Στα έσοδα από το Διαδίκτυο επικεντρώνονται οι τράπεζες
Επιταχύνεται ο μετασχηματισμός με σχεδιασμό online υπηρεσιών αλλά και προγραμμάτων εθελουσίας και περιορισμό των καταστημάτων

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ως επιταχυντής του σχεδίου μετασχηματισμού των τραπεζών προς την κατεύθυνση αναπροσαρμογής του μοντέλου παραγωγής εσόδων και περιορισμού των λειτουργικών εξόδων λειτουργεί η κρίση του κορωνοϊού.
Η διείσδυση της ηλεκτρονικής τραπεζικής σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετά την επιβολή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης δημιουργεί νέες ευκαιρίες για online πωλήσεις προϊόντων και ανοίγει τον δρόμο για τον επόμενο κύκλο περιστολής δαπανών. Με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί η οργανική κερδοφορία, συμβάλλοντας και στη θωράκιση του συστήματος έναντι του κινδύνου αναζωπύρωσης των κόκκινων δανείων λόγω της νέας ύφεσης.
Κεντρικό στόχο των τραπεζικών διοικήσεων αποτελεί η δημιουργία μικρότερων αλλά αποδοτικότερων σχημάτων, με το κλείσιμο τουλάχιστον του 10%-20% των καταστημάτων και τον περιορισμό ανάλογα με τις ανάγκες του μέσου αριθμού εργαζομένων ανά μονάδα.
Παράλληλα, το προσωπικό που παραμένει, μετά την αποχώρηση από τις αρχές του 2019 έως σήμερα περί των 3.700 υπαλλήλων μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεων, θα αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στην τραπεζική συμβουλευτική και στην προώθηση υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Τα απλά τραπεζικά προϊόντα από την άλλη πλευρά, όπως καταθέσεις, μικροδάνεια και κάρτες, θα διατίθενται μέσω e-banking, χωρίς τη δέσμευση ανθρώπινων πόρων για τη διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων.
Πόσα καταστήματα χρειάζονται
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, η εγχώρια αγορά δεν δικαιολογεί σήμερα τη λειτουργία περισσότερων από 250 μονάδων ανά όμιλο. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει για την αναδιάρθρωση των δικτύων, που θα περιλαμβάνει πέραν των διακοπών λειτουργίας και των συγχωνεύσεων την αναμόρφωση των χώρων υποδοχής των πελατών».
Οπως εξηγεί, «θέλουμε να δημιουργήσουμε λειτουργικά σημεία συνάντησης με πελάτες για την προώθηση πιο σύνθετων προϊόντων. Δηλαδή, κυρίως για επενδυτικά προγράμματα, που προϋποθέτουν τη σκιαγράφηση του επενδυτικού προφίλ του ενδιαφερομένου, αλλά και για πιο μακροπρόθεσμα προϊόντα, όπως τα στεγαστικά δάνεια». Συμπληρώνει δε ότι «ακόμη και αυτές οι επαφές θα μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως, καθώς μπαίνει σταδιακά στη ζωή μας το video banking». Από την άλλη, τονίζει η ίδια πηγή, «το μεγαλύτερο μέρος των απλών συναλλαγών θα πρέπει να φύγει από το κατάστημα και να διεκπεραιώνεται από τον υπολογιστή ή το κινητό του πελάτη».
Οι δράσεις έως το 2022
Για την εφαρμογή της παραπάνω στρατηγικής οι τράπεζες ετοιμάζουν τις ακόλουθες δράσεις για το δεύτερο μισό της εφετινής χρονιάς και το 2021:
1 Αναδιάρθρωση δικτύου καταστημάτων. Μέσα σε 15 μήνες (Ιανουάριος 2019 – Μάρτιος 2020) οι τράπεζες μείωσαν τις μονάδες τους κατά περίπου 10%, κλείνοντας περισσότερα από 170 σημεία παρουσίας τους, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αναμόρφωση τουλάχιστον του 1/3 του δικτύου, ώστε οι συναλλασσόμενοι να αυτοεξυπηρετούνται και να απελευθερωθούν από τα γκισέ εργαζόμενοι που θα επικεντρωθούν στις πωλήσεις.
2 Διαχείριση προσωπικού. Πέραν τις αξιοποίησης των εργαζομένων για την παραγωγή εσόδων, οι τραπεζικές διοικήσεις αναζητούν ταλέντα στο υπάρχον προσωπικό, κυρίως από την ηλικιακή ομάδα των 30-40 ετών, τα οποία αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα, θα τοποθετηθούν εκεί όπου μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικά.
Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τρέξουν κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες. Η Εθνική Τράπεζα μάλιστα έχει ήδη λάβει σχετική πρόβλεψη.
3 Αύξηση καθαρών εσόδων. Πέραν των νέων περικοπών στα επιτόκια καταθέσεων και την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ με μηδενικό κόστος, οι τράπεζες θα επιχειρήσουν την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής εσόδων για τη στήριξη της οργανικής κερδοφορίας. Στη μάχη των πωλήσεων πέραν του προσωπικού θα μπουν και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής. Επιπλέον, στόχος είναι η ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, τόσο με την αύξηση των χορηγήσεων και των online συναλλαγών όσο και με τον επαναπροσδιορισμό των σχετικών τιμολογίων.
Μεγάλη αύξηση των e-συναλλαγών μετά την καραντίνα
Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στη χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής μετά το lockdown, καθώς μεγάλος αριθμός πελατών που μέχρι την πανδημία επισκέπτονταν μόνο το κατάστημα, στράφηκε στο e-banking. Σε αυτό βοήθησε και το απαγορευτικό των τραπεζών λόγω κορωνοϊού για εκτέλεση μικροσυναλλαγών στο γκισέ των καταστημάτων.
Μπορεί η εικόνα με τις ουρές έξω από τράπεζες να δίνει την αίσθηση ότι οι πελάτες αυξήθηκαν, η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Οι 10-15 άνθρωποι που περιμένουν στα πεζοδρόμια, θα μπορούσαν να βρίσκονται εντός του καταστήματος αν δεν υπήρχε το πλαφόν στους επισκέπτες και ο χώρος να φαινόταν άδειος.
Επιπλέον, το γεγονός ότι πολλά καταστήματα τα τελευταία χρόνια έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν με άλλα, έχει οδηγήσει στην αύξηση του μέσου αριθμού των επισκέψεων στα υπόλοιπα. Στην πλειονότητά τους πάντως, οι συναλλαγές που θέλουν να κάνουν οι συγκεκριμένοι πελάτες γίνονται και οnline.
Η αύξηση ανά τράπεζα
Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, οι τράπεζες έδωσαν στη δημοσιότητα τα εξής στοιχεία:
l Alpha Bank. Μετά την επιβολή της καραντίνας εγγράφηκαν στο e-banking 90.000 πελάτες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2020. Η τράπεζα έδωσε πρώτη στην Ελλάδα τη δυνατότητα χρήσης των καρτών της μέσω του Apple Pay για πληρωμές με κινητά και μέσα σε έναν μήνα οι εγγραφές έφθασαν τις 20.000.
l Eurobank. Σημειώθηκε ετήσια αύξηση 36% στους ενεργούς χρήστες e-banking το α’ τετράμηνο του 2020. Οι νέες εγγραφές αυξήθηκαν κατά 26%, ο όγκος των e-συναλλαγών κατά 17% και οι ψηφιακές πωλήσεις κατά 22%. Την ίδια περίοδο το ποσοστό των χρηστών του mobile banking αντιστοιχούσε στο 50% του συνόλου των πελατών που έχουν κωδικούς εισόδου στο e-banking.
l Εθνική Τράπεζα. Οι συναλλαγές μετά την καραντίνα σημείωσαν αύξηση 60% στο e-banking και μείωση κατά 50% στα καταστήματα. Τον Απρίλιο 100.000 πελάτες απέκτησαν κωδικούς e-banking, ενώ 1,4 εκατ.
χρήστες έκαναν έστω μία e-συναλλαγή τον ίδιο μήνα, αριθμός αυξημένος κατά 51% σε ετήσια βάση. Οι χρήστες του mobile banking ξεπέρασαν τα 1,7 εκατομμύρια.
l Τράπεζα Πειραιώς. Από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα, οι νέες εγγραφές στη winbank από άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω διπλασιάστηκαν, ενώ συνολικά ο αριθμός των εγγραφών αυξήθηκε κατά 433%. Αύξηση 50% καταγράφηκε στα αιτήματα επανενεργοποίησης ξεχασμένων ή κλειδωμένων κωδικών. Πλέον, το 95% των συναλλαγών διενεργείται μέσω winbank.

