Μια πόλη που, ενώ θα μπορούσε να αρκεστεί στη μακραίωνη ιστορία της και στα μνημεία του παρελθόντος της για να προσελκύσει τουρίστες από όλον τον κόσμο, επιμένει να «αναγεννάται ξανά και ξανά», παρά τις όποιες δυσκολίες, είναι η Αθήνα σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των «New York Times» Τσάνεϊ Κουάκ. Απόδειξη γι’ αυτό, κατά τη γνώμη του, είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο φτάνει σε σημείο να αποκαλεί «Νέα αγορά», τονίζοντας έτσι τη σημασία του στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης. Πέρα από τον «τολμηρό», όπως λέει, σχεδιασμό του, το μνημείο-παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς Αθηναίους είναι ένας χώρος όπου μπορεί κανείς να απολαύσει από δωρεάν μαθήματα τάι τσι μέχρι παραστάσεις όπερας και πανοραμική θέα προς την Αθήνα από τον Φάρο. Γι’ αυτό και προτείνει να είναι η πρώτη στάση κάθε επισκέπτη.
Από τα Αναφιώτικα στην Αβησσυνίας
Φυσικά, όσο εναλλακτικές και να είναι οι προτάσεις του και όσο πιο κοντά στις συνήθειες των σύγχρονων Αθηναίων, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι πραγματικά διαχρονικά και δεν γίνεται να μην συμπεριλαμβάνονται σε οποιαδήποτε ταξιδιωτική λίστα για την Αθήνα.
Πρώτα από όλα η επίσκεψη στην Ακρόπολη, η οποία φυσικά καταλήγει απαραιτήτως στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η βόλτα στα Αναφιώτικα, στη γειτονιά που αποκαλεί «Κυκλαδίτικη Αθήνα», αφού χτίστηκε από Αναφιώτες που ήρθαν στην πόλη τον 19ο αιώνα, σχεδόν επιβάλλεται. Το ίδιο και η επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα εκθέματα του οποίου, κατά τον Κουάκ, αποτελούν «αποδείξεις της διαχρονικότητας της τέχνης».
Κι ενώ τα καταστήματα στο Μοναστηράκι είναι ανοιχτά κάθε μέρα, ο Κουάκ θεωρεί ότι αξίζει τον κόπο να περιμένει κανείς μέχρι την Κυριακή για να επισκεφθεί την πλατεία Αβησσυνίας. Εκείνη την ημέρα μπορεί να βρει πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα στους πάγκους των πλανόδιων πωλητών.
Προορισμοί για «foodies»
Το Κουκάκι βρίσκεται πρώτο στη λίστα του Κουάκ, όσον αφορά το φαγητό. Αναγνωρίζοντας την αναβάθμιση της περιοχής τα τελευταία χρόνια και την καθιέρωσή της ως μιας από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές της Αθήνας, την προτείνει για φαγητό και ποτό κάθε ώρα της ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι το Κουκάκι είναι όντως μια ενδιαφέρουσα περιοχή για κάθε «foodie». Οχι μόνο για τη «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου»: «Ενα γεύμα εδώ είναι ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, με εποχικά υλικά από τα διάφορα νησιά της χώρας, καθώς και τα κατ’ αποκλειστικότητα ελληνικά τυριά και κρασιά» λέει ο Κουάκ. Αλλά και για τα πολλά μαγαζιά που υπάρχουν στα γύρω στενά και στους πεζόδρομους, τα οποία προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα φαγητού και στις περισσότερες περιπτώσεις σε καλές τιμές. Ενδεικτικά αναφέρουμε το «7 Cactus» για brunch ή ένα ελαφρύ γεύμα, το «Balcony» για δημιουργική ελληνική κουζίνα, το «COOKaki» για μαγειρευτά, ενώ, όπως λέει και ο αρθρογράφος των «New York Times», υπάρχει και το αρτοποιείο του «Τάκη»: «Χορταίνει τους γείτονές του από το 1962 με κουλούρια Θεσσαλονίκης, πλούσιες τυρόπιτες και γλυκά με το κιλό». Επίσης, αναφέρεται και στο μικρό wine bar «Drupes & Drips» που έχουν κάνει τα παιδιά του ιδιοκτήτη ακριβώς απέναντι.
Πολύ ενδιαφέρον έχει η εναλλακτική πρότασή του, που είναι η Βαρβάκειος αγορά. Τα μικρά εστιατόρια που βρίσκονται εκεί θεωρεί ότι είναι το καλύτερο σημείο για να δοκιμάσει κάποιος «θαρραλέος» πατσά, αλλά και μαγειρίτσα όλες τις ημέρες του χρόνου. Παρεμπιπτόντως, αν βρεθείτε εκεί δοκιμάστε καφέ στα γύρω καφεκοπτεία-καφετέριες, όπως είναι το «Mokka». Φυσικά δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο πασίγνωστο εστιατόριο «Καραμανλίδικα του Φάνη», το οποίο φημίζεται για τα αλλαντικά και τα τυριά του. Για κρητικά μεζεδάκια ο δημοσιογράφος δοκίμασε το «Aster» στα Πετράλωνα, ενώ για ποτό με θέα προτίμησε το «A for Athens» στο Μοναστηράκι. Βέβαια, για κάποιον που θέλει να αποφύγει τον συνωστισμό, υπάρχουν και άλλες ταράτσες στην πόλη που προσφέρουν πολύ ωραία θέα, όπως είναι αυτή του ξενοδοχείου Electra Metropolis, στην περιοχή του Συντάγματος. Για καφέ και βραδινή διασκέδαση, το «Cantina Social» στου Ψυρρή είναι για τον Κουάκ ιδανικό.
Ημερήσια εκδρομή
Η τελευταία διαδρομή που προτείνεται είναι με κατεύθυνση προς το λιμάνι του Πειραιά. Οπως λέει ο Κουάκ, σε 30 λεπτά με το μετρό, μπορείς να πάρεις όποιο καράβι θέλεις για κάποιο νησί του Αιγαίου. Και προτρέπει ειδικά τον επισκέπτη που δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του να επιλέξει την Υδρα, η οποία δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα παγκοσμίως διάσημα νησιά των Κυκλάδων.