Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ηνανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία, η έρευνα, έχουν µετασχηµατίσει ήδη την παγκόσµια οικονοµία ανοίγοντας νέες προοπτικές και επαγγέλµατα που ίσως δεν είχαµε φανταστεί λίγα χρόνια πριν. Σύµφωνα µε έρευνα της Επιτροπής Ισότητας της Ευρωβουλής, το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται παγκοσµίως στην έρευνα, την επιστήµη και την τεχνολογία είναι κάτω από 20%. Την ίδια στιγµή, στην Ευρώπη, οι γυναίκες κατέχουν µόλις το 24% των κορυφαίων ακαδηµαϊκών θέσεων, ενώ εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στους τοµείς STEM, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 10% των κατόχων διπλωµάτων ευρεσιτεχνίας.
Εχοντας την τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης, έχω συνειδητοποιήσει ότι το χάσμα των φύλων στον τομέα της επιστήμης αποτελεί πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα που στερεί από την επιστήμη μεγάλο μέρος της δυνητικής της εξέλιξης λόγω στερεοτύπων.
Εχουμε πετύχει δίκαιη εκπροσώπηση σε όλες μας τις δράσεις, και συχνά μετέχω σε συναντήσεις, workshops, όπου η πλειονότητα είναι γυναίκες, ενώ εξετάζουμε ανά τομέα πώς ο τεχνολογικός μετασχηματισμός θα αλλάξει τις ζωές μας και θα μειωθούν οι ανισότητες και οι διακρίσεις με αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις.
Στο μέλλον, δουλειές θα αντικατασταθούν από μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για άλλες δεξιότητες, όχι μόνο ψηφιακές, που θα απαιτούν δημιουργικότητα και προσέγγιση με πνεύμα επίλυσης προβλημάτων. Ηδη, εν μέσω πανδημίας, συναντάμε γυναίκες που εκμεταλλεύονται την οικονομία των διαδικτυακών πλατφορμών, προωθώντας δικά τους προϊόντα ή αποκτώντας επιρροή ώστε να έχουν ένα εισόδημα από προϊόντα που αναδεικνύουν. Νέα υλικά με ιδιότητες σχεδόν μαγικές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βιοδιασπώμενα υφάσματα ή να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία του σώματος ή του περιβάλλοντος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει – αν σχεδιαστούν σωστά, μπορούν να επιφέρουν μια μικρή επανάσταση, ανοίγοντας μια νέα αγορά για εκείνους που είναι διατεθειμένοι να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας.
Η δε ζήτηση για προγραμματιστές έχει φθάσει στο μέγιστο παγκοσμίως, χωρίς να απαιτείται να μετακινηθούν, αφού δεν υπάρχουν σύνορα στην ψηφιακή οικονομία.
Είναι σαφές πως δίνοντας οι γονείς τη δυνατότητα στα κορίτσια να μάθουν μια παγκόσμια γλώσσα, όπως τη γλώσσα του προγραμματισμού, θα ανοίξουν τους ορίζοντές τους, εφοδιάζοντάς τα με τα απαραίτητα εργαλεία για τις δουλειές του μέλλοντος. Αντίστοιχα, στον οικονομικό κλάδο, η αντίληψη της αξίας των δεδομένων και η κατανόηση της λειτουργίας ενός αλγορίθμου, αποτελούν ιδανικούς παράγοντες για να στρέψουν το ενδιαφέρον των κοριτσιών σε έναν χώρο που μέχρι πρότινος έμοιαζε ανδροκρατούμενος, και που οι προοπτικές του θα τους ανοίξουν νέους δημιουργικούς δρόμους για να χαράξουν τις δικές τους διαδρομές.