Συναίνεση για την οικονομική «παλιγγενεσία»
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Με αισιοδοξία και υψηλές προσδοκίες ξεκινάει η νέα χρονιά και η νέα δεκαετία για τον επιχειρηματικό κόσμο. Εχοντας αφήσει πίσω τα πολύ δύσκολα, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα και πολλά υποσχόμενη εποχή. Απαλλαγμένη από τις αυστηρές – αλλά απαραίτητες – πολιτικές λιτότητας που υπαγόρευαν τα Μνημόνια αλλά και τη δυσπιστία των διεθνών αγορών, η οποία υπονόμευσε την προσπάθεια εξόδου από τη στενωπό, μπορούμε πλέον να καταστρώσουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον.
Είναι ευθύνη όλων μας, και κυρίως των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στις επόμενες γενιές, να χαράξουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, η οποία θα στοχεύει στην «παλιγγενεσία» της οικονομίας, εν όψει και της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσα από την καινοτομία και τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες και θα δημιουργεί καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να εστιάσουμε στο δίπολο «Παράγω – Εξάγω». Οσο τετριμμένο και αν ακούγεται αποτελεί την πεμπτουσία για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας. Και την αναστροφή του οδυνηρού brain drain, το οποίο πλήττει ανεπανόρθωτα την ανάκαμψη.
Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, ωστόσο όχι ακατόρθωτο. Οι Ελληνες είμαστε φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα. Εστω και αν η πολυετής κρίση μας έκανε να αμφισβητήσουμε τις ικανότητές μας. Με εθνική ομόνοια και συνεννόηση, όπως αυτή που επιδεικνύουμε τελευταία στα κρίσιμα εθνικά θέματα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Ακόμη και όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον μας. Κάτι που αποδείξαμε περίτρανα τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων κάναμε υπεράνθρωπες θυσίες για να αποφύγουμε την πτώχευση και τις ολέθριες συνέπειές της. Ματώσαμε αλλά τα καταφέραμε…
Η έξοδος από την Ευρωζώνη ισοδυναμούσε με καταστροφή. Κάτι που πλέον συνειδητοποιούν και παραδέχονται όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Η παραμονή στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πρέπει ποτέ ξανά να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήσαμε έστω και βίαια, πρέπει να αποτελέσει «οδηγό» για τη συνέχεια. Οφείλουμε να κρατήσουμε το «μάθημα που πήραμε» και να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών που πετύχαμε με τεράστιο κόπο αποτελεί την πιο πολύτιμη προίκα, την οποία δεν πρέπει να διακινδυνέψουμε ποτέ ξανά. Είναι το Αλφα και το Ωμέγα για να ξαναμπούμε σε έναν νέο ενάρετο κύκλο και να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Χωρίς αυτήν, όλα θα τεθούν και πάλι υπό αμφισβήτηση.
Είναι κοινή παραδοχή πως η νέα κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ηδη, έχουν γίνει αρκετά στον τομέα της φορολογίας και των επενδύσεων, μέσα από τη θεσμοθέτηση του ανάλογου πλαισίου, ενώ θετικά βήματα γίνονται και για την αύξηση των εξαγωγών. Ομως χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη για να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα προάγει την επιχειρηματικότητα, για αυτό δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και επανάπαυση. Αρση της γραφειοκρατίας, αποκατάσταση της χρηματοδότησης και διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Ενα εξαιρετικά κρίσιμο πεδίο που δυστυχώς υστερούμε πολύ, έναντι των προηγμένων χωρών.
Ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται να δοθεί στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Δεν θα σταματήσω να υπογραμμίζω τη σημασία της εξωστρέφειας για την ανάπτυξη. Οι έλληνες εξαγωγείς έχουν αποδείξει κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες πως μπορούν να αποτελέσουν στυλοβάτη για τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση. Μάλιστα, το 2019, σε μια εκλογική χρονιά, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική τους και να παραμείνουν σε θετικό έδαφος.
Η απόφαση της Κομισιόν να επαναφέρει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με τους εμπορεύσιμους κινδύνους για τις εξαγωγικές πιστώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2020 θέτει τις βάσεις για έναν καινούργιο κύκλο ανόδου. Ενα τεράστιο εμπόδιο, το οποίο υπέσκαπτε την ανταγωνιστικότητα και επιβάρυνε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, αίρεται προς όφελος της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
Στον αντίποδα, οι προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία εντείνεται ολοένα και περισσότερο, η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, τα αχαρτογράφητα νερά που θα φέρει το Brexit και οι εμπορικοί πόλεμοι που μαίνονται ανάμεσα στις οικονομικές υπερδυνάμεις συνθέτουν ένα αρκετά επικίνδυνο πεδίο. Οι χειρισμοί και η τακτική που θα ακολουθήσουμε είναι κρίσιμοι καθώς πρόκειται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία μας. Η υπευθυνότητα πρέπει να χαρακτηρίσει τη στάση μας.
Ελπίζω και εύχομαι η χρονιά που έρχεται να είναι τυχερή και γεμάτη δημιουργικότητα για τους Ελληνες.
Η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

