Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να έχει συσταθεί το Joint Venture (JV) μεταξύ της ΔΕΗ και της γερμανικής RWE, μέσω των θυγατρικών τους ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) και RWE Renewables (RWER), με ποσοστά συμμετοχής 49% και 51% αντίστοιχα. Το Συμφωνητικό Συνεργασίας, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη από το ΔΣ της ΔΕΗ, προβλέπει επιγραμματικά τα εξής: η ΔΕΗΑΝ θα εισφέρει άδειες ή αιτήσεις έργων έως 1 GW (γιγαβάτ) στην περιοχή του Ορυχείου του Αμυνταίου και η RWER, σε πρώτη φάση, χρήματα. Επιπρόσθετα, η RWE υποχρεούται να εισφέρει ή να υποδείξει προς εξαγορά έργα έως 1 GW.
Επιπλέον, στη συμφωνία έχουν προβλεφθεί δύο όροι κομβικής σημασίας για την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, έχει περιληφθεί ειδική ρήτρα-πέναλτι, αλλά μόνο για την RWE, ώστε στην περίπτωση που δεν εισφέρει έργα 400 MW (μεγαβάτ) στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του κοινού επενδυτικού σχήματος θα πρέπει να καταβάλει 20.000 ευρώ ανά MW, ήτοι 8.000.000 ευρώ. Οσο για τις άδειες που εισφέρει η ΔΕΗΑΝ, στην περίπτωση που ωριμάσουν αδειοδοτικά αλλά τελικά, για διάφορους λόγους, τα έργα δεν προχωρήσουν, τότε θα μπορεί να τις πάρει πίσω στην ίδια τιμή που τις εισέφερε, αλλά σε πιο προχωρημένο στάδιο, για τις οποίες ωστόσο θα έχει δαπανήσει μόνο το 49% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ωρίμασή τους. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των έργων η ΔΕΗΑΝ θα μπορεί να ελέγχει και να ενοποιεί πλήρως τα οικονομικά αποτελέσματα, αντίστοιχα του μεριδίου συμμετοχής της στο JV, με συνέπεια να επωφελείται και ο όμιλος της ΔΕΗ.
Οσον αφορά τη μίσθωση γης από τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη των έργων, αυτή θα γίνεται με όρους αγοράς. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τα έργα που θα αναπτυχθούν θα παρέχεται στον αγοραστή που θα δίνει τους καλύτερους όρους. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ προτίθεται να είναι δυνητικός αγοραστής.
Η συνεργασία της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τον όμιλο, λόγω του φιλόδοξου σχεδίου ταχείας απολιγνιτοποίησης και στροφής στις ΑΠΕ με στόχο 1,5 GW εγκατεστημένης πράσινης ισχύος έως το 2023. Η ΔΕΗ, πέρα από το περίπου 1 GW στο Αμύνταιο, έχει άλλα 960 MW φωτοβολταϊκών, τα οποία προτίθεται να αναπτύξει στην όμορη περιοχή της Πτολεμαΐδας, σε συνεργασία με την RWE, ώστε να αναπτυχθούν τελικά σχεδόν 2 GW, μια επένδυση προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.