Στον «τελικό» των Πανελλαδικών με προετοιμασία εξ… αποστάσεως
Τι λένε οι μαθητές της Γ’ Λυκείου του σχολείου μας για την εφετινή τους «περιπέτεια» υπό το ζοφερό πέπλο της πανδημίας. Πώς θα βαδίσουν προς τις Πανελλαδικές, πώς διάβαζαν, ποια ήταν η επίδραση στην ψυχολογία τους
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
«Ηταν από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής μου», «Ηταν κουραστικό και επώδυνο», «Μοιάζει με εφιάλτη»… Δεν ξέρουν ποιες εκφράσεις να πρωτοδιαλέξουν οι συμμαθητές μας της Γ’ τάξης του Λυκείου που είχαν την ατυχία να περάσουν σχεδόν όλη τη χρονιά της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις μπροστά σε μια οθόνη. Κάποιοι απογοητεύτηκαν, άλλοι όχι. Ομως σίγουρα όλοι θέλουν αυτή η χρονιά που ζήσαμε κλεισμένοι στα σπίτια μας να τελειώνει. Τους ζητήσαμε να περιγράψουν την εμπειρία των προηγούμενων μηνών μέσα σε λίγες γραμμές. Αυτές είναι οι σκέψεις τους…
Παντελής Γαζής
«Αν και είμαι άτομο που αγαπάει το Διαδίκτυο, δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την τηλεκπαίδευση και πιστεύω πως δεν είναι αρκετά αποδοτική, αλλά από την άλλη πλευρά είναι πολύ κουραστική και επώδυνη. Ειδικά ύστερα από τόσο καιρό κλεισμένοι μέσα, θέλουμε να δούμε φίλους, φίλες, γνωστούς, ακόμα και εχθρούς, μια και έχουμε βαρεθεί στα σπίτια μας».
Κρίστιαν Τζόκα
«Ανετο και ανακουφιστικό να κάνεις μάθημα στο σπίτι σου, θα έλεγα, ήταν τις πρώτες ημέρες της τηλεκπαίδευσης. Ομως με την πάροδο του χρόνου η απώλεια κοινωνικής επαφής με τους συμμαθητές και δασκάλους, η δυσκολία στη διδασκαλία αλλά και στην απόδοση των μαθητών, όσο και το μη ικανοποιητικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο μεταβάλλει συνέχεια το θέμα της τηλεκπαίδευσης αλλά και την επιστροφή στον σχολικό χώρο, είναι μια από τις χειρότερές μου εμπειρίες».
Αναστασία Γιάνναρου
«Η εμπειρία της Γ’ Λυκείου ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι περιμέναμε. Η καραντίνα και το κλείσιμο ασφαλώς μας στέρησαν τις περισσότερες στιγμές και εμπειρίες της χρονιάς μας. Δεν κάνουμε παρελάσεις και πάρτι, δεν πήγαμε εκδρομές και ουσιαστικά δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε ούτε τους συμμαθητές μας στα διαλείμματα. Βέβαια, το σημαντικότερο κομμάτι της εφετινής χρονιάς είναι οι Πανελλαδικές. Η διαδικασία προετοιμασίας για αυτές τις εξετάσεις ήταν διαφορετική από ό,τι άλλο έχω βιώσει. Είναι αγχωτική, πιεστική και εξαντλητική, ο απώτατος σκοπός, όμως, είναι αυτός που σε βοηθάει να συνεχίσεις. Το να συνδυάζεις τις Πανελλαδικές με μια παγκόσμια πανδημία ήταν προφανώς κάτι πρωτόγνωρο και αύξησε το άγχος μου. Ως γνωστόν, οι συνθήκες οδήγησαν στην τηλεκπαίδευση που προσωπικά θα έλεγα ότι με επηρέασε περισσότερο θετικά παρά αρνητικά. Το γεγονός ότι βρισκόμουν στην άνεση του σπιτιού μου και δεν χρειαζόταν να βρίσκομαι σε μια φυσική τάξη μού έδωσε τη δυνατότητα να ξεκουραστώ και να αξιοποιήσω καλύτερα τον χρόνο μου, ενώ παράλληλα μπορούσα να συγκεντρωθώ στο φροντιστήριο και στο πρόγραμμά μου. Οπωσδήποτε η εμπειρία της Γ’ Λυκείου και των Πανελλαδικών δεν είναι ειδυλλιακή και δεν ξέρω τι θα είχα κάνει αν δεν είχα δίπλα μου την οικογένειά μου, φίλους και κάποιους καθηγητές που πίστεψαν σε εμένα από την αρχή και δεν έπαψαν, ούτε παύουν, να μου το υπενθυμίζουν».
Ηλίας Ματθαίου
«Η τελευταία χρονιά στο σχολείο φαντάζει εφιάλτης, καθώς έχουμε χάσει την κοινωνικότητα που θα μας χάριζαν οι εκδρομές που θα πηγαίναμε με τους συμμαθητές μας για τελευταία φορά στα μαθητικά μας χρόνια. Εχουμε χάσει τη χαρά των οργανώσεων των εκδηλώσεων του σχολείου μας. Είμαι μαθητής που προτιμώ τη χαρά και τη δημιουργία της διά ζώσης εκπαίδευσης».
Αλκινόη Γκαβαϊσέ
«Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι διαχρονικά μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία την οποία καλούνται να περάσουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου προκειμένου να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εφετινή διεξαγωγή των εξετάσεων έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες χρονιές, αφού υπάρχει και η παράμετρος της πανδημίας της COVID-19. Συγκεκριμένα η γενιά του 2003 καλείται να αντιμετωπίσει την καραντίνα η οποία διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι πανελλαδικές εξετάσεις, όπως προανέφερα, είναι μια απαιτητική και σκληρή διαδικασία η οποία προϋποθέτει θετική ψυχολογία. Δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας την κατάσταση που επικρατεί, η οποία φαίνεται διαρκώς να χειροτερεύει. Ταυτόχρονα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τις δυσλειτουργίες της τηλεκπαίδευσης, η οποία αποδείχθηκε αναποτελεσματική αν αναλογιστούμε τα προβλήματα που υπήρχαν στη σύνδεση και όχι μόνο. Επειτα πρέπει να διαχειριστούμε και τις αλλαγές που γίνονται στο σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και το μηχανογραφικό, οι οποίες θα ισχύσουν από εφέτος και ανατρέπουν τον σχεδιασμό πολλών μαθητών. Προσωπικά δυσκολεύτηκα κάτω από αυτές τις συνθήκες να συγκεντρωθώ στο διάβασμά μου και να ακολουθήσω κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ οι Πανελλαδικές σε συνδυασμό με την πανδημία έχουν επιδράσει αρνητικά και στον ψυχολογικό τομέα. Το ιδανικό θα ήταν οι εξετάσεις να διεξάγονταν σε μια περίοδο «κανονικότητας» και να μη χρειαζόταν να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσάρεστες παραμέτρους. Ωστόσο οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και να μην αφήσουμε τις δυσκολίες να μας καταβάλουν. Ελπίζω οι Πανελλαδικές να έχουν εν τέλει αίσιο τέλος για όλους μας και να ανταμειφθούμε για τον κόπο που έχουμε καταβάλει όλο αυτό το διάστημα».
Γκαμπριέλα Τόκου
«Η Γ’ Λύκειου αποτελεί μια από τις δυσκολότερες φάσεις στη ζωή μας αφού συνδυάζεται με τις Πανελλαδικές. Το άγχος για την κατάσταση που επικρατεί σε συνδυασμό με την πίεση ολοκλήρωσης της ύλης μέσα από την τηλεκπαίδευση μας δημιουργούν αναπόφευκτα μια σύγχυση. Η τηλεκπαίδευση δεν φαίνεται αποτελεσματική και τα προβλήματα είναι πολλαπλά. Εχουμε χάσει την αισιοδοξία μας και μαζί με αυτήν όλες τις εμπειρίες που θα αποκτούσαμε την εφετινή χρόνια. Ολα αυτά έχουν πολλές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις, καθώς βρισκόμαστε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη, έχουμε χάσει ουσιαστικά την επαφή μας με τον έξω κόσμο, οι ελεύθερες ώρες μας είναι πολύ περιορισμένες και ακόμη όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο, είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε σπίτι. Είναι δύσκολο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, αφού η εφετινή χρονιά δημιούργησε έναν απαισιόδοξο κλίμα για όλους τους ανθρώπους, πόσω μάλλον για εμάς που καταβάλλουμε έναν πολύ σημαντικό αγώνα για την επίτευξη των ονείρων μας. Αισιοδοξώ στην εφετινή πορεία να μην έχουμε περιορισμούς στους εισακτέους και θέσπιση ελάχιστης βάσης».

