Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Αλλαγές επί αλλαγών έχουν κάνει στο σχέδιο συγχώνευσής τους οι Siemens και Alstom προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκριση των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υπηρεσίες της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ωστόσο δεν πείθονται να δώσουν το πράσινο φως στη γαλλογερμανική συνεργασία που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού πρωταθλητή» των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Οι τελευταίες υποχωρήσεις ήταν «ανεπαρκείς και καθυστερημένες» για να πείσουν τη δανέζα επίτροπο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg». Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει τη Δευτέρα η μετοχή της Alstom κατά 4,3% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Siemens υποχωρούσε μόνο κατά 0,8%. Νωρίτερα η Alstom είχε επιβεβαιώσει ότι οι «διορθώσεις» που είχαν γίνει στο αρχικό σχέδιο είχαν και πάλι αλλάξει έπειτα από απαίτηση των Βρυξελλών, ωστόσο οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που απαιτούν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ να γίνουν παραμένουν στο επίπεδο του 4% των εσόδων της ενοποιημένης εταιρείας.
Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρομικού εξοπλισμού δεν ανακοινώνει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, πληροφορίες ωστόσο που δημοσιεύουν ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι και η Alstom και η Siemens έχουν ήδη συμφωνήσει να πουλήσουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Αναφέρουν επίσης ότι η Βεστάγκερ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις κυβερνήσεις τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας.
Επειτα από συνάντηση που είχε με την επίτροπο στο Παρίσι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε μήνυμά του σημειώνει ότι «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα ευρωπαϊκό βέτο στη συμφωνία». Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Τζόε Κέζερ διαμήνυσε ότι «εκείνοι που αγαπούν την Ευρώπη ζητούν να εργαστούν για το μέλλον της και όχι να βαλτώνουν σε τυπικότητες». Οσο για τον (γάλλο) επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, είχε ήδη τοποθετηθεί από το Νταβός: «Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ευρωπαϊκούς πρωταθλητές. Βλέπετε πώς λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία, βλέπετε τον ρόλο της Κίνας ειδικότερα»…