Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ για τον περιορισμό του μεθανίου

Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ για τον περιορισμό του μεθανίου | tovima.gr

Ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν είναι αρκετός για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Ενας νέος «ύποπτος», το μεθάνιο, μπαίνει πλέον στο επίκεντρο της παγκόσμιας μάχης που επιχειρεί να βάλει «φρένο» στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με το περιεχόμενο της έκτης έκθεσης-«ορόσημο» της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα, το κεντρικό συμπέρασμα θα είναι ότι ο πλανήτης κατευθύνεται ολοταχώς προς την κλιματική καταστροφή.

Η IPCC στη νέα αξιολόγησή της αναμένεται να καταδείξει λεπτομερώς πόσο κοντά είναι ο κόσμος σε μη αναστρέψιμες αλλαγές. Ενα από τα βασικά σημεία δράσης που προτείνεται για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα είναι ο περιορισμός του μεθανίου, ενός άλλου ισχυρού θερμοκηπικού αερίου, το οποίο παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παράγεται από την κτηνοτροφία, από την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, από την κακή διαχείριση συμβατικής εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ διαρρέεται και κατά τη μεταφορά φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως λένε οι επιστήμονες, θερμαίνει τη Γη πολύ περισσότερο (είναι 80 φορές πιο ισχυρό) από το διοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Durwood Zaelke, προέδρου του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης και Αειφόρου Ανάπτυξης και επικεφαλής της αναθεωρημένης έκθεσης της IPCC, ο περιορισμός των εκπομπών μεθανίου αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας από σήμερα έως το 2040. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επισήμανε σε δηλώσεις του, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λάβουν υπόψη τα ευρήματα της IPCC για το μεθάνιο, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk