Στο ραδιομέγαρο του παραλόγου
Φιλοκυβερνητική προπαγάνδα, απεργιακοί εκβιασμοί σε προεκλογική περίοδο, συμφωνίες με ομάδες οι οποίες παγώνουν έπειτα από αντιδράσεις και φτωχό πρόγραμμα συνθέτουν την εικόνα της ΕΡΤ

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Με καζάνι που βράζει μοιάζει και πάλι η ΕΡΤ. Απειλές για απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου, πάγωμα στις συμφωνίες για τηλεοπτικά δικαιώματα με ποδοσφαιρικές ομάδες έπειτα από έντονες αντιδράσεις, απροκάλυπτη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα και πολλά λάθη είναι τα συστατικά που το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει εκρηκτική ατμόσφαιρα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Για μία ακόμα φορά η ΕΡΤ αποδεικνύεται ένας «γίγαντας» με πήλινα πόδια που δυσλειτουργεί, χωρίς να προσφέρει στους πολίτες ούτε έγκυρη ενημέρωση, αλλά ούτε και ψυχαγωγία. Τις ευθύνες φέρουν εξίσου το πολιτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει την ΕΡΤ σαν ένα κυβερνητικό ενημερωτικό μέσο και η διοίκηση της επιχείρησης που δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να κάνει οτιδήποτε για να υπερασπίσει την ανεξαρτησία της.
Απεργιακές «ακροβασίες»
Αποφασισμένη να ταράξει για μία ακόμα φορά τα νερά η ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ εξήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η καθυστέρηση στην εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λυθούν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα που τους αφορούν, όπως προβλέπεται από τον νόμο (4325/2015) για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Η όλη υπόθεση αφορά τον συμψηφισμό μισθών – αποζημιώσεων για την περίοδο που η ΕΡΤ είχε κλείσει. Με απλά λόγια, ορισμένοι εργαζόμενοι θα εισπράξουν χρήματα και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα. Επίσης θα πρέπει να πληρωθούν ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, τα επιδόματα που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι από τον ΟΑΕΔ και οι εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία την ίδια περίοδο. Βάσει του νόμου, οι εργαζόμενοι θεωρούνται ότι δεν διέκοψαν ποτέ την εργασία τους και συμψηφίζονται οι μισθοί που θα έπρεπε να πάρουν με τις αποζημιώσεις που εισέπραξαν από την εταιρεία ή τα επιδόματα από τον ΟΑΕΔ. Η ΚΥΑ προβλέπει ότι φόρους, επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές θα τα πληρώσει η ΕΡΤ και θα κρατηθούν τμηματικά από τους εργαζομένους. Το συνολικό κονδύλι για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 42 εκατ. ευρώ.
Η προοπτική απεργιακών κινητοποιήσεων λειτούργησε σαν μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς και ο υφυπουργός Λ. Κρέτσος έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ρητά ότι ο αναπληρωτής Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα υπογράψει άμεσα την έγκριση για την εφαρμογή της ΚΥΑ, γεγονός που συνέβη με συνοπτικές διαδικασίες. Η ΠΟΣΠΕΡΤ ματαίωσε τις κινητοποιήσεις. Ηταν επίσης ακόμη μια ευκαιρία για την Ομοσπονδία να αποδείξει ότι, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πια τη δύναμη που είχε κάποτε, συνεχίζει να είναι δυναμικά στο παιχνίδι της εξουσίας μέσα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
«Πάγος» στα δικαιώματα
Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της ΕΡΤ ανακοίνωσε στις ποδοσφαιρικές εταιρείες ότι δεν θα υπογραφεί καμία συμφωνία για τηλεοπτικά δικαιώματα έως τις 30 Ιουλίου λόγω της προεκλογικής περιόδου. Βέβαια η ανακοίνωση ήρθε έπειτα από επιστολή-κόλαφο προς την ΕΡΤ από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί με ποια κριτήρια διαπραγματεύεται η ΕΡΤ με άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες και μάλιστα με εξωπραγματικά για την εποχή αντίτιμα. Αφορμή για την επιστολή στάθηκαν δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία πέραν των συμβάσεων που έχει υπογράψει η ΕΡΤ με τις ποδοσφαιρικές ομάδες που θα έπαιρναν μέρος στα πρωταθλήματα της Superleague 1 και Superleague 2, είχε διαπραγματεύσεις και με άλλες ομάδες. Και μάλιστα με οικονομικούς όρους που υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνθήκες της αγοράς.
Στην επιστολή η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό της «αναφορικά με τα κριτήρια που οδηγούν μια δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων να προβαίνει σε τέτοιου τύπου συμφωνίες». Οι ανησυχίες της ΠΑΕ ήταν εύλογες, καθώς υπήρχαν δημοσιεύματα που ανέφεραν για επικείμενες συμφωνίες με ποδοσφαιρικές ομάδες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα με αντίτιμο έως και 8,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Η απάντηση της ΕΡΤ ήταν ένα μνημείο αυτο-αναίρεσης. Αναφέρει ότι τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ωστόσο επί της ουσίας τα επιβεβαιώνει, σημειώνοντας ότι βρίσκεται πράγματι σε διαπραγματεύσεις με περισσότερες από μία ομάδες για την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η διοίκηση της ΕΡΤ σπεύδει να προσθέσει ότι η ίδια δεν υπέβαλε καμία πρόταση, αλλά εξετάζει αυτές που της υποβλήθηκαν, χωρίς να έχει αποδεχθεί, αλλά ούτε και να έχει απορρίψει καμία από αυτές. Ας παρακάμψουμε το γεγονός ότι η υποβολή των προτάσεων από τις ΠΑΕ είναι μια πρωτοποριακή διαδικασία για τον τρόπο με τον οποίο ένας τηλεοπτικός οργανισμός διαπραγματεύεται την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις της ΕΡΤ δεν είναι γενικές, είναι στοχευμένες και αφορούν κυρίως ΠΑΕ συμφερόντων φίλα προσκείμενων προς την κυβέρνηση.
Κυβερνητική προπαγάνδα
Η μεγαλύτερη αδυναμία της ΕΡΤ έγινε εμφανής το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, αλλά και τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Με λίγα λόγια, σε μια περίοδο που η δημόσια ραδιοτηλεόραση έπρεπε να κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να διασώσει την αξιοπιστία της, να ενημερώσει ψύχραιμα τους πολίτες και να κρατήσει τις αποστάσεις και τις ισορροπίες απέναντι στα πολιτικά κόμματα, επέλεξε να ακολουθήσει το μονοπάτι της φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας. Και μάλιστα αρκετά συχνά με τον πιο άκομψο τρόπο, όπως το γνωστό βίντεο με τον γάιδαρο που προβλήθηκε στη δήθεν ενημερωτική εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου και το οποίο καταδίκασαν σχεδόν οι πάντες, εκτός από την ίδια την παρουσιάστρια. Επρόκειτο για ένα ολιγόλεπτο βίντεο με συρραφή δηλώσεων και τσιτάτων που μοναδικό σκοπό είχε να εκθέσει τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.
Ομως δεν ήταν και το μοναδικό παράδειγμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και του ζήτησε να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές, η ΕΡΤ δεν μετέδωσε καν την είδηση αυτή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 21.30. Αντ’ αυτού επέλεξε να προβάλει ολόκληρη την εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής και στην οποία ο Πρωθυπουργός και στελέχη του κόμματος έπλεκαν το εγκώμιο στο κυβερνητικό έργο και αποκάλυπταν τα συνταρακτικά πλάνα τους για τη διακυβέρνηση της χώρας στην επόμενη τετραετία. Οπως ήταν αναμενόμενο δημιουργήθηκε σχετικός σάλος, με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρείας να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία παραδέχθηκε το λάθος της και ζήτησε συγγνώμη.
Ανύπαρκτο πρόγραμμα
Βέβαια δεν έχει ακόμη ζητήσει συγγνώμη από τους τηλεθεατές για το πρόγραμμά της, που είναι από φτωχότατο έως ανύπαρκτο. Με λίγες εξαιρέσεις η δημόσια τηλεόραση έχει ελάχιστες πρωτογενείς παραγωγές να επιδείξει, ενώ οι εκπομπές της σημειώνουν πολικές τηλεθεάσεις. Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στο ραδιομέγαρο της ραδιουργίας έχοντας αντιληφθεί ότι σκοπός της ΕΡΤ δεν είναι η ενημέρωση, η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός, αλλά οι μικροπολιτικές, τα μεγαλοσυμφέροντα και η εξασφάλιση του ότι στην Αγία Παρασκευή αλλάζουν όλα για να παραμείνουν ίδια.
Οταν η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 υπήρξε μια πρωτοφανής αντίδραση εκ μέρους των πολιτών. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να επαναλειτουργήσει την ΕΡΤ έκανε λόγο για ανάγκη να μην επιστρέψει η ΕΡΤ στην παλιά κατάσταση της κυβερνητικής «ντουντούκας». Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η απώλεια της όποιας αξιοπιστίας της δημόσιας τηλεόρασης βλάπτει κυρίως την ίδια. Δεν είναι βέβαιο ότι σε μια πιθανή δραστική συρρίκνωση της ΕΡΤ στο μέλλον θα υπάρξει η ίδια αντίδραση από τους πολίτες.

