ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συναγερμός για τις αυξημένες ροές

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Ναι» σε νέες
ρεαλιστικές λύσεις

Επίσης, ότι δεν γίνεται να μεταφερθούν μετανάστες στην ενδοχώρα, γιατί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας απαγορεύει στην περίπτωση αυτή την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Δεσμεύτηκε ακόμα, αν οι τοπικές κοινωνίες έχουν εναλλακτική αλλά ρεαλιστική πρόταση για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών, να την εξετάσει η κυβέρνηση.

Οι δήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες που παρευρέθηκαν στη συνάντηση συμφώνησαν να διαβουλευτούν με τα δημοτικά συμβούλια και με το περιφερειακό συμβούλιο και να υποβάλουν τις προτάσεις τους, όπως και να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση των νησιών από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο και από εκείνους που βρίσκονται στις δομές για περισσότερους από 14 μήνες. Συζητήθηκαν, επιπλέον, μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, τα οποία θα εξειδικευτούν για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες του.

Πιέσεις από
την Τουρκία…

Είναι φανερό ότι η Τουρκία αυξάνει την πίεση προς την Ευρώπη προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τη ζώνη Ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία, την οποία έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του.


…και από την Ελλάδα
στους Ευρωπαίους

Πίεση όμως ασκεί και η Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, ειδικά των κεντροευρωπαϊκών χωρών, δεν αδιαφορούν για τις αυξημένες ροές επειδή τελικά σημαντικός αριθμός μεταναστών θα καταλήξει στις δικές τους χώρες. Οι ομάδες μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της χώρας με τον τουρκικό στρατό σε ρόλο παρατηρητή – ή ακόμα χειρότερα μεταφορέα, όπως υποψιάζονται οι ελληνικές Αρχές – δεν είναι μόνο πρόσφυγες από τη Συρία. Είναι και μετανάστες άγνωστης προέλευσης, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού στις δομές, κάτι που θα μεγιστοποιήσει την πρόκληση για την κυβέρνηση. Ηδη τα κρούσματα στη χώρα αυξάνουν, μαζί τους και η ανησυχία· σχολεία έχουν κλείσει, μαθητές και εργαζόμενοι για τους οποίους υπάρχει υποψία έκθεσης στον κορωνοϊό έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους, καρναβαλικές και άλλες εκδηλώσεις ματαιώθηκαν. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση σε τι βαθμό θα πλήξει η πανδημία την Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική