Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης το βράδυ της 26ης Μαΐου αναμένεται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής υπάρχει σιωπητήριο των κορυφαίων στελεχών που δεν θέλουν να δώσουν λαβές για αρνητικά σχόλια και για υπονόμευση της προσπάθειας για ανάταξη του κυβερνώντος κόμματος. Στο εσωτερικό όμως της ΚΟ και του κόμματος υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να είναι αρνητικές.

Πολάκης και… κότερα
φέρνουν προβληματισμό

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο προβληματισμός σε πολλούς βουλευτές ήταν έντονος. Πολλές είναι οι ενστάσεις για τις περιπτώσεις τόσο του Παύλου Πολάκη όσο και των διακοπών του Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος της εφοπλιστικής οικογένειας Παναγόπουλου, δύο αγκάθια που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα με τις νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι.

Εμπειρα κομματικά στελέχη και βουλευτές με μακρά διαδρομή στην Αριστερά προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που σήκωσε από το καλοκαίρι του 2015 έως και σήμερα το βάρος της οικονομικής πολιτικής και της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Σημείωναν τον δεύτερο ρόλο στον οποίο περιορίστηκε στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο για την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων, αλλά και την επιλογή του να ξεκινήσει τη δική του παρέμβαση με το σαρκαστικό σχόλιο που αντιμετωπίστηκε με αμήχανο χαμόγελο από τον Αλέξη Τσίπρα: «Οι γνώσεις του Αλέξη στα οικονομικά βελτιώνονται πιο γρήγορα από τα ελληνικά τα δικά μου».

Ουδείς εκ των κεντρικών παραγόντων και βουλευτών θέλει η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα, να είναι θρυμματισμένη από τα ίδια τα στελέχη του και γι’ αυτό έγινε και προσπάθεια στο παρασκήνιο να αποτραπούν πιθανές δημόσιες διαφοροποιήσεις. Οσοι είναι ενοχλημένοι, αν και έχουν τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους, δεν θέλουν να κατηγορηθούν το βράδυ των εκλογών στην περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων ως υπονομευτές της παραταξιακής προσπάθειας. Ως εκ τούτου, το… πολιτικό ταμείο θα γίνει μετά το κλείσιμο της κάλπης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία από εδώ και πέρα.

«Σταματήστε αιχμές
και κριτική»

Εξάλλου, και από το Μαξίμου το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ήταν προς όλες και όλους: σταματήστε τις αιχμές και την κριτική. Ετσι, όλοι υποτάχθηκαν στο πρωθυπουργικό κέλευσμα, αν και η επιλογή του κ. Τσίπρα για εκτός ορίων σύγκρουση με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή δεν έχει την αποδοχή αρκετών που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο αυτή η άκρως πολωτική κατάσταση να ευνοήσει τα άκρα.

Πέρα από τον Π. Πολάκη και την επίθεσή του στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, την ιστορία με τις πρωθυπουργικές διακοπές, την υπόθεση Μανώλη Πετσίτη κ.ά., έχει ενοχλήσει πολλούς η υπουργοποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός στον δρόμο προς τις κάλπες θα μπορούσε να επιβραβεύσει έναν απλό βουλευτή για τις μάχες καθημερινά σε ΜΜΕ και Βουλή ώστε να μειωθεί και η γκρίνια για το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πους τους παραγκωνίζει.

Παγιώνεται η βεβαιότητα
της ήττας

Τα μηνύματα από πολλούς νομούς είναι αρνητικά, ενώ το ανησυχητικό, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου μέσω φιλικών ΜΜΕ αλλά και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι ότι έχει παγιωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων η επερχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμηση που επιμένει να αρνείται το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από την κυβέρνηση και στη Βόρεια Ελλάδα το κλίμα είναι κακό. Επίσης στις περισσότερες περιφέρειες η κατάσταση είναι δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ και σε πάρα πολλούς δήμους οι υποψήφιοι που στηρίζει το κυβερνών κόμμα είναι πολιτικά αναιμικοί.

Παράλληλα, δεν έχει ανατραπεί το σύνθημα «φύγετε» που παραμένει ακόμη ισχυρό, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, που και αυτή έχει τα προβλήματά της, καθώς υπονομεύεται από το… βαθύ κόμμα.

Παρασκηνιακή σύγκρουση προεδρικών και «53+»

Με δεδομένη τη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, μαίνεται στο παρασκήνιο η σύγκρουση μεταξύ προεδρικής ομάδας και της τάσης των «53+» για την προώθηση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο πόλεμος των πασοκογενών, κυρίως όσων εντάχθηκαν στο κυβερνών κόμμα τα τελευταία έτη, με τους νέους συνοδοιπόρους προερχόμενους από το ΠαΣοΚ.

Ακόμη, καταγράφονται στο παρασκήνιο εσωκομματικά μαχαιρώματα για τις έδρες εν όψει και των βουλευτικών εκλογών, δημιουργώντας πρόβλημα στην προσπάθεια του κόμματος να εμφανιστεί συντεταγμένο.

Και αυτό γιατί εάν ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές, περίπου το 60%-70% των σημερινών βουλευτών δεν θα επανεκλεγεί και στη νέα ΚΟ οι μισοί περίπου εκτιμάται ότι θα είναι νέα μέλη, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους, ως επί το πλείστον πασοκογενείς, ενώ προωθούνται και πολλά νέα στελέχη.