Στόχος το ήσυχο καλοκαίρικαι ένα… βήμα παραπέρα
Τι προσδοκά η Αθήνα από την επίσκεψη Τσαβούσογλου – Επαφές και διπλωματικό παρασκήνιο εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου και ενδεχόμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, η οποία ξεκινά σήμερα με το ιδιωτικό της μέρος που θα πραγματοποιηθεί στη Θράκη, αποτελεί μέρος μιας «διπλωματικής χορογραφίας» που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους. Ο σκοπός είναι σαφής: η Ελλάδα και η Τουρκία να αποφύγουν, κατ’ αρχήν, μια επανάληψη του περυσινού, τραυματικού θέρους που στιγματίστηκε από την «κρίση του «Oruc Reis»» και στη συνέχεια, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, να βρουν έναν τρόπο να διευθετήσουν ζητήματα που ταλανίζουν τις διμερείς σχέσεις.
Προετοιμασία εν όψει
της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Ο πήχης βρίσκεται ψηλά και είναι σαφές ότι μόνο σε πολύ υψηλό επίπεδο μπορούν να ληφθούν οι δύσκολες αποφάσεις. Στόχος είναι η χορογραφία που ξεκίνησε με την επανάληψη των διερευνητικών επαφών, των πολιτικών διαβουλεύσεων, των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των ανταλλαγών επισκέψεων των δύο υπουργών Εξωτερικών να αναβαθμιστεί σε επίπεδο ηγετών. Η καλύτερη ευκαιρία για κάτι τέτοιο παρουσιάζεται εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως «θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί πολύ καλά, να είναι ειλικρινής και ο δίαυλος να είναι άμεσος», όπως σημειώνει άριστα ενημερωμένη πηγή μιλώντας στο «Βήμα».
Το μήνυμα
για τις προθέσεις
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα γίνει αύριο το πρωί δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον έλληνα πρωθυπουργό (όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή) σε μια κίνηση αβροφροσύνης για τη συνάντηση που είχε ο κ. Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αγκυρα. Θα πρέπει να αναμένεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει το στίγμα των προθέσεών του προς τον κ. Τσαβούσογλου ώστε το μήνυμα να φθάσει στον ανώτατο άρχοντα της Αγκυρας. Τις τελευταίες ημέρες αναπτύχθηκε έντονα η φημολογία ότι όλες οι συναντήσεις θα ελάμβαναν χώρα στα Χανιά, όπου θα βρισκόταν αυτό το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός. Οντως, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών μετέβησαν στην Κρήτη για έλεγχο, αλλά ποτέ δεν υπήρξε κάτι δεδομένο. Ωστόσο, τόσο η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη όσο επίσης η επιθυμία του Πρωθυπουργού να είναι παρών το πρωί της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (σε υπουργικό συμβούλιο έχει να παραστεί και ο κ. Τσαβούσογλου τη Δευτέρα) οδήγησαν σε πιο παραδοσιακές λύσεις.
Οι κρίσιμες επαφές
Φραγκογιάννη – Ονάλ
Στο πλαίσιο των διμερών επαφών, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρούνταν η συνάντηση που θα είχαν χθες στην Καβάλα ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο τούρκος μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Οι δύο άνδρες έχουν επιφορτιστεί να συγκεκριμενοποιήσουν μια σειρά έργων της θετικής ατζέντας, τα οποία συζητήθηκαν και κατά την επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα. Αρκετά από αυτά χρονίζουν αδικαιολόγητα και ο σκοπός είναι να κατηγοριοποιηθούν σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να ανακοινωθούν από τους κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου.
Η δε επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στη Θράκη θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη, δεδομένης της ευαισθησίας του ίδιου του προέδρου Ερντογάν για τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο. Η συχνή επανάληψη των περί «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα αναμφίβολα προκαλεί δυσφορία σε ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η επίσκεψη Τσαβούσογλου επρόκειτο να περιοριστεί στην Κομοτηνή και να μην επεκταθεί στην Ξάνθη, αν και αιφνίδιες αλλαγές στο πρόγραμμα δεν μπορούσαν να αποκλειστούν.
Στο μικροσκόπιο η κινητικότητα της Αγκυρας
Η Αθήνα συνυπολογίζει το σύνολο της κινητικότητας της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο με την επαναπροσέγγιση χωρών όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, αλλά και την απόπειρά της να ρίξει γέφυρες προς την Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν τακτική «καρότου και μαστιγίου» την τρέχουσα περίοδο έναντι της Τουρκίας και η επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν προχθές Παρασκευή στην Αγκυρα (φωτογραφία) εντάσσεται στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων σε μια σειρά δύσκολων θεμάτων.

