Στις αγορές η Ελλάδα με 15ετές ομόλογο
Ο ΟΔΔΗΧ προχωρεί άμεσα στην πρώτη από τις τέσερις συνολικά εκδόσεις για το 2020 με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ περίπου
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Με την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch να ενισχύει το επενδυτικό κλίμα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους (ΟΔΗΗΧ) αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην πρώτη από τις τέσσερις συνολικά για το 2020 έξοδο της χώρας στις αγορές, με μια εμβληματική έκδοση 15ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ περίπου.
Ετσι, αναμένεται να δοθεί μάλλον μετά την ερχόμενη Τρίτη η εντολή στους αναδόχους (καθώς τη Δευτέρα «βγαίνει» στις αγορές η Γαλλία με μεγάλη 30ετή έκδοση) να προχωρήσουν τις διαδικασίες και να ανοίξει κάποια στιγμή και το βιβλίο προσφορών.
Η Ιταλία
Το μεγαλύτερο ρίσκο που μπορεί να καθυστερήσει την έκδοση πάντως έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Οι επενδυτές φοβούνται πως μια νίκη σήμερα στις περιφερειακές εκλογές στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνια του Ματέο Σαλβίνι είναι πιθανόν να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές (αν και αρκετοί αναλυτές το αποκλείουν) μετά και την παραίτηση του Λουίτζι Ντι Μάιο από τη θέση του επικεφαλής του κινήματος των Πέντε Αστέρων, προκαλώντας αναταραχή και στις αγορές ομολόγων, κάτι που δεν θα βοηθούσε την ελληνική προσπάθεια.
Οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη σπεύδουν πάντως να «κλειδώσουν» τα χαμηλά επιτόκια, μειώνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους, την ώρα που οι πρόσφατες εκδόσεις στον ευρωπαϊκό Νότο σημείωσαν ρεκόρ προσφορών εφέτος, κάτι που ενισχύει συνολικά το ελληνικό εγχείρημα. Εξάλλου, οι επενδυτές, δεδομένων των περίπου €13 τρισ. ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις, εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν σε ομόλογα με θετικές αποδόσεις, όπως τα ελληνικά.
Μήνυμα
Η έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης 2035, μια χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο, θα μπορούσε να στείλει επίσης το μήνυμα ότι οι αγορές μπορούν να τιμολογήσουν καλύτερα το ελληνικό ρίσκο σε σχέση με τους δανειστές. Σήμερα, η απόδοση του 15ετούς ομολόγου (που λήγει πλέον το 2033) κυμαίνεται στο 1,75%, δημιουργώντας προσδοκίες πως και η νέα έκδοση λήξης 2035 θα κινηθεί σε ελκυστικά επίπεδα όσον αφορά το κόστος δανεισμού της χώρας.
Οι κινήσεις εξάλλου του ΟΔΔΗΧ ενισχύουν τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως π.χ. η πρόσφατη με το νέο swap της Εθνικής με το Δημόσιο. Ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης του Δημοσίου βελτιώθηκε, αφού λήξεις ομολόγων με μέση διάρκεια 5,5 ετών αντικαθίστανται με ομόλογα λήξης 2050, βοηθώντας στην ανατιμολόγηση, επί τα βελτίω, του συνόλου της ελληνικής καμπύλης για όλες τις μικρότερες διάρκειες των 30 ετών.
Νέα αποπληρωμή
Δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε νέα αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ το επόμενο διάστημα, η επόμενη έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να είναι μικρότερης διάρκειας, π.χ. επτά έτη, ώστε το μέσο κόστος του νέου δανεισμού (15ετής και 7ετής έκδοση) να είναι χαμηλότερο από το 1,9% (κόστος των δανείων του ΔΝΤ που θα αποσυρθούν) ώστε ο ESM για να δώσει τη συγκατάθεσή του για μια τέτοια κίνηση.
Συνολικά, καθώς θεωρείται αναγκαίο να διατηρηθεί το «κεφαλαιακό μαξιλάρι» άνω των 32 δισ. ευρώ – που λειτουργεί και ως εξασφάλιση για τους διεθνείς επενδυτές – αμετάβλητο, ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει στην άντληση από τις αγορές 8 δισ. ευρώ περίπου εφέτος, ώστε να καλύψει τόσο την πρόωρη προεξόφληση περίπου 2 δισ. ευρώ χρέους προς το ΔΝΤ που λήγει το 2021, αλλά και τα περίπου 4 δισ. ευρώ από τη σχεδιαζόμενη μείωση των εντόκων γραμματίων, όπως και την πιθανή πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – γνωστό ως PSI – και των οποίων οι κάτοχοι δεν τα αντάλλαξαν στο swap του 2017.
Η Societe Generale εκτιμούσε πως πέρα από την έκδοση αυτή, η χώρα θα βγει στις αγορές τον Μάρτιο, ενώ μια τρίτη έξοδος τοποθετείται τον Ιούλιο, ώστε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να έχει αντληθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με την αυλαία να πέφτει με μια τελευταία έκδοση τον Οκτώβριο.
Ναυάγιο στο deal της Παγκρήτιας με την Praxia Bank
Αδοξα ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις της διοίκησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας με την Praxia Bank για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Οπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα η συνεταιριστική τράπεζα, που ελέγχεται από τον πρώην πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, το due diligence ολοκληρώθηκε χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα συνεχίζει αυτόνομα το επιχειρηματικό της σχέδιο. Ωστόσο, η Praxia Bank θα πρέπει να βρει αγοραστή, καθώς ο βασικός της μέτοχος δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου την ώρα που χρειάζεται επειγόντως κεφαλαιακή ενίσχυση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μέτοχος της τράπεζας Bob Diamond βρίσκεται σε συζητήσεις
με τη Viva για την πώληση της Praxia.

