Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Μια κοινή διαπίστωση και ένα ερωτηματικό κυριάρχησαν στις συσκέψεις της Φώφης Γεννηματά και των επιτελών της, μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για γενναία χρηματοδότηση της προσπάθειας των χωρών που επλήγησαν από την πανδημία να ανασυγκροτήσουν την οικονομική και κοινωνική τους ζωή.
Η κοινή διαπίστωση αφορά την εκτίμηση ότι δίδεται στη χώρα μια σημαντική δυνατότητα να αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή της κρίσης. Το ερωτηματικό, το αν αυτό το ευρωπαϊκό πακέτο αλλάξει τον πολιτικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού ενισχύοντας το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στο οποίο οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δεν έδιναν μέχρι σήμερα πολλές πιθανότητες.
«Στην κατεύθυνση
που είχαμε ζητήσει»
Η κυρία Γεννηματά έσπευσε να χαρακτηρίσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «θετική, στην κατεύθυνση που είχαμε και εμείς ζητήσει», αναφερόμενη στις παρεμβάσεις της, στις προσυνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Για την Ελλάδα αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι πόροι αυτοί είναι αναγκαίο «να χρηματοδοτήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της πράσινης οικονομίας».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, και εκεί θα επιμείνει το επόμενο διάστημα, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει και κάποια «παράλληλα» μέτρα τα οποία θα ενισχύουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια ανασυγκρότησης, όπως η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι το 2022, ώστε να μην επανέλθει από το 2021 ο «δυσβάσταχτος στόχος» των πρωτογενών πλεονασμάτων, και η δημιουργία μόνιμου ευρωπαϊκού ταμείου κατά της ανεργίας αφού «το πρόγραμμα SURE δεν είναι αρκετό».
Σε ό,τι αφορά την επίδραση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον φυσικά εγκριθεί, στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι «πλέον, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά». Ο Πρωθυπουργός, τονίζουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, θέλησε να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λέγοντας «δεν είμαι τακτικιστής», ωστόσο, όπως προσθέτουν, «στον πειρασμό να κεφαλαιοποιήσει την πολιτική του υπεροχή, προστίθεται ένα καλό επιχείρημα προσφυγής στις κάλπες. Αυτό της διαχείρισης ενός νέου ΕΣΠΑ, ικανού να αλλάξει την εικόνα της χώρας». Οπως τονίζουν, η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το εσωκομματικό
τοπίο
Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν εξελίξεις επαναφέρει στην πρώτη γραμμή τη συζήτηση για τη στρατηγική του κόμματος και ειδικά στο κεφάλαιο που αφορά τη συνεργασία είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια συζήτηση που επανέρχεται στο προσκήνιο από παρεμβάσεις στελεχών, όπως ο πρώην υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος που στις αρχές της εβδομάδας εξαπέλυσε βολές κατά της Φώφης Γεννηματά αλλά και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ουδείς πάντως, από τα κορυφαία στελέχη, φαίνεται διατεθειμένος να χρεωθεί την είσοδο σε ένα «αχρείαστο και επιζήμιο» κύκλο εσωστρέφειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος αν και τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται ως πολύφερνη νύφη, κάλεσε επί της ουσίας τη Φώφη Γεννηματά «να μαζέψει» τα στελέχη που εκφράζουν προτιμήσεις. Αλλωστε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα στελέχη που τοποθετήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της αυτόνομης πορείας του κόμματος. Το Κίνημα Αλλαγής, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, δεν προεπιλέγει σύμμαχο. Τα «ναι» και τα «όχι» στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ θα ειπωθούν με βάση το πόσο κοντά θα βρίσκονται οι θέσεις τους σε σχέση με τις προτάσεις που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής.
Η «έξυπνη» σοσιαλδημοκρατία
Η μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου για το Κίνημα Αλλαγής είναι να ορίσει το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο σε αυτό που ονομάζει «έξυπνη σοσιαλδημοκρατία». Το περιεχόμενο ενός κοινωνικού συμβολαίου που θα ξαναγραφτεί μέσα από έναν διάλογο που θα θέσει την εργασία και τον κόσμο της εργασίας ως προτεραιότητα της επόμενης μέρας. Η διαμόρφωση αυτού του νέου κοινωνικού συμβολαίου θα αποτελέσει και το κυρίαρχο ζήτημα στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Την προσπάθεια για την εκπόνηση του προγράμματος της «Νέας Αλλαγής» συντονίζει ήδη μια ομάδα μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο διάλογος για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα ξεκινήσει άμεσα τον Ιούνιο μέσω σειράς συζητήσεων – με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας – και θα συνεχισθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.