Μονοποικιλιακά κρασιά, καθώς και χαρμάνια που συνδυάζουν γνωστές διεθνείς ποικιλίες και μία ελληνική επιλέξαμε για το εφετινό καλοκαίρι. Εκλεκτούς οίνους, ροζέ και λευκούς, που συνδυάζονται με τα πιο χαρακτηριστικά γεύματα του ελληνικού καλοκαιριού, κυρίως χορταστικές, αλλά δροσερές σαλάτες, πεντανόστιμες δημιουργίες με θαλασσινά, ψάρια, ζυμαρικά, χορτοφαγικά πιάτα με τα λαχανικά του θέρους, μέχρι και σούσι και φρουτοσαλάτες. Μπορούν όμως άνετα να σταθούν και μόνα τους ως απεριτίφ.

Ammonite, Gaia Wines

Αν υπάρχει μία ελληνική ποικιλία που έχει γίνει πραγματικά διεθνής, αυτή είναι το Ασύρτικο, το καμάρι της Σαντορίνης. Ακρως καλοκαιρινό, το σπουδαίο αυτό λευκό απογειώνεται στο Ammonite. Πρόκειται για μια νέα ετικέτα του οινοποιείου, η οποία αμέσως ενθουσίασε τους ειδικούς, αφού απέσπασε το 1ο βραβείο στον σημαντικό για την εξωστρέφεια των ελληνικών κρασιών θεσμό «50 Great Greek Wines» και μάλιστα σε τυφλή γευστική δοκιμή από 50 διαπρεπείς συμμετέχοντες.

Το Ammonite λοιπόν της Gaia Wines – το όνομά του είναι εμπνευσμένο από το έμβλημα της εταιρείας, τον αμμωνίτη, ένα απολίθωμα θαλάσσιου οργανισμού, και από το ανάγλυφο εικαστικό στην ετικέτα -, επανασυστήνει τα χαρίσματα του Ασύρτικου και αποκαλύπτει την ικανότητα παλαίωσής του στον χρόνο, προσφέροντας σε αυτό το κλασικό λευκό τη συμπεριφορά ερυθρού.

Είναι δημιουργημένο εξ ολοκλήρου από τον τρύγο ενός σπάνιου αιωνόβιου αμπελώνα του νησιού, έχοντας ωριμάσει πάνω από 15 μήνες με τις βιολογικές του λάσπες και σε συνδυασμό με μικρή ποσότητα κρασιού που έχει μείνει για μήνες σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Διαθέτει μεγάλη δομή, εντυπωσιακό γευστικό μήκος, πολυπλοκότητα, ενώ με τις κατάλληλες συνθήκες συντήρησης μπορεί να συνεχίζει να βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο. Οσο για τα πιάτα με τα οποία το ταιριάζουμε, αυτά ποικίλλουν, από οστρακοειδή και ψάρι έως κόκκινο κρέας και δημιουργίες με πλούσιες σάλτσες.

Οδίτης 2021, Στροφιλιάς Γη

Το Αγιωργίτικο είναι από τις ελληνικές ποικιλίες που, αν και έχουν καθιερωθεί, συνεχώς ανεβαίνουν στις προτιμήσεις του κόσμου. Κλασικά ερυθρό, δίνει όμως και όμορφα ροζέ, όπως το συγκεκριμένο ξηρό, ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Πελοπόννησος). Το Οδίτης του Στροφιλιάς Γη προέρχεται από αμπελώνα στον Ασπρόκαμπο, στο οροπέδιο της Στυμφαλίας, όπου τα εδάφη είναι βαθιά, αργιλώδη, αλκαλικά, με αρκετό ανθρακικό ασβέστιο. Η ζύμωση ενός μέρους του κρασιού πραγματοποιείται σε βαρέλια ακακίας, τα οποία αυξάνουν την αρωματική του πολυπλοκότητα και τη δομή του.

Ετσι έχουμε έναν απαλό ροζέ οίνο με αρώματα κόκκινων φρούτων (κυρίως φράουλας), νότες τριαντάφυλλου και χαμομηλιού. Διακρίνεται για την ιδιαίτερη φινέτσα, τη δροσερή οξύτητα και τη μακράς διάρκειας φρουτώδη επίγευσή του, ενώ βρίσκει ιδανική συντροφιά σε ελαφριά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, στα θαλασσινά, στο σούσι, στον σολομό και στις φρουτοσαλάτες. Μπορεί όμως να καταναλωθεί και ως απεριτίφ, όπως άλλωστε τα περισσότερα ροζέ.

Lucky Squirrel 2021, Κατώγι Αβέρωφ

Μια σειρά οίνων που παρουσιάζουν και μια ευαίσθητη κοινωνικά πλευρά μέσα από το «The Black Squirrel Project», ένα πρόγραμμα υποστήριξης για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στο Μέτσοβο. Από την πώληση κάθε φιάλης (μία λευκή, μία ερυθρή και μία ροζέ), 1€ διατίθεται στο ειδικό πρόγραμμα. Στόχος και φιλοδοξία της κίνησης αυτής είναι να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τα αδέσποτα ζώα και την ανεύρεση μόνιμων λύσεων, μέσω στειρώσεων και υιοθεσιών. Ηδη από τα πρώτα έσοδα έχει εξασφαλιστεί η τροφή για τα αδέσποτα ζώα στο Μέτσοβο ως το τέλος του χρόνου και προσφέρεται ιατρική περίθαλψη σε όσα το έχουν ανάγκη.

Από τα τρία κρασιά επιλέξαμε το λευκό, ένα ξηρό κρασί της ποικιλίας Malvasia Aromatica, από επιλεγμένους αμπελώνες στην περιοχή Αμυνταίου. Διαθέτει έντονα ανθικό χαρακτήρα και αρώματα φρούτων, ενώ πρόκειται για ένα λευκό κρασί με δροσερή οξύτητα και χαρακτηριστική επίγευση φρούτων. Συνοδεύει άψογα σαλάτες, θαλασσινά, ψάρια και ζυμαρικά.

Φραγκοσυκιά και Μικρός Βοριάς Λευκός, Οινοποιείο Ρούβαλη

Τα δύο ποικιλιακά, τα Φραγκοσυκιά και Μικρός Βοριάς Λευκός, προέρχονται από το Οινοποιείο Ρούβαλη. Το πρώτο πήρε το όνομά του από το ιδιαίτερο χρώμα του που θυμίζει αυτό των φραγκόσυκων, αλλά και από τη Φραγκοσυκιά Αιγιαλείας όπου βρίσκεται η πατροπαράδοτη αγροικία της οικογένειας Ρούβαλη. Ενας ιδιαίτερος συνδυασμός του Cabernet Franc με τον ορεινό, ερυθρωπό Ροδίτη, τα οποία ωριμάζουν με τις οινολάσπες τους (sur lies), δίνοντας ένα απαλό, κομψό και γαστρονομικό ροζέ με πολύπλοκο σώμα και δροσερά αρώματα από μούρα, ώριμα βερίκοκα, πράσινες φράουλες, εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα και φτέρη. Σαλάτες, θαλασσινά, χορτοφαγική μεσογειακή αλλά και ασιατική κουζίνα τού πάνε πολύ.

Οσο για το Μικρός Βοριάς Λευκός, πρόκειται για έναν συνδυασμό των πιο γνωστών εκπροσώπων του λευκού οίνου που είναι τα διεθνή Sauvignon Blanc και Chardonnay. Καλλιεργημένες και οι δύο ποικιλίες ανάμεσα στα έλατα, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1.000 μ., δίνουν ένα κρασί με φρέσκα αρώματα από εσπεριδοειδή, άγουρα εξωτικά φρούτα και πράσινες νότες σπαραγγιού. Η οινοποίηση γίνεται μέσα στην αμπελουργική ζώνη, στο πρωτοποριακό βαρυτικό οινοποιείο Ρούβαλη, ένα από τα λίγα παγκοσμίως, που αξιοποιεί την κλίση του εδάφους της Αιγιαλείας. Το πίνουμε μαζί με πιάτα με καπνιστό σολομό, σούσι, δροσερά σεβίτσε, θαλασσινά και ψάρια με λαχανικά.