Στρατηγική σύγκρουση για τα εργασιακά
Οι αλλαγές που προωθούνται μεγάλο στοίχημα για κυβέρνηση και Πρωθυπουργό – Η επιλογή της αντιπαράθεσης με διακύβευμα την πολιτική κυριαρχία, η προσαρμογή στις νέες εργασιακές συνθήκες και η προσπάθεια «εγκλωβισμού» της αντιπολίτευσης – Στη Βουλή τον Ιούνιο το νομοσχέδιο
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ως αντιπαράθεση στρατηγικού χαρακτήρα, μέσω της οποίας θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει και να εδραιώσει την πολιτική της κυριαρχία, αντιμετωπίζει τη σύγκρουση για τις αλλαγές στα εργασιακά η κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο αρμόδιο υπουργείο επιχειρείται να καταστρωθεί η τακτική εν όψει της δημοσιοποίησης του τελικού σχεδίου του νομοσχεδίου, με έναν διπλό στόχο: αφενός, να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες η εργατική νομοθεσία και, αφετέρου, να καταδειχθεί ότι οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές είναι αναντίστοιχες με την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας.
Το μεγαλύτερο
στρατήγημα
Υπό το πρίσμα αυτό, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου ότι οι διατάξεις του απευθύνονται σε «πραγματικούς εργαζομένους» και σε όσους έχουν γνώση και κατανόηση των όσων αλλαγών έχουν επέλθει, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, αλλά ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Με το βλέμμα στραμμένο στην προσαρμογή της νομοθεσίας στις νέες οικονομικές συνθήκες και σε όσα πρόκειται να επακολουθήσουν εν όψει και του αναμενόμενου τέλους της κρίσης, οι αλλαγές στα εργασιακά είναι ίσως το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής στρατήγημα της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, λίγο προτού συμπληρωθούν δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ.
Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση της προώθησης του σχετικού νομοσχεδίου εκλαμβάνεται και ως μια σαφής ένδειξη προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του να επιταχύνουν τους ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων.
Με αυτό το πνεύμα, η στρατηγική στην οποία έχει καταλήξει η κυβέρνηση αποσκοπεί μεταξύ των άλλων στον εγκλωβισμό της αντιπολίτευσης σε τρόπους αντίδρασης αναντίστοιχους με την εποχή, αλλά και στο να καταδείξει ότι η νέα κοινωνικοοικονομική συνθήκη διαμορφώνει νέα πολιτικά δεδομένα.
«Δεν έχουμε
αυτοκτονικές τάσεις»
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, η ψήφιση της νέας νομοθεσίας αναμένεται να επιδράσει πολλαπλώς. Από τη μία πλευρά, σημειώνουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού, θα φανεί ότι νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Τηλεργασία, ευέλικτα ωράρια, ψηφιακή μεταρρύθμιση έχουν ήδη δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, το οποίο αλλάζει άρδην όλα τα δεδομένα.
Από την άλλη, θα καταδειχθεί ότι η προσκόλληση πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων στα κενά περιεχομένου ή κακώς εννοούμενα κεκτημένα δεν προσφέρει πλέον πολιτική δυναμική, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που αυτό συνέβαινε παλαιότερα.
Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να κινηθεί στο πεδίο των εργασιακών αμέσως μετά το τέλος της πολύμηνης υγειονομικής κρίσης περιγράφεται και ως ένδειξη της διάθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε πολιτικές συγκρούσεις. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, η μάχη για τα εργασιακά είναι και η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση στον δρόμο προς τις εκλογές. Πολιτικές δυνάμεις θα μετρηθούν, συσχετισμοί αναμένεται ότι θα επιβεβαιωθούν και εφόσον η κυβέρνηση βγει αλώβητη, ή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, θα έχει εξασφαλίσει μια στρατηγικού χαρακτήρα νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως σημειώνεται δε στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, «γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η σύνθεση της εκλογικής μας βάσης, δεν έχουμε αυτοκτονικές τάσεις ώστε να στραφούμε εναντίον της». Εν όψει αυτών, ο σχεδιασμός είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
Τον Ιούνιο για
ψήφιση στη Βουλή
Οπως ήδη έχει φανεί, η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Εξακολουθεί και γίνεται όμως χωρίς να είναι γνωστά το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομερείς διατάξεις του. Ενα πρώτο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι οι αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκδηλώνονται εν κενώ.
Απομένει η επιλογή του κατάλληλου πολιτικού χρόνου, ώστε να δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο και να δρομολογηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία – κάτι που εξαρτάται και από την επαλήθευση της ελεγχόμενης πορείας και υποχώρησης της πανδημίας.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες αποφασίστηκε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διορθωτικών παρεμβάσεων, μέχρις ότου το σχέδιο δοθεί στη δημόσια διαβούλευση. Οπως λένε, αυτό αναμένεται να συμβεί εντός του Μαΐου, πιθανώς την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη. Στόχος είναι στη συνέχεια να έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή τον Ιούνιο, και αφότου θα έχουν ενσωματωθεί προσαρμογές, με στόχο την κάμψη αντιδράσεων, την ακύρωση της κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης και την κατανόηση των παραγωγικών δυνάμεων για το ότι δεν σχεδιάζεται η επιστροφή σε κάποιον «εργασιακό μεσαίωνα», αλλά αντιθέτως στις περισσότερες περιπτώσεις η διασφάλιση δικαιωμάτων και η αφομοίωση των νέων δεδομένων στο ρυθμιστικό πλαίσιο της εργασίας.
Σκέψεις για μπόνους ελευθερίας στους εμβολιασμένους
Η διασφάλιση μεγαλύτερου βαθμού ελευθερίας σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID μελετάται, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Εν όψει της επανεκκίνησης του τουρισμού, της απελευθέρωσης των μετακινήσεων και της επαναλειτουργίας πολιτιστικών δραστηριοτήτων (συναυλιών, θερινών κινηματογράφων κ.ά.) τα σχετικά πρωτόκολλα αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και σύντομα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Βιοηθικής έχει επιφορτιστεί με τη μελέτη του πλαισίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.
Αντίστροφη μέτρηση και αγωνία για την έναρξη του τουρισμού
Οσο δρομολογούνται οι αλλαγές στα εργασιακά, πρώτο μέλημα της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι η ασφαλής έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Μαΐου.
Εν όψει αυτής, οι συσκέψεις είναι καθημερινές, ούτως ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και να συμφωνηθούν τα πρωτόκολλα με τα οποία θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν τοπικές εξάρσεις της πανδημίας, ούτε θα χρειαστεί να επιβληθούν τοπικά απαγορευτικά εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Για τον σκοπό αυτόν αναμένεται να εντατικοποιηθεί η εμβολιαστική διαδικασία στα νησιά, όπου οι υγειονομικές υποδομές δεν είναι ανεπτυγμένες.
Από τον Ιούνιο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το «πράσινο διαβατήριο», κατόπιν συμφωνίας με 16 κυβερνήσεις, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα είναι αποδεκτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο και καταβάλλεται προσπάθεια συντονισμού με ξένες κυβερνήσεις οι οποίες διατηρούν μέτρα αποτρεπτικά για τα ταξίδια, όπως η καραντίνα μετά την επιστροφή από το εξωτερικό.
Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης έχει ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις για την προώθηση του τουρισμού στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στη Ρουμανία και στη Σερβία, ενώ θα ακολουθήσουν ταξίδια του στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Σαουδική Αραβία.
Πάντως, παρά τη διεθνή καμπάνια και τα θετικά δημοσιεύματα για τη χώρα, η ανησυχία για την τουριστική κίνηση δεν λείπει. Οπως διαπιστώνεται, η πορεία του κλάδου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Ελλάδα και τις διαθέσεις των επαγγελματιών. Υπάρχει για παράδειγμα έντονος προβληματισμός λόγω των ενδείξεων από άλλες χώρες, όπου είναι γνωστό ότι θα υπάρξουν σχέδια για αποθάρρυνση των ταξιδιών ή/και ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, για προφανείς οικονομικούς λόγους.

