Σκηνικό που μυρίζει μπαρούτι
Οι λεπτές ισορροπίες στον δρόμο προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και το ενδεχόμενο σύγκρουσης με όσους διαφωνούν
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Σε μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία, με αρκετές ωδίνες, εξελίσσεται η πολιτική κυοφορία του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Και παρά την επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να έρθει το νέο και μάλιστα με βήμα ταχύ, εν τούτοις το παλαιό αντιστέκεται. Οι αντιστάσεις είναι αρκετές, σε σημείο που προκαλούνται αναταράξεις οι οποίες απωθούν τους πολίτες που ενδεχομένως να θέλουν να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να εγγραφούν μέλη του.
Στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν οι εντάσεις, οι αντιθέσεις και οι διαφορές, ενώ απουσιάζει μέχρι στιγμής η σύνθεση, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να ισορροπήσει εν μέσω μιας προβληματικής κατάστασης που κατά τον ίδιο πρέπει να αλλάξει άμεσα.
Ο πρώην πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος πλήρως το διακύβευμα και με ξεκάθαρη στόχευση για την πορεία από εδώ και πέρα, μη θέλοντας όμως να προβεί σε λογικές εκκαθαρίσεων και ανοικτής σύγκρουσης, υπογραμμίζει σε συνομιλητές του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτακτική ανάγκη να μεγαλώσει, να ανοιχτεί, να μετασχηματιστεί και να διευρυνθεί ως βασικός πυλώνας της σύγχρονης προοδευτικής παράταξης.
Οι «53+» και
ο… Λαφαζάνης
Επί της ουσίας, και εν μέσω των εντάσεων της προεδρικής ομάδας με τους «53+» και τον άτυπο επικεφαλής τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τους συνοδοιπόρους του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αφήσει πίσω του τις εσωκομματικές αγκυλώσεις και να απαγκιστρωθεί από το 4%-6% του κλειστού πυρήνα της κομματικής νομενκλατούρας.
Εξάλλου, όπως αναφέρουν κεντρικά στελέχη της προεδρικής ομάδας, «οι ψηφοφόροι που συντάχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ένα νέο κόμμα που να αφουγκράζεται τις αγωνίες του και να προτείνει λύσεις για τα προβλήματά του, αλλά και να το έχει δίπλα του σε κοινωνικές μάχες για βασικές κατακτήσεις». Και μάλιστα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κυβερνητική θητεία πετυχημένη υπάρχει η άποψη ότι «οι 53 λειτουργούν όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι σύντροφοί του το 2015».
Η σύνθεση είναι απαραίτητη, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχουν στελέχη που δεν τους εκφράζουν οι λογικές του 4%-6% του προ μνημονίων ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη πλευρά καταγράφεται η άποψη ότι δεν χρειάζεται και ένα κακέκτυπο αντίγραφο του ΠαΣοΚ, όπως προσπαθούν ορισμένοι εκ μεταγραφής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θυμίσουν.
Αναγκαία ακόμη
μία σημαντική ρήξη
Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα νέου τύπου και μάλιστα με νέο όνομα, όπως ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Αριστερά ή ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία, είναι νομοτέλεια για τον Αλ. Τσίπρα που έχει μπροστά του ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο και χαράζει διαφορετική στρατηγική από αυτή των τελευταίων ετών.
Οι πιο μυημένοι επί των ενδοσυριζαϊκών παρασκηνιών, υποστηρίζουν ότι «ο Τσίπρας έκανε σημαντική ρήξη το 2015 και έμεινε πίσω ένα σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ» και παράλληλα συμπληρώνουν: «Στην πορεία του όμως για τον μετασχηματισμό του κόμματος, θα χρειαστεί να κάνει άλλη μια σημαντική ρήξη».
Και αυτό τονίζεται με έμφαση, καθώς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επεξεργάζεται το νέο κόμμα που θα είναι έτοιμο μετά το 3ο Συνέδριο και δεν θα έχει καμία σχέση με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με πολύπειρα στελέχη, ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης, παρότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο και δεν είναι αυτής της σχολής και της λογικής.
Επώδυνη διαδικασία
ο μετασχηματισμός
Ο μετασχηματισμός όμως είναι επίπονη διαδικασία, και αυτό καταγράφηκε και την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου και οι «πασοκογενείς» έβαλαν, εκτός ατζέντας, το ζήτημα γιατί γίνονται αργά βήματα.
Ολα τα φώτα στρέφονται στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο 15-16 Φεβρουαρίου, η οποία ήταν να συνεδριάσει το τρέχον διήμερο, αλλά αναβλήθηκε με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε χρόνος να επεξεργαστούν, αναλύσουν, μελετήσουν το κείμενο απολογισμού της κυβερνητικής θητείας και της ήττας της 7ης Ιουλίου, που συνέγραψαν ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Θοδωρής Δρίτσας.
Στην ΚΕ της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθεί και το θέμα εάν θα γίνει το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την προσθήκη του ονόματος δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και επικρατεί η άποψη να είναι το σώμα του συνεδρίου που θα αποφασίσει επ’ αυτού.
Αποφασισμένος
να προχωρήσει
Υπό τη σκιά των πολλαπλών και συνεχών μηνυμάτων και κινήσεων της ομάδας των «53+» που προ ημερών επέκριναν με σφοδρότητα την ηγετική ομάδα για σημαντικές πτυχές της στρατηγικής της, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος επιθυμεί ένα κόμμα – ο βασικός λόγος που αντιδρούν οι «53+» είναι η μετεξέλιξη σε ένα αμιγώς αρχηγικό σχήμα – που θα έχει τη δική του, προσωπική σφραγίδα. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η ανακοίνωση του κόμματος μετά την Πολιτική Γραμματεία στα μέσα της εβδομάδας επιβεβαίωσε το πρόβλημα και έριξε ευθύνες στους δημοσιογράφους και σε ΜΜΕ που ασχολούνται με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάγκη για γόνιμη αντιπολίτευση
Ο κ. Τσίπρας τονίζει την ανάγκη να επικεντρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση γόνιμης, παραγωγικής, υπεύθυνης και πιεστικής αντιπολίτευσης με την παράλληλη κατάθεση προτάσεων για θέματα υγείας, κοινωνικά, εργασιακά, προστασίας πρώτης κατοικίας, οικονομίας κ.ά.
Τα επίδικα και τα πυρά στον Σκουρλέτη
Πίσω από την εσωκομματική σύγκρουση είναι τα επίδικα, όπως τα όρια της διεύρυνσης, η προοπτική αρχηγοκεντρικού κόμματος, η αλλαγή ονόματος, τα όρια της διεύρυνσης, οι εγγραφές στο κόμμα, η εκλογή των συνέδρων και η μετακίνηση στη σοσιαλδημοκρατία. Νερό στον μύλο της εσωστρέφειας έριξε και η προ ημερών κίνηση 21 βουλευτών που έστειλαν επιστολή στη Γραμματεία Οργανωτικού και καταγγέλλουν ότι με ευθύνη του κόμματος (σ.σ.: θεωρούνται πυρά προς τον Π. Σκουρλέτη) αντί να καλούνται ως ομιλητές ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ένα στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας καλούνται τις περισσότερες φορές ίδια στελέχη και μάλιστα της τάσης των «53+».Σε αυτό το κλίμα και με εμφανή διάθεση να δείξουν στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει εγκλωβισμός στην εσωστρέφεια, θα γίνουν εξωστρεφείς κινήσεις και ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναζωογονήσει και να δώσει δυναμική στη διαδικασία εγγραφής μελών στον ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς περιοδείες. Και αυτό διότι μέχρι στιγμής, 100 μέρες πριν από το 3ο Συνέδριο του κόμματος, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην επιχείρηση διεύρυνσης και μετασχηματισμού είναι υποτονική και κατώτερη των αρχικών προσδοκιών.

