Ο φόρος στο κρασί…

Νέες υποσχέσεις για τη μείωση, αν όχι κατάργηση, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης (σκίτσο). Ü Μιλώντας στη  Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) είπε: «Ο φόρος στο κρασί εισήχθη σε μια από τις άσχημες οικονομικές συγκυρίες της κρίσης. Οι προσπάθειές μας για την κατάργησή του είναι προ των πυλών και σύντομα θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις, με την ψήφιση του προϋπολογισμού».Ü Είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση υπόσχεται την κατάργηση του φόρου, τα έσοδα από τον οποίο, σημειωτέον, περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.Ü Είναι τόσες οι φορές που, όπως λένε οι ενδιαφερόμενοι, «από υποσχέσεις μεθύσαμε».

…και η αναμπέλωση

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά για τους αμπελουργούς.  Ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων επεκτείνεται έως το 2023, αφού το πρόγραμμα αναμπέλωσης 2017-18 ολοκληρώθηκε με την κατανομή περίπου 9 εκατ. ευρώ για 6.055 στρέμματα αμπελώνων.

Λιμάνι Βόλου

Συμβαίνει κι αυτό. Το λιμάνι του Βόλου, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, λειτουργεί μόνο την ημέρα.Ü Ετσι η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος Ελένη Κολιοπούλου απευθύνθηκε στα αρμόδια υπουργεία, μεταφέροντας (ευγενικά) την αγωνία επιχειρήσεων μελών του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της αδυναμίας 24ωρης συνεχούς λειτουργίας του Λιμένα Βόλου. Οπως σημείωσε, η ημιλειτουργία του λιμανιού και η αδυναμία εξυπηρέτησης «κόβουν τα πόδια» στις επιχειρήσεις παρακωλύοντας τις διαδικασίες εισαγωγών – εξαγωγών πρώτων υλών και προϊόντων, αλλά και αναχαιτίζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης νέων συνεργασιών.

Και έχει δίκιο.

To Υπερταμείο…

Δύο χρόνια ζωής συμπλήρωσε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ή αλλιώς Υπερταμείο και η διευθύνουσα σύμβουλος κυρία Ράνια Αικατερινάρη προχωρώντας σε έναν σύντομο απολογισμό στάθηκε κυρίως στις αλλαγές των διοικητικών συμβουλίων  σε φορείς που εποπτεύει η ΕΕΣΥΠ, όπως ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΕΛΤΑ και άλλες ΔΕΚΟ, καθώς και στην εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης. «Πρέπει να ανακτήσει το Δημόσιο την εμπιστοσύνη πιστωτών και προμηθευτών» είπε χαρακτηριστικά και οριοθέτησε τον βασικό στόχο της ΕΕΣΥΠ που είναι ο μετασχηματισμός των ΔΕΚΟ σε αποδοτικές επιχειρήσεις.

…και το παράδειγμα

Οπως διευκρίνισε, ο στόχος της ΕΕΣΥΠ δεν είναι δημοσιονομικός αλλά να δώσει αξία στις συμμετοχές της. Μάλιστα χρησιμοποίησε το παράδειγμα του ΟΛΠ που μετά την ιδιωτικοποίηση έχει γίνει το 7ο λιμάνι της Ευρώπης μεταξύ των 20 πρώτων και 36ο στον κόσμο, όταν προτού αναλάβουν οι Κινέζοι βρισκόταν στην 96η θέση. Βεβαίως η κυρία Αικατερινάρη χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα άλλων κυβερνήσεων, καθώς οι Συριζαίοι δεν έχουν να επιδείξουν κάποια δική τους μεγάλη ιδιωτικοποίηση.

Η Θεοφιλίδη στην ΕΤΕ

Mε μεταγραφή και όχι εκ των έσω καλύφθηκε η θέση της Νέλλης Τζάκου στην Εθνική Τράπεζα. Η κυρία  Χριστίνα Θεοφιλίδη, μέχρι πρότινος γενική διευθύντρια Προϊόντων Retail Banking της Eurobank,είναι η νέα γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής. Η κυρία Θεοφιλίδη βρίσκεται στο δυναμικό της Eurobank τα τελευταία 21 χρόνια.

Ριάντ κατά Γαλλίας…

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας Χαλίντ αλ Φαλίχ στην εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία. Ο υπουργός υποστήριξε τους αγανακτισμένους Γάλλους και καταφέρθηκε κατά του Εμανουέλ Μακρόν επειδή θέλησε να αυξήσει τη φορολόγηση των καυσίμων. Κάποιοι έκαναν λόγο για παρέμβαση της Ριάντ στα εσωτερικά της Γαλλίας. Αλλά ποιος παραγωγός θέλει να αυξάνουν τους φόρους στο προϊόν που παράγει;