καταλυμάτων σε διατηρητέα κτίρια και η δημιουργία εταιρειών ενοικίασης σκαφών αναψυχής. Επίσης, επιδοτείται η δημιουργία γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και ποδηλάτων, η λειτουργία γραφείων τουρισμού και οργανωμένων ταξιδίων και η ίδρυση επιχειρήσεων που θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του ελληνικού branding δημιουργώντας νέα τουριστικά προϊόντα. Ακόμη προβλέπεται να επιδοτηθούν η δημιουργία εταιρειών προβολής του αθλητικού τουρισμού και η ανανέωση του στόλου των τουριστικών λεωφορείων.

n Ο «Αστέρας Βουλιαγμένης»: Την ερχόμενη άνοιξη πρόκειται να λειτουργήσει στη Βουλιαγμένη το «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens» (πρώην «Αστέρας Βουλιαγμένης») που φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε προορισμό παγκοσμίου επιπέδου. Η επένδυση, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, συνιστά το μεγαλύτερο τουριστικό έργο που υλοποιείται στη χώρα και περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχειακών υποδομών, την ανάπτυξη έως και 13 πολυτελών κατοικιών, τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας αλλά και της εμβληματικής παραλίας Astir Beach. Το «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens» αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο.

n Ο όμιλος Λάμψα: Το τρίτο ξενοδοχείο του ομίλου Λάμψα σε ακίνητο στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, όπου παλιότερα λειτουργούσε το «King’s Palace», αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2019. Το σχέδιο του ομίλου Λάμψα, στον οποίο ανήκουν η «Μεγάλη Βρεταννία» και το «King George», προβλέπει τη δημιουργία πολυτελούς μονάδας στην κατηγορία των boutique hotels, συνολικής δυναμικότητας 383 κλινών. Η επένδυση αναμένεται να φτάσει στα 18 εκατ. ευρώ.

n Τρία νέα Marriott: Εντός του 2019 αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους τα νέα ξενοδοχεία «Autograph» και «Moxy» του ομίλου Marriott σε Αθήνα, Πάτρα και Μύκονο. Τη διαχείριση των δύο πρώτων θα αναλάβει η κοινοπραξία Shaner Italia SRL ενώ το νέο «Autograph» της Μυκόνου θα διαχειρίζεται η εταιρεία Swot.

Το νέο ξενοδοχείο «Academia» της Marriott (επί των οδών Ακαδημίας και Ομήρου), δυναμικότητας 60 δωματίων και συνολικής επένδυσης ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, είναι το πρώτο της αλυσίδας «Autograph» στην ελληνική πρωτεύουσα. Αλλη μια μονάδα της αλυσίδας «Autograph Collection» με την επωνυμία «Aegon» και με 76 πολυτελή δωμάτια θα ανοίξει τον Μάιο στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου. Επίσης, το πρώτο μπουτίκ ξενοδοχείο «Μoxy» στην Ελλάδα θα ανοίξει τις πύλες του στην Πάτρα, εκεί όπου έστεκε εγκαταλελειμμένο μέχρι το 2016 το πρώην ξενοδοχείο «Μορέας».

n Ο όμιλος Sani-Ikos: Προς ολοκλήρωση οδεύει το επενδυτικό σχέδιο ύψους 250 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Sani-Ikos, ο οποίος διαθέτει πλέον 10 ξενοδοχειακές μονάδες (5 «Sani Resorts», 4 «Ikos Resorts» και ένα στην Ισπανία). Ηδη τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η λειτουργία του «Ikos Dassia» στην Κέρκυρα, ενώ εφέτος θα λειτουργήσει το «Ikos Kefalos» στην Κω, μια επένδυση ύψους 90 εκατ. ευρώ. Το 2020 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το «Ikos-Costa Del Sol Princess». Ο όμιλος, ο οποίος διευθύνεται από τους κ.κ. Mathieu Guillemin, Ανδρέα Ανδρεάδη και Σταύρο Ανδρεάδη, ετοιμάζεται να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του άλλα δύο ξενοδοχεία σε Κρήτη και Ρόδο.

nΤο «Atalanti Hills» στη Φθιώτιδα: Στη γραμμή εκκίνησης, έπειτα από 12 χρόνια καθυστερήσεων, βρίσκεται η τουριστική επένδυση «Atalanti Hills», προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, στην περιοχή Εξαρχος του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, σε τμήμα έκτασης 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων. Το «Atalanti Hills»… ξεκόλλησε με την υπογραφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού, με το οποίο χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) «Atalanti Hills» σε μη παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα. Το «Atalanti Hills» περιλαμβάνει την κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων («Nότος», «Zέφυρος», «Bορράς»), συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών.

n Το τουριστικό χωριό Kilada Hills: Για το 2019 προγραμματίζεται να ξεκινήσει στην Αργολίδα και η κατασκευή από την Dolphin Capital του παραθεριστικού-τουριστικού χωριού Kilada Hills, συνολικού ύψους 418 εκατ. ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση που εγκρίνει την πολεοδομική μελέτη και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την επένδυση που θα υλοποιηθεί σε έκταση 2.100 στρεμμάτων κοντά στο Πόρτο Χέλι. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα δημιουργηθούν μια υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 30.000 τ.μ., πολυτελείς βίλες, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα αναζωογόνησης, γήπεδα golf 18 οπών κ.ά.

n Η επένδυση «Ιτανος Γαία» στην Κρήτη: Μετά το πράσινο φως που έλαβε την προηγούμενη χρονιά από το ΣτΕ, θετικά είναι τα μηνύματα και για την πορεία της «στοιχειωμένης» επένδυσης του Minoan Group (με τη θυγατρική της Loyalward Ltd) με το όνομα «Ιτανος Γαία» στη Σητεία της Κρήτης.

Η  «Ιτανος Γαία», που προωθεί την ανέγερση 1.936 κλινών σε έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων, φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην Κρήτη, με το συνολικό ύψος της να υπολογίζεται σε 267,7 εκατ. ευρώ. Ηδη η Minoan Group ολοκληρώνει τις διαδικασίες για την έκδοση των αδειών και εντός του 2019 προγραμματίζεται η έναρξη των εργασιών για το πρώτο ξενοδοχείο.

n Δέκα νέα ξενοδοχεία από την TUI: Η γερμανική TUI, διαθέτοντας ήδη 32 ξενοδοχεία στην Ελλάδα και 8.500 δωμάτια, μέσα στα επόμενα χρόνια ετοιμάζεται να προσθέσει στο δυναμικό της άλλα 10 νέα ξενοδοχεία. Δεν αποτελούν όλα νέες μονάδες. Ορισμένα από αυτά θα κατασκευαστούν από την αρχή, ενώ άλλα θα εξαγοραστούν. Ως προς τη διαχείρισή τους, θα ακολουθηθεί το υπάρχον μοντέλο. Δηλαδή κάποιες μονάδες θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στην TUI, ενώ κάποιες θα ενταχθούν στην «ομπρέλα» της μέσω συνεργασιών.

581,89 εκατ. ευρώ από μικρομεσαίους για νέες μονάδες

Οι πρόσφατες εγκρίσεις για την επιδότηση ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
l Αττική – Αθήνα: Επενδύσεις ύψους 23,7 εκατ. ευρώ για 76 νέες τουριστικές επιχειρήσεις.
l Στερεά Ελλάδα: Επενδύσεις 4,4 εκατ. ευρώ για 13 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
l Κρήτη: Επενδύσεις 11,8 εκατ. ευρώ για 35 νέες τουριστικές επιχειρήσεις.
l Νότιο Αιγαίο: Επενδύσεις 23,7 εκατ. ευρώ για 73 τουριστικές επιχειρήσεις.
l Βόρειο Αιγαίο: Επενδύσεις 19 εκατ. ευρώ για 63 νέες τουριστικές επιχειρήσεις.
l Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική: Επενδύσεις 47,9 εκατ. ευρώ για 152 νέες τουριστικές επιχειρήσεις.
l Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Επενδύσεις 35,9 εκατ. ευρώ για 111 νέες τουριστικές επενδύσεις.
l Θεσσαλία: Eπενδύσεις ύψους 23,7 εκατ. ευρώ για 73 νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
l Δυτική Ελλάδα: Επενδύσεις 23,7 εκατ. ευρώ για 75 νέες τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
l Ιόνια Νησιά: Επενδύσεις 6,96 εκατ. ευρώ για 21 νέες τουριστικές επιχειρήσεις.
l Πελοπόννησος: Επενδύσεις 16,7 εκατ. ευρώ για 49 νέες τουριστικές επιχειρήσεις.
Τα επιδοτούμενα επενδυτικά τουριστικά σχέδια στις 28/12/2018 ανήλθαν συνολικά σε 1.786. Η δημόσια δαπάνη φτάνει στα 290,76 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις το ποσό αυτό θα εκτοξευτεί στα 581,89 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk