Τα ΕΛΠΕ αλλάζουν δραστηριότητες και ταυτότητα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
«Πράσινη» στροφή για να διατηρήσουν ανοιχτές τις κάνουλες χρηματοδότησης κάνουν τα ΕΛΠΕ, ξεδιπλώνοντας τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό τους με την ονομασία «Vision 2020-2025». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης, περιγράφοντας σε δημοσιογράφους τον ενεργειακό και εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου, από ένα επενδυτικό πρόγραμμα 3,5-4 δισ. ευρώ τα 1,5-2 δισ. ευρώ θα αφορούν επενδύσεις στις κατευθύνσεις που θέτει η ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, στην ηλεκτροκίνηση, στην παραγωγή υδρογόνου και στην παραγωγή καθαρότερων υγρών καυσίμων.
Οπως επισήμανε ο κ. Σιάμισιης, εάν δεν προχωρήσει ο μετασχηματισμός, ο όμιλος θα δυσκολευτεί στην εξεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των νέων επενδυτικών του σχεδίων. Γι’ αυτό ο τομέας των ΑΠΕ θα διαχωρίζεται πλήρως από την πετρελαϊκή δραστηριότητα, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκές τράπεζες. Αλλωστε, σύντομα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ικανοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια βιωσιμότητας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν βάσει του νέου ευρωπαϊκού Κανονισμού Ταξινόμησης των βιώσιμων επενδύσεων και των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ψηφίστηκαν προσφάτως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γεγονός που, όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους όλες οι επιχειρήσεις. Γενικότερα, οι αλλαγές που δρομολογούνται για τα ΕΛΠΕ στηρίζονται σε πέντε άξονες:
1. Περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 30% έως το 2030 και μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2050. Εισαγωγή μονάδων παραγωγής υδρογόνου και βιοκαυσίμων καθώς και τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα από τα διυλιστήρια.
2. Ανάπτυξη ΑΠΕ. Ηδη διαθέτουν χαρτοφυλάκιο αδειών για έργα 1,2 GW. Σχεδιάζονται επενδύσεις και για επέκταση της ηλεκτροκίνησης.
3. Εταιρικός μετασχηματισμός με ξεχωριστές εταιρείες, π.χ. για την ηλεκτροκίνηση ή τις ΑΠΕ, ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και «να μη σκοντάφτει στη δραστηριότητά μας στη διύλιση», όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης. Μελετάται η δημιουργία holding εταιρείας, υπό την ομπρέλα της οποίας θα τεθούν όλες οι δραστηριότητες, με τις οριστικές αποφάσεις να μην έχουν ακόμη ληφθεί.
4. Υιοθέτηση κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης με αλλαγές στο καταστατικό και περιορισμό των μελών του ΔΣ από 13 σε 11. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν υποκρύπτουν μεταβολή στη μετοχική σύνθεση μεταξύ των βασικών μετόχων, αλλά στοχεύουν σε έναν πιο ευέλικτο όμιλο.
5. Αλλαγή branding. Η ταυτότητα και το όνομα του ομίλου θα πρέπει να αποτυπώνουν και τις δραστηριότητες στις ΑΠΕ.
Οσον αφορά τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ στο upstream, ο κ. Σιάμισιης επιφυλάχθηκε να επιβεβαιώσει εάν ο όμιλος θα αποσυρθεί ή όχι από τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά, όπως τόνισε, υπάρχει προβληματισμός, δεδομένου ότι ξένοι «παίκτες», όπως η Repsol, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

