Συμφωνία βιωσιμότητας
Η υπογραφή του νέου Concord Agreement διασφάλισε τη συνέχεια της Formula 1 και την είσοδο νέων επενδυτών, ξεκινώντας από την πώληση της Williams
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές για τον κορυφαίο θεσμό του μηχανοκίνητου αθλητισμού, δεδομένων των οικονομικών και άλλων προβλημάτων που προκάλεσε στο εφετινό πρωτάθλημα η COVID-19 αλλά και των προκλήσεων που δημιουργεί η στροφή των αυτοκινητοβιομηχανιών προς την ηλεκτροκίνηση, η «Συμφωνία Ομονοίας» που υπέγραψαν και οι δέκα ομάδες με τη διοργανώτρια αρχή και τη διαχειρίστρια των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, Liberty Media, έως το 2025 θεωρείται τουλάχιστον ιστορική.
Και αυτό διότι «μικροί και μεγάλοι» συμφώνησαν σε ένα σχέδιο μετεξέλιξης της F1 συνυπογράφοντας μια συμφωνία που δεν τους εξασφαλίζει απλώς το δικαίωμα συμμετοχής στη δημοφιλέστερη μορφή αγώνων αλλά και επιβάλλει αλλαγές στo σπορ μέσω των κανονισμών που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 και θα τεθούν σε εφαρμογή το 2022.
Κανονισμοί που αποσκοπούν στη μείωση των οικονομικών και αγωνιστικών διαφορών μεταξύ των ομάδων, με την προοπτική η F1 να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον για τους θεατές, με την αγωνία σε κάθε αγώνα να αυξάνεται, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα καθολικής κυριαρχίας μιας ή δυο ομάδων.
«Η νέα συμφωνία δημιουργεί ένα περιβάλλον που θα είναι ταυτόχρονα οικονομικά και αγωνιστικά πιο δίκαιο, γεφυρώνοντας ουσιαστικά το χάσμα που χωρίζει τις ομάδες στην πίστα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που καταφέραμε πριν το τέλος Αυγούστου να συμφωνήσουμε και με τις 10 ομάδες, με τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του σπορ» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Chase Carey, επικεφαλής της F1, υπονοώντας τις αλλαγές στον υπολογισμό των χρημάτων που θα εισπράττουν οι ομάδες ανάλογα με τα αποτελέσματα και τη θέση τους στην κατάταξη του πρωταθλήματος.
«Είναι η σωστή συμφωνία τη σωστή στιγμή για το σπορ, τους ιδιοκτήτες, τις ομάδες αλλά κυρίως για τους θεατές της F1» τόνισε ο Zak Brown, διευθύνων σύμβουλος της McLaren Racing, η οποία ήταν η πρώτη που υπέγραψε τη σχετική συμφωνία ακολουθούμενη από τη Ferrari και την Williams.
«Είμαστε βέβαιοι ότι σε συνεργασία με τη FIA και τη Liberty Media θα καταστήσουμε τη Formula 1 ακόμη πιο ελκυστική και θεαματική διατηρώντας το κύρος της ως το απόλυτο πεδίο τεχνολογικής εξέλιξης» επεσήμανε από την πλευρά του ο Louis Camilleri, CEO της Ferrari, της μόνης ομάδας που έχει συμμετάσχει σε όλα τα πρωταθλήματα από την έναρξη της F1 το 1950 πανηγυρίζοντας 16 παγκόσμιους τίτλους κατασκευαστών και 15 οδηγών.
Οι διαφορετικές
προτεραιότητες
Η τρίτη ομάδα που συνυπέγραψε τη συμφωνία ήταν η βρετανική Williams, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην ουρά της βαθμολογίας χωρίς διακρίσεις, με πολλά οικονομικά προβλήματα. Για αυτήν το νέο Concord Agreement αποτέλεσε τη χρυσή ευκαιρία παραμονής της στο σπορ, μέσω της πώλησής της στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Dorilton Capital, η οποία ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Αυγούστου.
Για να φθάσουμε ωστόσο στην υπογραφή της νέας συμφωνίας χρειάστηκε η κατανόηση εκ μέρους ομάδων όπως η πρωταθλήτρια Mercedes-AMG F1, στην οποία αντιλήφθηκαν ότι για να αξιοποιείς με κάθε τρόπο την κυριαρχία σου σε ένα σπορ πρέπει πρώτα να συμβάλλεις στο να υπάρχει το σπορ. Παράλληλα τόσο αυτή όσο και άλλοι κατασκευαστές όπως η Renault και η Honda πουλάνε κινητήρες σε ομάδες χωρίς τεχνολογικό υπόβαθρο σε αυτόν τον τομέα, αποκομίζοντας συμπληρωματικά έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Κυρίως όμως η νέα συμφωνία διέγραψε οποιονδήποτε κίνδυνο αποχώρησης από το πρωτάθλημα όχι μόνο μιας εκ των κορυφαίων ομάδων όπως για παράδειγμα η Red Bull, που παραμένει για πολλά συνεχόμενα χρόνια στη σκιά της Mercedes, αλλά και μικρότερων όπως η αμερικανική Haas, ο ιδιοκτήτης της οποίας αν και νέος στη Formula 1 «απαιτούσε» αλλαγές για να συνεχίσει να επενδύει.
Επετειακές Aston Martin 007 Edition με αφορμή τη νέα ταινία του J. Bond
Με δύο νέες εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής, η AstonMartin γιορτάζει τη συμμετοχή της στην 25η ταινία του θρυλικού πράκτορα με τίτλο «No Time To Die», που θα προβάλλεται από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η Vantage 007 Edition θα παραχθεί σε 100 μονάδες με τιμή 161.000 στερλίνες ενώ η παραγωγή της DBS Superleggera των 715 ίππων, με τιμή 279.025 λίρες, θα περιοριστεί στις 25 μονάδες.
Προ των πυλών το hypercar της Mercedes-AMG
Με την εξέλιξη του Project ONE να εισέρχεται σε νέα φάση προσεγγίζοντας πλέον τη γραμμή παραγωγής και την έναρξη των πωλήσεών του οι μηχανικοί της Mercedes-AMG πραγματοποιούν αυτή την περίοδο δοκιμές στην ιδιόκτητη πίστα που βρίσκεται στο τεχνολογικό κέντρο της εταιρείας στο Immendingen της Γερμανίας. Εκεί, οδηγώντας τα διαφορετικά πρωτότυπα, οι επικεφαλής κάθε τομέα του φιλόδοξου προγράμματος επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αεροδυναμική, τα δυναμικά οδηγικά χαρακτηριστικά και την αποδοτικότητα του υβριδικού συνόλου που προέρχεται κατευθείαν από τη Formula 1. Η τοποθέτηση αυτής της υβριδικής μονάδας σε ένα αυτοκίνητο που θα έχει άδεια νόμιμης κυκλοφορίας σε δημόσιους δρόμους δημιουργεί προκλήσεις που υπερβαίνουν την απόδοση των 1.000+ ίππων.
Προτεραιότητα για αυτούς αποτελεί η ευκολία στην καθημερινή χρήση, καθώς πέρα από τη συνδυαστική χρήση των κινητήρων του και την ανάγκη διαχείρισης του θορύβου που θα παράγει το σύνολο σε πλήρη λειτουργία, το Project ONE θα μπορεί να κινείται αμιγώς ηλεκτρικά με μηδενικούς ρύπους.
Αξιοποιώντας την εξειδίκευσή τους σε σχέδια ειδικών απαιτήσεων που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν στην έδρα της AMG στο Affalterbach, οι μηχανικοί που εργάζονται για το Project ONE, με την αρωγή της ομάδας Mercedes-AMG F1, στοχεύουν στη δημιουργία ενός υπεραυτοκινήτου που θα αποτελέσει ένα νέο σημείο αναφοράς στην ιστορία της αυτοκίνησης, κινούμενο με την επιθυμητή ευκολία, όχι μόνο σε πίστες όπως αυτή του Nurburgring αλλά και στους δρόμους των πόλεων.

