Στο εργοστάσιο του μέλλοντος της Mercedes-Benz

Το 2020 θα ανοίξει τις πύλες του το Factory 56, το νέο εργοστάσιο-πρότυπο των Γερμανών, το οποίο θα επωμιστεί το βάρος υλοποίησης των νέων τεχνολογιών που θα διαμορφώσουν το αύριο της αυτοκίνησης.

Το γεγονός ότι – και – η αυτοκινητοβιομηχανία βιώνει συθέμελα την έννοια της φράσης «νέοι καιροί, νέα ήθη» δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση υπό το φως της ηλεκτροκίνησης, της αυτόνομης οδήγησης και άλλων τεχνολογικών νεολογισμών ων ουκ έστιν αριθμός. Πέρα ωστόσο από τα νέα προϊόντα που τελικώς φτάνουν στο «ράφι», αυτό που πρωτίστως αλλάζει και μάλλον κατά τι ριζικότερα από τα προϊόντα αυτά καθαυτά είναι ο τρόπος κατασκευής τους. Περίτρανη απόδειξη τα όσα συναρπαστικά έχει ήδη προαναγγείλει η Mercedes-Benz για τη νέα της βιομηχανική μονάδα στο Sindelfingen, η οποία, από το 2020, θα αναλάβει το βάρος της κατασκευής της νέας S-Class αλλά και της ηλεκτροκίνητης γκάμας των EQ και, κυρίως, θα αποτελέσει το πρότυπο για τον επανασχεδιασμό του συνόλου των εργοστασίων της σε όλον τον πλανήτη.

Επιστημονική φαντασία

Ενδεικτικά το υπό κατασκευή, έκτασης 220 στρεμμάτων, Factory 56, όπως είναι γνωστό, θα είναι αρχικώς ενεργειακά ουδέτερο, φροντίζοντας με τη χρήση καινοτόμων υλικών αλλά και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά) να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Δευτερευόντως το εργοστάσιο θα επωφεληθεί από πιλοτική τεχνολογία δικτύων 5G, η οποία με τη σειρά της θα φροντίζει για τη διασύνδεση των πάντων που αφορούν τη διαδικασία της παραγωγής. Για την ακρίβεια, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι Γερμανοί, ακόμα και το κοινό κατσαβίδι θα διαθέτει WiFi υψηλών ταχυτήτων προκειμένου να αλληλεπιδρά με τη βάση δεδομένων και να εφαρμόζει την απαιτούμενη ροπή στρέψης. Οι δε μεταφορές των απαιτούμενων εξαρτημάτων θα πραγματοποιούνται από 300 αυτόνομα αμαξίδια με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Αξιο αναφοράς είναι επίσης ότι χάρη στην αποδοτικότητα και στην ευελιξία που θα εγγυάται το προηγμένο σύστημα παραγωγής ο τελικός αποδέκτης-πελάτης θα μπορεί ακόμα και να κάνει αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο αυτοκίνητο που επιθυμεί, λίγο πριν από την παραλαβή του.
Και αν οι αυξημένες δόσεις αυτοματισμού στο… καινούργιο μέλλον των διαδικασιών παραγωγής φαίνονται τόσο ουτοπικές όσο και ελαφρώς τρομακτικές, άξιο μνείας είναι ότι η Mercedes-Benz φροντίζει να επαναπροσδιορίσει το στίγμα της πραγματικότητας, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία τεχνολογία πιο ευέλικτη ή πιο δημιουργική από τον άνθρωπο, και αυτό ισχύει και για το Factory 56.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Autohub
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk