Συνεργασία κορυφής Columbia και Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Συνεργασία κορυφής Columbia και Μετσόβιου Πολυτεχνείου | tovima.gr

Ανοίγουν τα φτερά τους τα ελληνικά πανεπιστήμια, με πρώτο εξ αυτών το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) να υπογράφει και επίσημα τη συνεργασία του με το Columbia University των ΗΠΑ. Η συμφωνία που υπογράφηκε οδηγεί σε διπλό πτυχίο (dual degree) μεταξύ των δύο πανεπιστημίων. Τα πτυχία που θα λάβουν οι πρώτοι φοιτητές και φοιτήτριες που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη αυτή συνεργασία θα αναφέρουν έτσι ότι πρόκειται για κοινούς τίτλους σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Columbia.

Η τελετή της υπογραφής έγινε τις προηγούμενες ημέρες μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία αντιπροσωπειών από τα δύο πανεπιστήμια, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των διοικήσεων και σχολών από τις δύο πλευρές. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Γ. Μπουντουβής και η ομόλογός του Mary C. Boyce, provost (κοσμήτορας) του Columbia University.

Ετσι, μετά από συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2018, το Columbia University (CU) και το ΕΜΠ συμφώνησαν να θεσπίσουν ένα πρόγραμμα διπλού πτυχίου το οποίο, με την επιτυχή ολοκλήρωση, οδηγεί στην απονομή δύο πτυχίων: του μεταπτυχιακού τίτλου σε διάφορες ειδικότητες μηχανικών από το CU και του διπλώματος (integrated master) σε διάφορους κλάδους από το ΕΜΠ. Για φοιτητές που ξεκινούν την εγγραφή τους στο ΕΜΠ, το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων 8 εξαμήνων στο ΕΜΠ και 2 εξαμήνων στο CU. Για φοιτητές που ξεκινούν την εγγραφή τους στο CU (για πτυχίο Master), το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων 2 εξαμήνων στο CU και 2 εξαμήνων στο ΕΜΠ.

Να σημειωθεί εδώ ότι συνεργασία με το ΕΜΠ έχουν επιδιώξει με δική τους πρωτοβουλία και άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με τα οποία και βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη συνομιλίες. Στην επιτάχυνση των παραπάνω κινήσεων βέβαια βοηθούν και οι κινήσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Παιδείας για σειρά επαφών και συνεργασιών με τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αλλά και της Κίνας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk