Τα κάλαντα του «Save Christmas»
Η Eρρικα Ρούσσου εξηγεί στο BHMAgazino πώς η διάγνωσή της με CΟVID-19 την οδήγησε στην απόφαση να κάνει κάτι ώστε να μη χάσουν τα εφετινά Χριστούγεννα τη γιορτινή ατμόσφαιρά τους.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Η δημοσιογράφος Ερρικα Ρούσσου το έχει βάλει σκοπό να σώσει τα Χριστούγεννα του 2020 από την εσωστρέφεια και τη μιζέρια. Μέσω της πρωτοβουλίας της «Save Christmas» δημιουργήθηκε η πλατφόρμα savechristmas.gr, στην οποία όποιος θέλει μπορεί να στείλει βίντεο όπου – μόνος ή με παρέα, με τα καλά του ρούχα ή όχι, με τρίγωνο ή χωρίς – λέει τα κάλαντα. Οσοι θέλουν να ακούσουν τα κάλαντα θα μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα και, αν το επιθυμούν, να καταθέσουν τον οβολό τους. Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται και θα δίνονται εξ ολοκλήρου στον Πανελλήνιο Σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού». Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα αναγνωρίσουν και θα παρακολουθήσουν γνωστούς καλλιτέχνες να λένε τα κάλαντα, να μοιράζονται ευχές ή να τραγουδούν χριστουγεννιάτικα κομμάτια και οι φίλοι της ανάγνωσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν στο αντίστοιχο blog πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες ιστορίες γραμμένες ειδικά για την περίσταση από γνωστούς έλληνες συγγραφείς. Διάσημοι σεφ προτείνουν, μέσω οπτικοακουστικού υλικού, τη δική τους χριστουγεννιάτικη συνταγή, ενώ στα social media του πρότζεκτ γνωστοί έλληνες και ξένοι σκιτσογράφοι, όπως ο
@Sarantapozarousa, θα αφιερώνουν στις τόσο ιδιαίτερες γιορτές του 2020 σκίτσα και ατάκες τους.
Πότε γεννήθηκε η ιδέα για το «Save Christmas»;
«Η πρώτη ιδέα για το «Save Christmas» εμφανίστηκε στο κεφάλι μου λίγες ημέρες αφότου διαγνώστηκα με COVID-19. Αγαπώ πάρα πολύ τα Χριστούγεννα, οπότε ακόμα και η σκέψη ότι μπορούσα να αρχίσω να μετράω αντίστροφα μέχρι να έρθουν οι γιορτές, μαζί με τις χριστουγεννιάτικες ταινίες, το στόλισμα, τα μαζέματα στο σπίτι με φίλους, τα κουδούνια που θα χτυπούν από παιδιά τρελαμένα σώνει και ντε να μας ξυπνήσουν από τις 7 το χάραμα, με έκανε να μη με ενδιαφέρει και πολύ που από τα πνευμόνια μου έλειπε λίγος αέρας. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι η λέξη «καραντίνα» θα απαγόρευε τα παιχνίδια και τα γέλια με τους φίλους μπροστά στο τζάκι και πως ο κορωνοϊός θα απομάκρυνε τα παιδάκια από την πόρτα όλων μας. Ε, δεν μπορούσα να το αντέξω αυτό. Κάπως έτσι έκανα την ερώτηση στον Τάσο Τσέκουρα, με τον οποίο είμαστε και συνδιοργανωτές του πρότζεκτ: «Ξέρεις τι λείπει από τα εφετινά Χριστούγεννα;». Και απάντησα μόνη μου: «Τα κάλαντα»».
Πώς συγκροτήθηκε η οµάδα που κάνει τώρα την ιδέα πραγµατικότητα;
«Είχαμε τρομερά λίγο χρόνο, μια και η όλη συζήτηση έγινε γύρω στις 20 Νοεμβρίου. Πολύ αργά για τα πάντα και ειδικά για ένα εγχείρημα που έχει περιθώριο ενός μόλις μήνα για να στηθεί και να βγει στον αέρα. Ημουν πολύ τυχερή γιατί ο Νίκος Πετρίδης – ο άνθρωπος που έφτιαξε το «Save Christmas» με την πολύτιμη βοήθεια της Κωνσταντίνας Κολιοπούλου – ανταποκρίθηκε αμέσως όταν του έκανα την τρελή πρόταση «θέλουμε σύντομα μια πλατφόρμα στην οποία να μπορεί ο κόσμος να μας πει τα κάλαντα σε βίντεο αλλά και να τα δει και να τα ακούσει». Ο Ραφαήλ Διφτόπουλος ανέλαβε τον σχεδιασμό και έτσι μπορέσαμε να προχωρήσουμε».
Εσάς ποια κάλαντα σας αρέσουν πιο πολύ;
«Νομίζω ότι τα κάλαντα των Χριστουγέννων δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Πρωτοχρονιάς, πολλώ δε μάλλον με των Φώτων. Κατά κάποιον τρόπο είναι αυτά που ξεκινούν τον σαματά, δίνουν την αίσθηση ότι κάτι πάει να γίνει τώρα, γι’ αυτό αφήστε τα όλα και στολίστε, χαρείτε, περάστε όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα, φτιάξτε γλυκά, φάτε τα, αγαπηθείτε. Αν τώρα μιλήσουμε για ξένο ρεπερτόριο, τότε το «Carol of the Bells» είναι σίγουρα μέσα στην καρδιά μου, αφού συνοδεύει τη δική μου προσωπική εκκίνηση των χριστουγεννιάτικων προετοιμασιών – το ακούω από τα τέλη Νοεμβρίου και συνεχίζω ακάθεκτη μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου».
Ποια είναι τα πιο ξεχωριστά Χριστούγεννα που έχετε περάσει µέχρι στιγµής;
«Αν με ρωτούσατε πέρυσι, θα απαντούσα μνημονεύοντας κάποιο ταξίδι μακρινό ή κοντινό που συνηθίζω να κάνω στις γιορτές. Εφέτος όμως τα πράγματα είναι τόσο διαφορετικά. Και δεν θέλω να δώσω καμία αρνητική χροιά. Τουναντίον. Πιστεύω σε αυτά τα ξεχωριστά Χριστούγεννα που έρχονται και δεν νομίζω ότι θα τα θυμόμαστε λόγω της κατάστασης, αλλά επειδή θα μας δοθεί η ευκαιρία να εκτιμήσουμε πραγματικά το συναίσθημα που θα μας δημιουργήσουν η έλλειψη κάποιων ανθρώπων από το τραπέζι μας αλλά και η προσθήκη καινούργιων, για τους οποίους αισθανόμαστε πραγματικά τυχεροί που βρίσκονται κοντά μας».
Πώς σας φαίνεται το δεύτερο lockdown;
«Εχει φανερά περισσότερα νεύρα από το πρώτο. Περισσότερη αγανάκτηση, περισσότερη λύπη, περισσότερα θύματα, περισσότερους διασωληνωμένους, περισσότερο φόβο. Εμένα μου επεφύλασσε επιπροσθέτως μια απώλεια και τη δική μου ασθένεια από COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, μου έφερε και το «Save Christmas», μου άλλαξε ακόμη περισσότερο τη σκέψη, με πίεσε αρκετά – όχι μόνο με την κακή έννοια. Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας: Ποια αλλαγή δεν μας πιέζει, δεν μας στενοχωρεί, δεν μας φοβίζει; Ειδικά όταν στο τέλος μάς φέρνει αντιμέτωπους με ένα άλλο, άγνωστο κομμάτι του εαυτού μας; Από την άλλη, όμως, πόσο όμορφο είναι που μας γνωρίζουμε λίγο καλύτερα;».
Είστε αισιόδοξη για το µέλλον;
«Είμαι αισιόδοξη για εκείνους που όλο αυτό που μας συμβαίνει θα προσπαθήσουν να το αφουγκραστούν, να το κατανοήσουν, να το αποδεχτούν και να συνεχίσουν έχοντάς το ως έναν οδηγό για το μέλλον τους που μπορεί – και εύχομαι – να είναι πιο εύκολο από το παρόν. Για όλους αυτούς που θα προσπαθήσουν απλώς να καλύψουν τον πραγματικά δικαιολογημένο φόβο τους με τη βία, την κακομεταχείριση, την προσβλητική συμπεριφορά, την γκρίνια τού «γιατί όλα σε μένα», είμαι μάλλον απαισιόδοξη».

