Μεγάλες επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς και εγχώριους παίκτες φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στον στόχο της ανάδειξης σε διεθνές hub δεδομένων. Η ανακοίνωση των επενδυτικών σχεδίων της Google για τη δημιουργία του πρώτου περιφερειακού κόμβου υπηρεσιών cloud στη χώρα μας φέρνει συνωστισμό γιγάντων. Ηδη, Microsoft, Amazon, Digital Realty, Sparkle έχουν ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό τους, ενώ και ελληνικές εταιρείες, όπως η Lancom, επεκτείνουν τον ψηφιακό χάρτη της χώρας και συμβάλλουν στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της ρόλου «ξεκλειδώνοντας» την αξία των data.

Για μια νέα σελίδα στην παρουσία της Google στην Ελλάδα έκανε λόγο, ανακοινώνοντας το επενδυτικό πλάνο, η πρόεδρος της Google Cloud International, κυρία Adaire Fox-Martin. «Είναι μια ημέρα-ορόσημο για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Ελλάδα» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «ήταν τιμή μας που συνεργαστήκαμε τα τελευταία 15 χρόνια με την Ελλάδα, είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε και στο μέλλον».

 

Στον χάρτη

Ουσιαστικά, η Ελλάδα θα μπει στον χάρτη του Google Cloud που εκτείνεται σε 35 περιοχές και 106 ζώνες του πλανήτη, ώστε όλες οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς να εξασφαλίζουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες με ασφάλεια, αξιοπιστία και υψηλότερες ταχύτητες.

Αν και οι επιτελείς της πολυεθνικής παρέμειναν φειδωλοί ως προς τις λεπτομέρειες και το ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το πρώτο Google Cloud Region στη χώρα μας θα περιλαμβάνει τρία κέντρα δεδομένων.

Σε μία διετία

Αυτή την περίοδο, μάλιστα, αναζητείται η κατάλληλη θέση, με πιθανότερο αυτά να κατασκευαστούν εντός Αττικής και σε γειτονικές περιοχές. Στόχος της Google είναι, κατά τις ίδιες πηγές, να «τρέξει» την επένδυση ώστε τα τρία data centers να είναι έτοιμα σε μία διετία.

Ορίζοντας που συμπίπτει με την ολοκλήρωση των τριών data centers που έχει δρομολογήσει στη χώρα μας, το αντίπαλον αμερικανικό δέος, η Microsoft. Η επενδυτική στροφή εξάλλου τόσων τεχνολογικών κολοσσών στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2020, αναδεικνύει και μια μάχη γοήτρου που εξελίσσεται στο διεθνές πεδίο. Οσο για το ύψος της επένδυσης, που εξαρτάται βεβαίως από το μέγεθος των data centers, εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Επενδυτικό σχέδιο

Στο ενδιάμεσο διάστημα η Google θα μπορούσε να αξιοποιήσει υφιστάμενα data centers για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, με πιθανότερο ενδεχόμενο τη χρήση των υποδομών της Sparkle στη Μεταμόρφωση Αττικής. Εξάλλου, μαζί με την ηγέτιδα εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης της Ιταλίας, συμμετέχουν στην κοινοπραξία κατασκευής δύο υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών, του Blue που θα συνδέει Ιταλία – Γαλλία – Ελλάδα – Ισραήλ και του Raman που θα συνδέει Ιορδανία – Σαουδική Αραβία – Τζιμπουτί – Ομάν – Ινδία.

Οσον αφορά τους άλλους άξονες του επενδυτικού σχεδίου της Google για την Ελλάδα, αυτό περιλαμβάνει διεύρυνση της συνεργασίας με την Deloitte για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για τη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Συνεργασία με αποτύπωμα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Ακόμη, για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις βιώσιμες λύσεις και τον οικοτουρισμό, θα διαθέσει 1 εκατ. ευρώ στους οργανισμούς INCO και Impact Hub.

2,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και 19.400 θέσεις εργασίας

Η mega-επένδυση της Google, όπως προσδιορίστηκε, θα εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας 2,2 δισ. ευρώ ως το 2030, στηρίζοντας τη δημιουργία άνω των 19.400 θέσεων εργασίας. Υπολογίζεται δε ότι θα υποστηρίξει την ανάπτυξη άνω των 700.000 πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, βελτιώνοντας και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τα κέντρα δεδομένων υπερκλίμακας διαθέτουν 5 φορές μικρότερη ένταση ανθρακούχων εκπομπών κατά τη λειτουργία τους σε σύγκριση με τα εσωτερικά κέντρα δεδομένων.

Πύλη δεδομένων για την Ευρώπη

Με τα δεδομένα να αναδεικνύονται στον νέο «χρυσό», καθώς οι ανάγκες διασυνδεσιμότητας πολλαπλασιάζονται χάρη στο Internet of Things, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στα social media, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κατάλληλος κόμβος για την Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα, η κίνηση των δεδομένων από την Αφρική, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη γίνεται μέσω του διαδρόμου που φτάνει στη Μασσαλία. Εκεί συνωστίζονται καλώδια με τεράστιες χωρητικότητες. Συνωστισμός που θα αυξηθεί περαιτέρω με τα υποβρύχια συστήματα καλωδίων, όπως τα India Europe Express και Blue-Raman.

Η προοπτική μιας αξιόπιστης εναλλακτικής όδευσης των δεδομένων μέσω της Ελλάδας που είναι στρατηγικά τοποθετημένη μεταξύ τριών ηπείρων μαγνητίζει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Το όφελος για την οικονομία είναι τεράστιο. Σύμφωνα με έρευνα του IDG, κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε ένα neutral multi-tenant data center στην Ελλάδα αποφέρει ανταποδοτικά 8,23 ευρώ στην οικονομία.

Επενδύσεις με αποτύπωμα πάνω από 4 δισ.

Η οικονομική συνεισφορά των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί σε υποδομές αποθήκευσης δεδομένων και cloud θα ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια τα 4 δισ. ευρώ. Η μεγάλη επένδυση της Microsoft, που εντάχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων με προϋπολογισμό 976 εκατ. ευρώ, προχωρεί. Το αποτύπωμά της αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Η συστάδα των τριών data centers, που θα κατασκευαστούν σε Σπάτα και Κορωπί βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου. Ο ορίζοντας λειτουργίας τους είναι σε 2-3 χρόνια.

Νέο «ουδέτερο» κέντρο δεδομένων στην Κρήτη ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα πως θα αναπτύξει και η αμιγώς ελληνική Lancom. Η επένδυση για το Balkan Gate Crete θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, συμπληρώνοντας μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή διαδρομή από άκρη σε άκρη της χώρας σε συνδυασμό με τα άλλα τρία data centers της εταιρείας σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Επιστρέφοντας στη σφαίρα των πολυεθνικών, η Lamda Hellix, μέλος της αμερικανικής Digital Realty, επενδύει σε δύο νέα κέντρα δεδομένων, εισφέροντας σε ορίζοντα δεκαετίας 1,1 δισ. στην ελληνική οικονομία. Η επένδυση σε πρώτη φάση στο Athens-3 εντός του Data Center Campus της εταιρείας στο Κορωπί ανοίγει ένα πλάνο άνω των 140 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει και το Athens-4. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί το 2023.

Επενδύσεις έχει ανακοινώσει και η Amazone Web Services που τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα. Το ύψος επένδυσης για τη δημιουργία μίας εκ των 30 παγκοσμίως Local Zones στη χώρα μας εκτιμάται στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για φυσικές υποδομές για υπηρεσίες cloud. Μάλιστα, την Τρίτη θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για τη μετατροπή της Νάξου σε smart island βασισμένος σε υποδομές της AWS.