Η στρατηγική της επόμενης μέρας και κυρίως η σχέση με τη ΝΔ εξακολουθούν να προκαλούν αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής που εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, έχοντας «ανοιχτά μέτωπα» που το εμποδίζουν να μεταδώσει ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα.

Ζητείται συνεννόηση και ενιαίος λόγος

Η Φώφη Γεννηματά διατάσσει εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής ώστε να είναι έτοιμο μπροστά στο ενδεχόμενο να στηθούν οι κάλπες νωρίτερα από τον Μάιο, ο οποίος θεωρείται το ακραίο χρονικό όριο για την πραγματοποίησή τους. Αλλά το κυρίαρχο ζητούμενο του επιτελείου της – η συντεταγμένη εικόνα και ο ενιαίος λόγος – δοκιμάζεται από τις συνεχείς υποσημειώσεις των κομμάτων που αποτελούν το Κίνημα Αλλαγής.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας ο Δημήτρης Ρέππας και άλλα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, απηχώντας προφανώς τις θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ζήτησαν να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ. Η Φώφη Γεννηματά σήκωσε το γάντι. «Δεν είπα ποτέ ότι θα συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ» τόνισε, ενώ νωρίτερα στενοί της συνεργάτες απευθυνόμενοι στα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ ρώτησαν: «Τι θέλετε; Να γίνουμε ένα ΚΚΕ του Κέντρου που θα λέμε ότι δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν;».
Η κριτική που δέχεται η Φώφη Γεννηματά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνουν πιο έντονες οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και να τονιστούν τα κοινωνικά και «αριστερά» χαρακτηριστικά του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία δεν επιτρέπουν μια μετεκλογική συνεργασία, και μάλιστα μονομερή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η τακτική, όπως λέγεται, είναι η συνταγή που θα επιτρέψει στο Κίνημα Αλλαγής να προσεγγίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που στην πλειοψηφία τους έχουν αντιδεξιά χαρακτηριστικά και δεν επιθυμούν την επιστροφή της ΝΔ στην κυβέρνηση. Πράγματι, η αίσθηση της μετεκλογικής συμπόρευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία – όπως λέγεται – καλλιέργησε με «προβοκατόρικο τρόπο» ο ΣΥΡΙΖΑ, εμπόδιζε την προσέγγιση των απογοητευμένων από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ψηφοφόρων.
Αλλά τα περισσότερα στελέχη του ΠαΣοΚ υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο του ματιού στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο η αίσθηση ότι η μη αυτοδυναμία της ΝΔ θα σημάνει ακυβερνησία είναι βέβαιο ότι οδηγούν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου στην αγκαλιά του κ. Μητσοτάκη.
Ωστόσο η κυρία Γεννηματά, με το ξεκίνημα της νέας πολιτικής περιόδου, χωρίς να εγκαταλείψει τη θέση της για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέβασε αισθητά τους τόνους της κριτικής για τη ΝΔ, ενώ παράλληλα πρόβαλε την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» η οποία θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε μια κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.
Εμφανίζεται επίσης πεπεισμένη ότι τα προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα της κακής διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα με τους δανειστές, δεν επιτρέπουν την ανάκαμψη της οικονομίας και την εφαρμογή πολιτικών «για τους πολλούς και όχι για τους λίγους». Θεωρεί ότι μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας μετά τις εκλογές θα έχει την αξιοπιστία για να επανασυζητήσει ζωτικά θέματα για την πορεία της χώρας, όπως αυτά των πλεονασμάτων του 3,5% για τα επόμενα χρόνια, του συνταξιοδοτικού αλλά και του χρέους.

Ολα για το εκλογικό αποτέλεσμα

Μια τέτοια κυβέρνηση, όπως τόνισε και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ. «Πιστεύετε ότι ο Μητσοτάκης είναι σε θέση να πιέσει τη Μέρκελ προς την κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων;» είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές της. Παράλληλα δεν θέλει να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σιγουριά ότι το Κίνημα Αλλαγής θα σχηματίσει τελικά κυβέρνηση με τη ΝΔ προσφέροντάς του τον χώρο και την άνεση της αντιπολίτευσης. Πόσο εύκολο όμως είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ με δεδομένο ότι Πειραιώς και Κουμουνδούρου απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο; Και πόσο εύκολο είναι για το Κίνημα Αλλαγής να την επιβάλει;
Η απάντηση που δίνουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι «τις μετεκλογικές εξελίξεις θα τις καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ανησυχία για την πόλωση

Στο Κίνημα Αλλαγής δεν τρέφουν αυταπάτες για τις μεγάλες δυσκολίες του εκλογικού αγώνα, ενώ εκτιμούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να πετύχει την αυτοδυναμία και ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να διατηρήσει τα ποσοστά του θα ανεβάσουν κι άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ωστόσο, θεωρούν ότι η πόλωση αυτή αφορά την κορυφή και τα κομματικά επιτελεία αλλά όχι τη βάση της κοινωνίας που επιθυμεί λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Για αυτό θα κινηθεί σταθερά στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης.
Παράλληλα οι διαδικασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχουν προχωρήσει και το Κίνημα Αλλαγής μετά τις υποψηφιότητες στις περιφέρειες φιλοδοξεί να είναι το πρώτο κόμμα που στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής στο τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινώσει τον κορμό των ψηφοδελτίων του.