• Αναζήτηση
 • Υπό επιτήρηση

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η βράβευση του ολετήρα…

  Είναι πανδαμάτωρ ο χρόνος, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ολα τα δαμάζει και όλα τα γιατρεύει, ενώ σβήνει και τις κακές αναμνήσεις. Μία ακόμα απόδειξη το γεγονός ότι η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times» απένειμε τον τίτλο του «Ανθρώπου της Χρονιάς» για το 2018 στον ουγγρικής καταγωγής αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος (σκίτσο). Πρόκειται για τον άνθρωπο που πριν από 26 χρόνια ταπείνωσε όσο ποτέ τη βρετανική οικονομία «τζογάροντας» εις βάρος της στερλίνας με τέτοια επιτυχία που ανάγκασε την τότε κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ να αποσύρει το νόμισμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

  …και η «Μαύρη Τετάρτη»

  Ηταν η «Μαύρη Τετάρτη» 16 Σεπτεμβρίου 1992. Εποχή της Ενιαίας Πράξης, της εφαρμογής της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της προετοιμασίας της ΕΕ για το ευρώ. Ο Σόρος ενθυλάκωσε 1 δισ. δολάρια και έμεινε στην Ιστορία ως ο απόλυτος κερδοσκόπος των αγορών συναλλάγματος. Οι «FT» δεν βράβευσαν βέβαια τον ηλικίας 88 ετών κροίσο για τις τότε δραστηριότητές του αλλά για τον σημερινό φιλελεύθερο ακτιβισμό του σε μια περίοδο έξαρσης του συντηρητικού λαϊκισμού και για τις δράσεις του για την προώθηση των δημοκρατικών αρχών. Ο Σόρος είναι άλλωστε γνωστός θαυμαστής του Καρλ Πόπερ και των ιδεών που ο αυστριακός πολιτικός φιλόσοφος αναλύει στο περίφημο έργο του «Η ανοικτή κοινωνία και οι εχθροί της».

  Media Markt και Ελλάδα

  Mε δύο ελληνικούς ομίλους συζητεί η διοίκηση της Μedia Markt για την επόμενη μέρα της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί έχουν βάλει στο τραπέζι δύο σενάρια: α) την αποχώρησή τους από την Ελλάδα και την πώληση των αποθεμάτων καταγράφοντας τη μικρότερη δυνατή ζημιά και β) τη συνεργασία με τοπικό δυνατό λιανέμπορο με στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση της θέσης της στην Ελλάδα. Το δεύτερο σενάριο έχει «οδηγό» την πετυχημένη σύμπραξη της γαλλικής Fnac με την ιταλική Darty. □ Το θετικό για τους Γερμανούς είναι ότι οι δύο ελληνικοί όμιλοι δεν έχουν τις ίδιες βλέψεις και έτσι για κάθε σενάριο έχουν και τον αντίστοιχο συνομιλητή.

  Δηµόσια πρόταση

  Εως τις 25 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η περίοδος αποδοχής στη δημόσια πρόταση της Titan Cement International για να αποκτήσει το 100% της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Οι μέτοχοι της δεύτερης αν αποδεχθούν την πρόταση θα λάβουν νέες μετοχές που θα εκδώσει η Titan Cement International με σχέση ανταλλαγής μία προς μία. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Titan Cement International στο Euronext Βρυξελλών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 31 Ιανουαρίου 2019. Εν τω μεταξύ η επαναφορά της πρότασης από τον Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό με κόστος 5 δισ. δολάρια για τον κρατικό προϋπολογισμό, αν τελικά εγκριθεί και υλοποιηθεί, θα ενισχύσει τις εργασίες της ελληνικής εταιρείας στις ΗΠΑ, αφού τα δύο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου που διαθέτει βρίσκονται στα νότια της χώρας (Βιρτζίνιζ και Φλόριδα), κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

  11.500 διατηρητέα

  Την εφαρμογή 10ετούς προγράμματος διάσωσης των διατηρητέων κτιρίων με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους προτείνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, επισημαίνοντας την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης της πλούσιας αρχιτεκτονικής µας κληρονοµιάς. Ü Ο Σύλλογος που συνεργάζεται στενά με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες των περίπου 11.500 διατηρητέων κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου και των 8.500 νεότερων μνηµείων που χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Πολιτισµού. □ Ο Σύλλογος επίσης εκπροσωπεί και τους ιδιοκτήτες των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνηµείων της χώρας που δεν ανήκουν στο κράτος (π.χ. ναών, μονών, κατοικιών και κτιρίων χρονολογούµενων πριν από το έτος 1830, όπως µεσαιωνικών οικισµών κ.λπ.), ο αριθµός των οποίων εκτιµάται σε 200.000(!).

  Γνώμες
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk