Σταθερή η μαύρη τρύπα των εμβολιασμώνπαρά τη σημαντική αύξηση των ραντεβού

Σταθερή η μαύρη τρύπα των εμβολιασμώνπαρά τη σημαντική αύξηση των ραντεβού | tovima.gr

Περισσότερα από 53.000 ραντεβού πρώτης δόσης προγραμματίστηκαν συνολικά σε διάστημα μόλις τριών 24ώρων, επιβεβαιώνοντας κάθε ημέρα που περνάει ότι η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση που διανύει η χώρα σε συνδυασμό με τους σφιχτούς περιορισμούς κάμπτουν τις αντιστάσεις των σκεπτικιστών.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και με τους σημερινούς ανοδικούς ρυθμούς η «μαύρη τρύπα» δεν αναμένεται να συρρικνωθεί θεαματικά, εν μέσω της κρίσιμης τρέχουσας περιόδου. Γι’ αυτό κυβέρνηση και επιστήμονες επενδύουν πλέον στις αναμνηστικές δόσεις, ώστε να μην υπάρχουν ρωγμές στο τείχος ανοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις 13 Δεκεμβρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών και έχουν παρέλθει επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους με δεύτερη δόση θα δουν το πιστοποιητικό τους να λήγει, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους ίδιους περιορισμούς με τους ανεμβολίαστους. «Η αναμνηστική δόση θα αποτελέσει ισχυρό μέτρο για την ανακοπή του εξελισσόμενου κύματος, γιατί η ανοσία επάγεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την 3η δόση του εμβολίου και επίσης έχει σημαντική χρονική διάρκεια. Ο εμβολιασμός, επίσης, δεν απαιτεί την ταυτόχρονη εφαρμογή σκληρών περιοριστικών μέτρων και συνεπάγεται ότι δεν επιφέρει κόπωση στην κοινότητα. Η αναμνηστική δόση θα περιορίσει σημαντικά τη διασπορά σε όλες τις ηλικίες και ειδικά στα άτομα με ηλικίες κάτω των 60 που έχουν μεγάλο αριθμό επαφών» εξηγεί ο κ. Παρασκευής. Και συμπληρώνει πως «προκαταρκτικά αποτελέσματα μελετών υποδεικνύουν ότι η τρίτη δόση συμβάλλει σε πιο μακροχρόνια ανοσία και πιθανόν να αποτελεί την κρίσιμη παράμετρο για τη συλλογική ανοσία στον πληθυσμό. Μένει να δούμε αν οι εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk