Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Η ΑΝΑΒΟΛΗ των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και η ματαίωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος καθώς και άλλων σημαντικών διοργανώσεων δεν εμπόδισαν την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics – πάλαι ποτέ IAAF) να προχωρήσει στη διαδικασία επιλογής των κορυφαίων στο δραματικό 2020 αθλητών και αθλητριών, με προοπτική παρουσίασης στις αρχές Δεκεμβρίου. Από τη δεκάδα της πρώτης φάσης της ψηφοφορίας, με συμμετοχή και φιλάθλων, αναδείχθηκε η πεντάδα των «φιναλίστ», μεταξύ των οποίων και κάτοχοι νέων παγκόσμιων επιδόσεων.
Στους άνδρες η μονομαχία για τον επίζηλο τίτλο θα γίνει μεταξύ δύο αθλητών που εντυπωσίασαν με τα παγκόσμια ρεκόρ αλλά διαφέρουν εντυπωσιακά ως προς τον τρόπο που τα πέτυχαν. Πρόκειται για τον σουηδό άλτη του επί κοντώ Μόντο (Αρμάνδο) Ντουπλάντις και τον δρομέα των μεγάλων αποστάσεων από την Ουγκάντα Τζόσουα Τσεπτεγκέι. Ο Ντουπλάντις αξιοποιεί, ως το μοναδικό του όπλο, το κοντάρι, ώστε να αγγίζει την οροφή των 6,20 μ. (6,15 μ., 6,17 μ., 6,18 μ.). Σε χτυπητή αντίθεση ο Τσεπτεγκέι χρησιμοποιεί λίγο και την τεχνολογία («λαγούς», ειδικά υποδήματα κ.λπ.). Κατέρριψε τα παγκόσμια ρεκόρ στα 5.000 μ. (12.35.36) και στα 10.000 μ. (26.11.00) σε στάδιο αλλά και σε δημόσιο δρόμο.
Επ’ ευκαιρία ο φίλος της στήλης ιστορικός του Αθλητισμού κ. Κώστας Κατσιγιάννης μάς θυμίζει ότι η πρώτη γνωστή χρησιμοποίηση «λαγού», σε δρόμο μιλίου, έγινε από τον αμερικανό δρομέα Νόρμαν Τέιμπερ, με παγκόσμια επίδοση της εποχής (4.12.6) το 1915. Εξαιρετικές και οι αποδόσεις του νεαρού Νορβηγού Κάρστεν Βάρχολμ (400 μ. εμπ. και 400 μ.) και του γερμανού ακοντιστή Γιοχάνες Βέτερ (97,76 μ.).
Στις αθλήτριες, κατά τις εκτιμήσεις του κ. Κατσιγιάννη, η πρώτη θέση παίζεται ανάμεσα στη Σιφάν Χασάν (Ολλανδή με καταγωγή από την Αιθιοπία) με νέο ρεκόρ Ευρώπης στα 10 χλμ. (29.36.67) και παγκόσμιο δρόμου μιας ώρας με 18.930 μέτρα, την Πέρες Γιεπτσιρτσίρ (Κένυα), κυρίως δρομέα σε δημόσιο δρόμο, η οποία κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του ημιμαραθωνίου δρόμου με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (1.06.16), μόνο μεταξύ γυναικών, και τη Λετενσενμπέετ Γκιντέι (Αιθιοπία), που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000 μ. με 14.06.62, βελτιώνοντας το παλιό ρεκόρ της Ντιμπάμπα από το 2008. Από τις μη Αφρικανές θα αναφέρουμε την εξαιρετική Γιούλμαρ Ρόχας (Βενεζουέλα), αήττητη εφέτος στο τριπλούν (πέτυχε την καλύτερη για το 2020 παγκόσμια επίδοση κλειστού στίβου με 15,43 μ.). Εντύπωση προκαλεί η απουσία στα «φαβορί» εκπροσώπων των ΗΠΑ.