Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Η Πάτμος φιλοξενεί αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων ταξιδιωτών. Η μυστηριακή «αύρα» της δε σε έναν βαθμό προέρχεται και από τους μοναδικούς αυτούς χώρους, που συνοδεύουν τη μαγεία της μαζί με την κατάνυξη που προκαλεί η Ιερά Μονή της.
Για τι ακριβώς μιλάμε;
Πάμε να αναζητήσουμε μαζί εκείνες τις εικόνες που κάνουν το νησί μας μοναδικό.
Στο Καστέλλι
Ο αρχαιολογικός χώρος του Καστελλίου είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού, στο οποίο σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης και λείψανα του ναού του Απόλλωνα, προστάτη της Πάτμου μαζί με την Αρτεμη.
Ο λόφος του Καστελλίου προσφέρει θαυμάσια θέα στους επισκέπτες αφού μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση και στα 4 σημεία του ορίζοντα και στα γύρω νησιά. Διάφορα υπολείμματα που έχουν βρεθεί στον χώρο αναφέρουν ότι η Πάτμος ήκμασε στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. και για να αποφεύγονται οι ληστρικές επιδρομές χτίστηκε οχυρωματικός χώρος. Τα ευρήματα τα οποία υπάρχουν στο αρχαιολογικό μουσείο αρχοντικό Νικολαΐδη δείχνουν ότι εκατοικείτο η περιοχή από την εποχή του χαλκού (1600-1100 π.Χ.). Λίγο έξω από τα απομεινάρια της οχύρωσης βρίσκεται ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι λάτρεις της πεζοπορίας και του πολιτισμού θα χρειαστούν περίπου 45 λεπτά για να φτάσουν στον χώρο με ανταμοιβή την υπέροχη θέα που προσφέρει αυτό το μοναδικό ιστορικό και αρχαιολογικό κομμάτι του νησιού.
Ο βράχος της Καλλικατσού(ς)
Στην περιοχή Γροίκος και στη δυτική πλευρά του δεσπόζει μια μεγάλη και εντυπωσιακή πέτρα που αποκαλείται πέτρα της Καλλικατσού(ς). Σύμφωνα με τον σχετικό θρύλο, είναι το αποτέλεσμα μιας κατάρας μητέρας προς κόρη, λόγω ανυπακοής της τελευταίας η οποία άκουσε τη μητέρα της να της λέει φεύγοντας «Αν πας στον χώρο να γίνεις πέτρα». Οσον αφορά την ονομασία Καλλικατσού, αυτή προέρχεται από τα μαύρα θαλασσοπούλια που φωλιάζουν πάνω σε αυτόν τον βράχο. Μνημονεύεται ότι υπήρξε αρχαιολογικός χώρος, καθόσον από το 1100 π.Χ. μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. λατρευόταν σε υπαίθριο ιερό η Αφροδίτη. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω είναι τα διάφορα αντικείμενα που κατά καιρούς έχουν βρεθεί στον χώρο και που αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη κατά την ύστερη εποχή του χαλκού.
Μετά την επικράτηση του χριστιανισμού μετατράπηκε σε ερημητήριο και οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν τον χώρο ως σκήτες μέχρι τον 14ο αι. μ.Χ. Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε ότι γεωλογικά ο βράχος της Καλλικατσού(ς) προέρχεται από ηφαιστειακές δραστηριότητες στην περιοχή.
Οι ανεμόμυλοι
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας της Χώρας της Πάτμου είναι οι τρεις ανεμόμυλοί της, στα ανατολικά της Ιεράς Μονής Πάτμου, με θέα τη θάλασσα. Οι ανεμόμυλοι έχουν λάβει και ευρωπαϊκό βραβείο στη διοργάνωση των «Europa Nostra», ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ευρώπη, που εκπροσωπεί οργανώσεις πολιτών.
Περισσότερα για την ξεχωριστή ιστορία τους και τη διάσωσή τους μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα 3.